regler Amazing
regler Amazing

Dette er reglene i «The Amazing Race»

Reise-realityen byr på både veivisere og sperringer. Les alt om informasjonen deltagerne får utdelt underveis her.

I «The Amazing Race Norge» skal 11 deltagerpar reise jorda rundt og kjempe om den store seieren og en premie til en verdi av over 1 million kroner.

13 etapper

Hele reiseruta er hemmelig, og delt opp i 13 ulike etapper. Lagene følger en rekke ledetråder som leder dem fra sted til sted, inntil de krysser målstreken til pitstop på hver enkelt etappe.

Underveis er det viktig å følge reglene nøye i racet. Hvis ikke kan deltagerne få tilleggsstraff, og tape verdifull tid ettersom siste par over målstreken på hver etappe risikerer å bli sendt hjem.

Man starter alltid den neste etappen i samme rekkefølge og med samme tidsdifferanse som man kom inn til pitstop.

Får tildelt penger

Alle deltagerne må klare seg uten private penger, bankkort og mobiltelefoner. For hver etappe får de en konvolutt med penger, som skal dekke alle utgifter for den enkelte etappen.

Hvis de har penger igjen etter endt etappe, kan disse legges til pengene deltagerne får ved start på neste etappe.

Ledetråder

Lagene ledes fra sted til sted gjennom informasjon de får i konvolutter som inneholder ulike ledetråder.

Ledetrådene kan være enten rene resiebeskrivelser, eller forskjellige former for oppgaver. Disse kommer i flere forskjellige varianter:

Veiviser (blå folder)

Veiviseren er en enkel veibeskrivelse som forteller hvor lagene skal reise videre for å finne neste ledetråd, og vanligvis står det bare «dra til (navn på sted)».

Veivalg (gul folder)

Når deltagerne får et veivalg må de velge mellom to forskjellige oppgaver. Lagene kan ombestemme seg hvis de ikke klarer utfordringen de valgte først. Typisk vil den ene oppgaven være mer fysisk enn den andre. Oppgavene kan også variere noe i tid det tar å gjennomføre dem.

Hvis et lag mislykkes i å fullføre begge veivalgene kan de få en straff med et tidstillegg på inntil 3 timer.

Veisperring (rød folder)

Veisperring er en oppgave, som kun en av deltagerne skal gjennomføre. Lagene velger selv hvem som skal utføre oppgaven, før de får vite hva hele oppgaven går ut på. På forhånd får de et hint om hva oppgaven kan være, for eksempel «hvem er veldig sulten?».

Ingen av deltagerne på laget får gjøre mer enn 7 veisperringer hver i løpet av hele racet. Hvis et lag ikke klarer å gjennomføre en veisperring vil de kunne få en tidsstraff på inntil 4 timer.

Snarvei (grønn folder)

Når det dukker opp en snarvei kan deltagerne velge å løse en spesiell oppgave. Hvis man er det første laget som gjennomfører oppgaven, kan man gå direkte til mål.

De andre som prøvde, men ikke ble først ferdige med oppgaven, må fortsette racet der de slapp.

Hvert lag kan kun bruke én snarvei i løpet av hele racet, så de må selv avgjøre når det passer dem best å benytte muligheten.

Fripass

Fripass kan dukke opp som en belønning, og dette gir laget muligheten til å hoppe over en oppgave. Etter program 8 vil Fripasset være ugyldig.

Hvis et lag ryker ut av konkurransen uten av de har benyttet seg av muligheten, får vinneren av siste gjennomførte etappe fripasset.

Handikap

Dette er en straff som kan deles ut til det laget som kommer sist over målstreken på en etappe, der ingen blir eliminert fra konkurransen.

Handikapet vil påvirke laget i negativ retning, enten i form av tidstillegg eller at en av oppgavene blir vanskeligere for dette laget.

«The Amazing Race Norge» sendes på TV 2 mandager og onsdager klokken 20.00. Premieren er onsdag 11. april.

Les alt om «The Amazing Race Norge» på programmets hjemmeside.