Mulla Krekar og kona Rokosh i retten mandag.  (Foto: Scanpix)
Mulla Krekar og kona Rokosh i retten mandag. (Foto: Scanpix)

Krekar dømt til fem års fengsel for drapstrusler

Mandag ettermiddag ble mulla Krekar for første gang dømt av en norsk domstol.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En knapp måned etter at aktor Marit Bakkevig la frem påstand i straffesaken mot mulla Krekar, som var tiltalt for trusler mot Erna Solberg og flere kurdere, falt dommen mot mannen som norske myndigheter mener er en trussel mot rikets sikkerhet.

LES OGSÅ: PST vurderer å pågripe Krekar

Truslene han kom med mot kurderne, er straffbare på flere punkter, sa dommeren i Oslo tingrett.

Den samlede straffen for truslene hans er fengsel i fem år.

Han er også dømt til å betale 100.000 kroner i erstatning til en av de fornærmede kurderne.

Etter en kort rådslagning med forsvarer Brynjar Meling, sa Krekar i retten at han anker på stedet.

Han ønsket ikke å kommentere dommen overfor norsk presse.

– Jeg sier ingenting, var alt Krekar ville si etterpå.

Se video øverst i videovinduet!

– Vi er overrasket over dommen. Vi vet at saken hadde sine sterke og svake sider, men hadde gått for en frifinnelse, sa Meling til TV 2 etter at dommen falt.

Se intervju med Meling:

603727

– Nå er det bare å brette opp ermene, og forberede en ankesak. Vi mener at uttalelsene ikke kan omfattes av terrorbestemmelsen. Vi mener at de ikke kan det. Det vil være utgangspunktet for anken.

SIV JENSEN: – Nå kan Krekar en gang for alle settes bak lås og slå

I tiltalepunktene som omhandlet Krekars drapstrusler mot kurderne som hadde brent deler av Koranen, sa dommer Per Fleisje at brenning av Koranen ikke er omtalt i sharialovene, men at Krekar har tolket handlingen som i strid med Koranen.

Se 18.30-innslag (reporter: Kadafi Zaman):

603795

Mente alvor med truslene

– Spørsmålet er om Krekar har uttrykt seg slik at de fremstår som trusler som skaper alvorlig frykt, sa dommeren.

– Etter rettens vurdering er brenning av vers fra Koranen en svært krenkende handling overfor muslimer. Imidlertid kan ikke slike handlinger på noen måte medføre at drap eller trusler om drap, blir straffrie handlinger i Norge, heter det i dommen.

Krekars mange utsagn om kurderne på nettstedet Paltalk tydet klart på at han mente alvor med truslene, fortsatte tingrettsdommer Fleisje.

– Retten finner det bevist at Krekar har betydelig påvirkningskraft på i hvert fall noen hundre likesinnede sympatisører i jihadistmiljøet, og at disse etter norske forhold kan oppfattes som å ha ekstreme holdninger, heter det i dommen.

Mulla Krekar (til høyre) sammen med Abdulla Azzam i Azzams treningsleir i Peshawar på slutten av 80-tallet. Azzam regnes som Osama bin Ladens mentor.
Mulla Krekar (til høyre) sammen med Abdulla Azzam i Azzams treningsleir i Peshawar på slutten av 80-tallet. Azzam regnes som Osama bin Ladens mentor.

Dommeren viste også til Krekars mangeårige fortid som islamist, der han blant annet møtte Osama bin Laden og Abdullah Azzam, og mente at denne fortiden gir Krekar autoritet i islamistmiljøet.

– Retten finner det derfor bevist at truslene inngir alvorlig frykt, og at truslene er fremsatt under særdeles skjerpende omstendigheter, sa Fleisje.

Mulla Krekar var tiltalt for blant annet å ha fremsatt drapstrusler, i alt brudd på fire paragrafer: Terrorparagrafen (paragraf 147), paragraf 140, paragraf 99 og paragraf 227.

Hans uttalelser i det amerikanske tv-programmet The Wanted, der han forherliget selvmordsaksjoner i Irak, mener retten imidlertid ikke er straffbare.

Truet Erna Solberg

Krekars utsagn om at Erna Solberg må betale prisen, dersom han kastes ut, er ikke å betrakte som et planlagt drap, men er en klar beskjed til hans tilhengere om å iverksette hevn, sa Fleisje.

Ved å true Erna Solberg, handlet han forsettlig ved å forsøke påvirke avgjørelsen om utkastelse.

– Retten finner det bevist at truslene blant annet ble fremsatt overfor Erna Solberg som er stortingsrepresentant, og i anledning det arbeidet hun hadde gjort som statsråd. En trussel mot henne i tilknytning til det arbeidet hun gjorde som statsråd, er egnet til å påvirke også den sittende regjering og den nå ansvarlige statsråd, heter det i dommen fra Oslo tingrett.

Aktoratet hadde lagt ned påstand om fem års fengsel for trusler om drap og terror, og for å ha oppfordret til straffbare handlinger, mens forsvarets påstand var full frifinnelse.

LES OGSÅ: Denne koranbrenningen fikk Krekar til å utstede en fatwa

LES BLOGGEN: Hvorfor var mulla Krekar tiltalt for terror?

Aktor Geir Evanger sa mandag formiddag at det var stor sannsynlighet for at saken kommer til å gå videre i rettssystemet.

Saken startet onsdag 12. februar og gikk for retten i tre uker. For påtalemyndigheten har statsadvokatene Marit Bakkevig og Geir Evanger møtt og for forsvaret Brynjar Meling og Arvid Sjødin.

Se video under fra domsavsigelsen mot Krekar.
603726

LES BLOGGEN: Ønsker mulla Krekar å bli dømt?