nachspieltyveri (Foto: Privat)
nachspieltyveri (Foto: Privat)

Thomas inviterte til nachspiel: – Jeg ble rundstjålet

Forsikringen dekket ingenting. Sjekk hvilke feller du bør unngå.

Thomas (36) bor sammen med kona i en leilighet i Bærum. I begynnelsen av januar dro Thomas ut på byen med en kamerat. Ute på byen kom de i snakk med tre menn, og dro på nachspiel med dem i en av mennenes leilighet.

– Da alkoholen tok slutt dro vi til min leilighet i seks-sju-tiden, sier Thomas til TV 2 hjelper deg.

– Vi drakk litt vin, så sluknet jeg og kompisen min. Vi våknet ikke før i femtiden på ettermiddagen, da fant vi ut at leiligheten var tømt for verdisaker. Jeg er sikker på at vi har blitt dopet, sier Thomas.

Se også: Frastjålet ski? Dette dekker forsikringen

Krav på 160.705 kr

Blant det som skal ha blitt stjålet var arvesmykker, kamera og klokker. Thomas anmeldte saken til politiet tirsdagen etter. Kravet han sendte til forsikringsselskapet var på nøyaktig 160.705 kroner.

– Vi fikk avkortning på hele beløpet. Det var min skyld at jeg hadde med meg folk hjem, sier Thomas.

Innboforsikringen hans dekker i utgangspunktet verdier for 1,5 millioner kroner.

Se også: Har bodd på kontoret ett år mens de har ventet på forsikringsselskapet

Burde tyveriet blitt dekket?

Hva synes Helga Skofteland, regiondirektør i Forbrukerrådets og forsikringsekspert, om saken? Burde Thomas fått dekket noe av tyveriet med innboforsikringen?

– Er det dine nærmeste venner du har besøk av, eller har du fest hjemme, bør tyveri dekkes av forsikringen, med mindre du er uten sans og samling. Det er ikke forbudt å ha med ukjente mennesker, men da må du være edru selv, sier Skofteland.

– Hvis de var fulle, og det er ukjente tilstede, er det en ganske klar sak i forsikringsselskapets favør. Men de forskjellige selskapene vil gjøre konkrete vurderinger, sier Skofteland.

Se også: Her går Kevin ut med en stjålet jakke uten å bli tatt

Dekker forsikringen alene hjemme-fest?

Vi spør tre forskjellige forsikringsselskap om nachspieltyveri med ukjente involverte dekkes av forsikringen. Hva kan forkorte forsikringen din?

– I et slikt tilfelle som du beskriver vil det være en skjønnsmessig vurdering ved utmåling av erstatning. Noe av det vi vurderer er i hvor stor grad kunden kan legges til last. Ran eller overfall gir i utgangspunktet rett til erstatning, men også i slike tilfeller vil erstatning avhenge av omstendighetene knyttet til hendelsen, sier Sigurd Ulven, informasjonsdirektør i Terra.

Vi legger fram et annet tyveriscenario for Ulven: En mindreårig er alene hjemme mens foreldrene er borte. Han eller hun skal ikke ha fest, men inviterer over et par venner. Ryktet sprer seg på Facebook, og plutselig er sammenkomsten ute av kontroll. Dekkes dette av forsikringen?

– Nei, det gjør det ikke. For at et tyveri eller skade skal dekkes av forsikringen skal det i henhold til vilkårene være som et resultat av et fysisk innbrudd. I dette tilfellet er det et husstandsmedlem som har sluppet inn venner og venners venner, og ting kommer ut av kontroll. Da vil ikke forsikringen dekke tyveri eller skade, sier Ulven.

Les også: Feil forsikring kan gjøre deg til gjeldsslave

Dette vurderer forsikringsselskapene

I tillegg til Terra har vi spurt to andre forsikringsselskap om hvilke omstendigheter som kan gjøre at forsikringen din blir avkortet i forbindelse med tyveri fra eget hjem mens man har fest.

Tryg Forsikring sier at hvis det ukjente tilstede på festen regnes det som en økt risiko. Er det alkohol og ukjente involvert, vil det kunne gi strengere avkorting enn hvis man er med kjente og familie.

Gjensidige Forsikring sier at dersom forsikringstaker inviterer med seg ukjente folk, og hvor begge parter gjerne er beruset, vil dette kunne anses som grovt uaktsomt. Er det grovt uaktsomt kan selskapets ansvar settes ned eller falle bort. Har man fest med egne venner får man som hovedregel dekket tyveri, men Gjensidige påpeker at vennebegrepet sitter noe løst.

Både Tryg og Gjensidige vurderer hvert enkelt skadetilfelle for seg.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter