Etter en natt i lavvo kom fyrst Albert II og fyrstinne Charlene tilbake fra vidda – og én dramatisk snøscooteropplevelse rikere.

Kjørte selv

– Litt smådramatikk var det, forteller Anders Mikkel Kemi. Han er reineieren som fraktet fyrsteparet ned fra vidda med reinraid.

– Snøscooteren tippet. Den kjørte seg fast i snøskavlen.

Og det var visstnok fyrst Albert selv som kjørte snøscooteren. Det bekrefter Kemi overfor TV 2.

«BIRGEN»: Det samiske ordet handler om å overleve, sier Ellen Inga O. Hætta. (Foto: Anders Mildestveit/TV 2)

Etter litt snøscooterdrama var det tid for opplæring i samisk overlevelseskunst. Og det meste dreide seg om ett ord: «Birgen».

LES OGSÅ: Fyrst Albert besøker Kautokeino

Overlevelse på samisk

– Det handler om å klare seg på fjellet. Klare seg i lavvo, kunne lage bål og kunne slakte rein. Så birgen er et veldig viktig ord, forteller rektor Ellen Inga O. Hætta. Hun var den som var ansvarlig for opplæringen av fyrsteparet på deres tur i Kautokeino mandag.

Birgen handler enkelt og greit om å overleve – både som individ og som folk. Og da fyrsteparet kom innom 72 år gamle Ellen Maria Gaups telt, ga hun dem en skikkelig innføring i lavvoens betydning som hjem for den samiske storfamilien.

– Da jeg var barn så hadde vi en stor familie med mor og far – og åtte søsken. I tillegg hadde vi en dreng og en bestefar som bodde i lavvoen, forteller hun.

– Her skjedde alt. Vi laget mat, hvilte og sov.

Litt mindre folksomt var det nok i Albert og Charlenes lavvo i natt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HJERTEROM: I lavvoen til Ellen M. Gaup bodde hele storfamilien på elleve personer samt en dreng. (Foto: Anders Mildestveit/TV 2)

Miljøengasjert fyrste

I en tid der den samiske reindriften er truet, har fyrst Alberts sterke engasjement for miljø og urfolk blitt tatt vel imot av vertskapet i Kautokeino.

– Det er ikke bare en høflighetsvisitt, men det er også et besøk hvor han bekrefter og dokumenterer sitt engasjement – og sitt ønske om å bidra med det han kan, sier ordfører Klemet E. Hætta.

LES OGSÅ: Fulltreffer for fyrsteparet

Og det man ikke kan, det kan man saktens lære – også Birgen. Og skal man greie å fange rein, må man kunne kaste lasso. Fyrsteparet var ikke så rent lite tilfreds med eget talent – til stor applaus fra det samiske publikummet.

SATT FAST: Reineier Anders M. Kemi må trekke på smilebåndet over fyrst Alberts snøscooter-kvalifikasjoner. (Foto: Anders Mildestveit/TV 2)
«HIGH FIVE»: Det fyrstelige besøket er fornøyd med lassokastingen. (Foto: Anders Mildestveit/TV 2)