AVSLAG: Familien til fem år gamle Håkon fikk ikke medhold i sin søknad om pasientskadeerstatning. (Foto: Andersen/Økland/TV 2)
AVSLAG: Familien til fem år gamle Håkon fikk ikke medhold i sin søknad om pasientskadeerstatning. (Foto: Andersen/Økland/TV 2)

Ble syk etter vaksine – ikke trodd av myndighetene

Flertallet av dem som hittil har fått behandlet søknaden om pasientskadeerstatning etter svineinfluensavaksinen har fått avslag.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fem år gamle Håkon Bruland er én av dem. TV 2 har tidligere fortalt om hvordan familien Grov Bruland fikk livet snudd opp ned etter han fikk svineinfluensavaksinen i 2009.

De siste årene har vært tøffe for Håkon og familien hans.

SYK ETTER VAKSINE: Fem år gamle Håkon og mamma Vibeke Grov har hatt noen tøffe år etter svineinfluensavaksinen i 2009. (Foto: Andersen/Økland/TV 2)
Foreldrene var blant de mange som lot seg overbevise av helsemyndighetene om å vaksinere seg – og den da to år gamle gutten mot svineinfluensa. Kort tid etterpå ble han svært syk.

– Håkon fikk sine første symptomer dagen etterpå og dyp søvn var en av mange tydelige forandringer, forteller moren Vibeke Grov til TV 2.

LES OGSÅ: Åtte narkolepsibarn har fått vaksineerstatning

Sønnen ble mer og mer trøtt, og kunne sovne ute under lek eller mens han spiste.

– Det har vært en vanvittig påkjenning for oss, forteller Vibeke.

Hun var selv høygravid da hun tok vaksinen. Også hun og datteren Henriette som ble født kort tid etterpå opplevde å bli svært syk.

Skuffet over avslag

Familien har hittil brukt rundt 300.000 kroner på behandling og privat hjelp for sine helseplager etter vaksinen. Overraskelsen og skuffelsen var derfor stor da Håkon nylig fikk avslag på søknaden om pasientskadeerstatning.

LES OGSÅ: Vaksineskandalen som vil koste norske skattebetalere millioner

I begrunnelsen står det at årsaken til Håkons helseplager ikke er avklart, men at det likevel er mer sannsynlig at det er andre forhold ligger bak enn vaksinen. Foreldrene reagerer kraftig på begrunnelsen.

– De skriver at årsaken ikke er avklart, og likevel fremstår andre forhold som mer sannsynlig. Jeg forstår ikke helt den begrunnelsen, sier Vibeke Grov.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SOM NATT OG DAG: Håkons helsetilstand før og etter vaksinen er som natt og dag sier familien. (Foto: Andersen/Økland/TV 2)

Innrømmer feil

Hele 2,2 millioner nordmenn fulgte rådet fra helsemyndighetene høsten 2009. Nå sliter mange med bivirkningene.

Minst 35 barn har fått den alvorlige diagnosen narkolepsi – og til sammen 1270 personer har meldt inn bivirkninger etter vaksinen.

Tidligere i år innrømmet helsedirektør Bjørn-Inge Larsen at det var feil å massevaksinere barn og unge under 20 år.

JURIDISK FEIL: Det er ikke avklart hva som er årsaken til Håkons vedvarende helseplager, sier familiens advokat, Thomas Roander. (Foto: Andersen/Økland/TV 2)

Likevel opplever altså mange at de blir nektet erstatning.

Så langt er 43 av søknadene som er kommet inn til Norsk Pasientskadeerstatning etter Pandemrix-vaksinen behandlet. Kun 16 av søkerne har fått medhold.

LES OGSÅ: – Stortinget må granske massevaksineringen

Bevisbyrde til pasientens fordel

Ifølge pasientskadeloven skal bevisbyrden snus til fordel for pasienten i saker hvor myndighetene har anbefalt vaksine. Som i Håkons tilfelle, mener familiens advokat Thomas Roander.

– Loven sier at hvis vaksinen kan ha ført til en skade, så har pasienten krav på erstatning – dersom ikke den ansvarlig kan godtgjøre at det er én eller flere andre årsaker som er mer sannsynlig, sier Roander.

GRUNDIG VURDERING: Det er ikke tilstrekkelig sannsynlig at det var svineinfluensavaksinen som er årsaken til Håkons helseplager, mener avdelingsdirektør i Norsk Pasientskadeerstatning, Anne-Mette Gulaker. (Foto: Andersen/Økland/TV 2)

LES OGSÅ: – Jeg vil aldri bli den samme gutten igjen

Avdelingsdirektør Anne-Mette Gulaker i Norsk Pasientskadeerstatning sier at det er gjort en grundig vurdering i alle tilfellene, også i Håkons tilfelle.

– I den medisinske vurderingen som er gjort i denne saken, så har vi kommet til den konklusjonen at det ikke er tilstrekkelig sannsynlig – at det er vaksinen som er årsaken til helseplagene i dette tilfellet, sier Gulaker.

– Hvilke forhold er mer sannsynlig?

– Jeg synes ikke det er riktig av meg å gå i detalj på Håkons ulike helseplager, men vi har gjort en grundig gjennomgang av det som finnes av helseopplysninger om Håkon.

Men vedtaket er juridisk feil ifølge familiens advokat.

– I vedtaket står det at årsaken til Håkons vedvarende plager er ikke avklart. Det betyr at Norsk Pasientskadeerstatning ikke har godtgjort hva som er årsaken til hans plager, noe som er i strid med loven.

LES OGSÅ: – Massevaksinasjon mot svineinfluensa var totalt unødvendig

– Som natt og dag

Familien Grov Bruland har nå klaget inn vedtaket til Pasientklagenemnda. De er helt sikker på at det er vaksinen som er årsaken til Håkons helseplager.

– Det er som natt og dag før og etter vaksinen. Det er så store kontraster at det er jeg ikke i tvil om, sier Vibeke. Også handler det om så mange andre som er i samme situasjonen, og som ikke har ressurser til å ta den kampen som vi tar nå.

Folk sto timevis i kø på Brann stadion i Bergen for å få vaksine mot svineinfluensa. (Foto: Klaus Holthe/TV 2)