De som går rundt og dveler over ting i fortiden viser seg å oftere ha dårlig helse. (Foto: Illustrasjonsfoto)
De som går rundt og dveler over ting i fortiden viser seg å oftere ha dårlig helse. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Du bør ikke angre på det du har gjort i livet

Det kan gjøre deg syk i fremtiden.

Å dvele ved fortiden hindrer deg ikke bare fra å nyte dagen i dag – det kan også være dårlig for helsen din.

Forskning tyder på at folk som ser tilbake på sine tidligere erfaringer full av anger, tapte muligheter eller bitterhet har større sjanse for å bli syk.

Livskvaliteten viser seg også å bli dårligere om du angrer på det du har gjort i livet. Dessuten gjør det deg mer følsom for smerte.

Dette angrer de døende mest på

Anger gjør deg syk

I studien, som omtales i Daily Mail, ble 50 menn og kvinner spurt om sine følelser om fortid og fremtid, samt deres fysiske og psykiske helse og livskvalitet. Spørsmålene inkluderte hvor ofte de tenker på ting de skulle ønske de hadde gjort annerledes, bekymringer om ting de ikke får gjort i tide og om de lever livet sitt en dag av gangen.

En analyse av svarene viste at de som gikk rundt og dvelte over ting som har skjedd tidligere i livet, gjerne hadde dårligere helse.

Forskerne observerte at de som så tilbake på livet sitt med anger gjerne hadde en pessimistisk holdning til nåtiden også, noe som igjen førte til større problemer i deres relasjoner til andre.

– Slike mennesker finner det vanskelig å gjøre fysisk anstrengelser i hverdagen, både på jobb og i fritiden. De er også mer følsomme for smerte og har større sannsynlighet for å bli syk. Mange av dem er også depressive og engstelige, sier forsker og medforfatter av studien, Cristian Oyanadel, til Daily Mail.

Blir du deprimert av å bo alene?

De beste menneskene

Er du dem som hele tiden ser fremover, er det ikke nødvendigvis dårlig for helsen din, mener ekspertene. Men livskvaliteten din lider fordi du har en tendens til å ikke nyte det du har.

– Folk som fokuserer på fremtiden og setter sine personlige mål før alt annet, glemmer å nyte hyggelige opplevelser. De ser heller ikke knyttet til deres tidligere positive erfaringer.

De beste menneskene er av den fornuftige sorten. De har et nostalgisk syn på fortiden og klarer å lære av den, i stedet for å la den trekke dem ned. De planlegger for framtiden, men overser ikke nåtiden.

Hypokondere faller først

Flere tidligere studier har knyttet et menneskets syn på livet til deres helse. Et av de nyere funnene er at det er hypokondere som faller først.

Det viser seg at de som klager om deres helse har opptil tre ganger større sannsynlighet for å dø i de neste 30 årene enn de som oppfatter seg selv som tøffere.

Med grunnlag i forskningen kan vi si at ditt syn på livet påvirker levetiden din. Legene i studien mener derfor at legene ikke bør begrense sin definisjon av god helse til å være fri fra fysiske symptomer på sykdom.

Les også: – De trodde jeg var hypokonder

Optimister lar seg ikke knekke

Forskerne kan ikke med sikkerhet si hvorfor de angrende er sykere enn optimistene. Kanskje er det fordi optimistene nekter å la helsa knekke dem, foreslår de.

Kanskje er de også bedre til å følge legens råd ettersom de tror på fordelene med et godt kosthold og trening. Muligens er de også bedre til å håndtere stress og virkningene av stress.

Les også:

8 tips for en god start på dagen

Snille mennesker har størst risiko for angst