ahmad fawzi assad kofi annan (Foto: Scanpix)
ahmad fawzi assad kofi annan (Foto: Scanpix)

– Syria godtar Annans fredsplan

Syria har godtatt sekspunktsplanen som FNs spesialutsending Kofi Annan har foreslått, opplyser en talsmann for Annan.

Ifølge Ahmad Fawzi, en talsmann for FNs spesialutsending Kofi Annan, har Syria akseptert FNs fredsplan, melder nyhetsbyrået AP.

– Den syriske regjeringen har skrevet til spesialutsending Kofi Annan og godtatt hans sekspunktsplan, som er støttet av FNs sikkerhetsråd, sier Annans talsmann Ahmad Fawsi i en uttalelse tirsdag.

Planen innebærer blant annet at partene i Syria umiddelbart stanser voldsbruken og at syriske regjeringsstyrker trekker seg ut av opprørsdominerte byer.

Les også: Her bruker den syriske hæren sivile som menneskelige skjold

– Det viktigste blir gjennomføring

Den krever også at myndighetene i Damaskus lar internasjonale hjelpeorganisasjoner få frakte nødhjelp inn til beleirede byer og at det settes i gang en dialog mellom regimet til Assad og opposisjonen.

Annan selv sier ifølge talsmannen at Syrias aksept av planen er et viktig skritt, men at det viktigste likevel blir å få gjennomført planen.

Annan var tirsdag i Beijing der han ba Kina om støtte til å få løst den blodige konflikten i Syria. Kina oppfordret da alle parter i Syria om å samarbeide med Annan.

– Skjøt granater inn i Libannon

Samtidig rapporteres det at syriske styrker har gått inn i Libanon, der de har ødelagt hus og støtt sammen med syriske opprørsgrupper, opplyser øyenvitner.

– Flere enn 35 syriske regjeringssoldater krysset grensen og begynte å ødelegge bygninger, forteller Abu Ahmed, som bor i en landsby i det libanesiske fjellområdet al-Qaa, tirsdag, ifølge Reuters.

Ifølge den libanesiske avisen Dailystar har ikke syriske soldater vært inne i Libanon, skuddene skal ha kommet fra syrisk side.

En annen innbygger sier soldatene, som kom i pansrede kjøretøyer, skjøt rakettdrevne granater mot opprørere. Det ble også meldt om intens skyting i området.

Ifølge FN er mer en 8000 mennesker drept i Syria.

(NTB/TV 2)