GRENSEVAKT: En soldat i "Koreas folkehær" ser inn på Stoltenberg som er inne i et av husene som er plassert over grensen mellom Sør- og Nord-Korea. Det er i dette rommet samtaler mellom representanter fra nord og sør finner sted. (Foto: Aslak M. Eriksrud / TV 2)
Mandag starter toppmøtet mellom stats- og regjeringssjefer fra 50 land i Seoul i Sør-Korea for å drøfte atomsikkerheten i verden.

Stoltenberg besøkte grenseområdet, der samtalene skal holdes.

– Med utsikt til verdens mest lukkede land. Uvirkelig at barn i Nord-Korea lider mens regimet utvikler atomvåpen, skrev han på Twitter etterpå.

LES OGSÅ: Obama skal besøke grensen til Nord-Korea

– Spesiell stemning

TV 2-reporter Aslak M. Eriksrud var med statsministeren på grensen til Nord-Korea.

– Det var en veldig spesiell opplevelse, noe det er alltid når man drar opp til den demilitariserte sonen nord for Seoul, forteller Eriksrud til TV 2.

På grensen ble Stoltenberg tatt imot av amerikanske soldater.

– Idet vi beveget oss inn mot grensen er det helt åpent over til Nord-Korea, og nordkoreanske soldater kom for å ta bilder av oss og så på oss da vi intervjuet statsministeren, sier Eriksrud.

– Det er en spesiell stemning å være der, og det preget nok også statsministeren å komme så tett på dette lukkede regimet, som er en så stor utfordring for hele verdenssamfunnet, sier Eriksrud.

I SØR-KOREA: Reporter Aslak M. Eriksrud i TV 2 følger statsministeren på grensen mellom Sør- og Nord-Korea. (Foto: TV 2)

LES OGSÅ: Nord-Korea vil invitere observatører til rakettoppskyting

– Fare for misbruk

53 land deltar på Obamas atomsikkerhetsmøte, deriblant Norge.

– Møtet er lagt til Sør-Korea blant annet fordi det er et området hvor faren for misbruk av kjernefysisk materiale er større enn andre steder i verden, og det er et sted vi ser dette på nært hold, sier statsministeren til TV 2.

– Litt redd

Sikkerheten er i høyeste beredskap før toppmøtet, men sørkoreanerne flest tar det hele med ro og trives i hovedstaden sin.

– Dette er verdens beste by å bo i, sier en dame til TV 2.

Likevel er mange bekymret for at naboen i nord har atomvåpenprogram.

– Vi føler ikke at det er en trussel hver dag, men av og til blir det nevnt i nyhetene. Da blir vi litt bekymret, sier en.

– Det er farligere nå enn det var under det forrige regimet, sier en annen.

– Myndighetene sier at vi ikke skal være redde for atomvåpen, men mange er likevel redde, forteller en mann.

– Så du er redd?

– Ja, litt redd, innrømmer han.

LES OGSÅ: Nord-Korea truer med hellig krig

Ytterligere sanksjoner

Det er USAs president Barack Obama som har tatt initiativet til konferansen. I en tale natt til mandag sa Obama at han åpner for ytterligere kutt i USAs atomvåpenarsenal, dersom Russland følger opp.

ATOMSIKKERHET: Det er USAs president Barack Obama som har tatt initiativet til konferansen. (Foto: TV 2)

Obama langet også ut mot både Iran og Nord-Korea. Nord-Korea har varslet at de vil teste en langdistanserakett neste måned, noe som får Obama til å true med ytterligere sanksjoner.

I sin tale snakket han direkte til lederne i den nordkoreanske hovedstaden, Pyongyang.

– Istedenfor den verdigheten dere ønsker ved å provosere med atomvåpen, har dere nå bare blitt mer isolerte, sa Obama i en tale til studenter i Sør-Korea, før mandagens toppmøte om atomsikkerhet i Seoul.

Statslederne skal blant annet diskutere hvordan land som produserer kjernefysisk materiale skal forhindre at dette kommer på avreise.