Det var etter et intervju med Al Jazeera i TV 2s lokaler på Karl Johan i Oslo at mulla Krekar mandag kveld gikk til angrep mot TV 2s journalist og fotograf.

Mullaen ble provosert av at TV 2 ba om en kommentar til dommen i Oslo tingrett samme dag, da Krekar ble dømt til fem års fengsel.

– Det er aldri riktig å slå. Krekar må forholde seg til norsk rett på lik linje med alle andre, sier Krekars forsvarer Brynjar Meling til TV 2 mandag kveld.

– Var det feil av TV 2 å be om en kommentar?

– Det er aldri feil å be om en kommentar. Spørsmålet er om man skal respektere om noen sier klart ifra om at man ikke ønsker å gi en kommentar, og man allerede tidligere på dagen har gitt beskjed om dette. Men uansett, det som skjedde fra Krekars side burde ikke skjedd, sier Meling.

Ba om kommentar til dommen

Ved 19.30-tiden var mulla Krekar i TV 2s studio for å kommentere dommen mot ham i et intervju med den arabiske tv-kanalen Al Jazeera.

Da han etter intervjuet er på vei ut fra TV 2s lokaler, blir han spurt om han vil gi noen uttalelser til TV 2.

Først gikk han mot TV 2s fotograf og skjøv bort kameraet med venstre hånd, før han gikk mot utgangsdøren sammen med de to journalistene fra Al Jazeera.

På vei mot utgangsdøren snudde han brått, etter at TV 2s reporter spør om hva han synes om dommen.

Krekar tok først tak i mikrofonen til reporteren og slo deretter hardt i kameraet med høyre hånd.

Ifølge fungerende nyhetsredaktør i TV 2, Niklas Lysvåg, har TV 2 nulltoleranse for slik voldelig atferd overfor de ansatte, og at TV 2 vil politianmelde Krekar for angrepet.

Se video av hendelsen øverst i artikkelvinduet.

LES OGSÅ: Her slår Krekar mot TV 2-fotografen

Dømt til fem års fengsel

Mulla Krekar ble mandag dømt til fem års fengsel for trusler mot tre kurdere og Høyre-leder Erna Solberg. Han er også dømt til å betale 100.000 kroner i erstatning til en av de fornærmede kurderne.

Etter en kort rådslagning med forsvarer Brynjar Meling, sa Krekar i retten at han anker på stedet.

– Vi er overrasket over dommen. Vi vet at saken hadde sine sterke og svake sider, men hadde gått for en frifinnelse, sa Meling til TV 2 etter at dommen falt.

– Selv om dommen ikke er rettskraftig, så er den en sterk symbolsk dom, nemlig at man sier at man ikke kan skjule seg bak religion og komme med trusler, sier Høyres André Oktay Dahl til TV 2 mandag.

LES OGSÅ: Krekar dømt til fem års fengsel for drapstrusler

Frifunnet for oppfordring til drap i Irak

Mulla Krekar var også tiltalt etter straffeloven § 140. Dette punktet i tiltalen gjaldt uttalelser han kom med om selvmordsbombere blant annet i TV-programmet «The Wanted».

Ifølge tingretten kan uttalelsene forstås som oppfordring til og forherligelse av selvmordsaksjoner i Irak.

Tingretten skriver i dommen at retten vurderer at Krekar har sterke personlige grunner for å nære hat mot amerikanerne i Irak.

Årsaken var at amerikanerne hevdet at Ansar al-Islam og mulla Krekar samarbeidet med Saddam Hussein, til tross for at Krekar anså Hussein som sin hovedfiende. Dette ble også forkynt av USA fra FNs talerstol.

«At amerikanerne fra FNs talerstol koblet Krekar til Saddam Hussain, må for Krekar ha fremstått som et rent karakterdrap. Det er derfor forståelig at Krekar bruker sterke ord i sin omtale av amerikanernses tilstedeværelse i Irak», heter det i dommen.

– Må forhandle med Irak for utlevering

Krekar skulle egentlig vært utvist fra Norge for mange år siden. Men fordi man frykter at Krekar skal bli dømt til døden i Irak, har han fått bli i Norge.

Stortingets to største opposisjonspartier mener regjeringen nå må jobbe mer med å forhandle frem en avtale med Irak mens Krekar sitter i fengsel.

– Nå får man satt mulla Krekar bak lås og slå. Og i mellomtiden må man altså fremskynde forhandlingene med irakiske myndigheter så man også kan få ham utlevert etter endt soning, sier Frp-leder Siv Jensen til TV 2.

– Det er en klar forutsetning at norske myndigheter må intensivere arbeidet for å få ham ut, sier André Oktay Dahl.