TO UTSLAG: Det første skjelvet gikk langs den såkalte Øygardenforkastningen  ved kysten, mens det andre gikk rett ved Voss. Professor i seismologi  Kuvvet Atakan (innfelt) sier det er uvanlig med to skjelv på samme dag  i Norge. Foto: UiB/Norsk nasjonalt seismisk nettverk (Foto: UiB/Norsk  nasjonalt seismisk nettverk)
TO UTSLAG: Det første skjelvet gikk langs den såkalte Øygardenforkastningen ved kysten, mens det andre gikk rett ved Voss. Professor i seismologi Kuvvet Atakan (innfelt) sier det er uvanlig med to skjelv på samme dag i Norge. Foto: UiB/Norsk nasjonalt seismisk nettverk (Foto: UiB/Norsk nasjonalt seismisk nettverk)

To jordskjelv rystet Vestlandet lørdag

Bygninger ristet, grunnen buldret og markisene svaiet – Vestlandet opplevde to jordskjelv i dag. Og det kan komme flere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Først ristet jorden klokken 07.05 i morges ute ved kysten. Så, klokken 12.06, gikk det et nytt jordskjelv på Vestlandet, denne gangen litt sterkere og på land rett ved Voss.

– Jeg kan bekrefte at det har vært et nytt jordskjelv. Vi har nå lokalisert det til å være i nærheten av Voss. De som bor i området har nok merket kraftige rystelser, sier Kuvvet Atakan, professor i seismologi ved Universitetet i Bergen.

Det første skjelvet ble målt til 3,2 på Richters skala, mens det siste var litt kraftigere og endte på 3,3 i styrke.

Uvanlig med to skjelv

Også innbyggere i Førde og Høyanger har meldt inn at de har merket skjelvet som rystet Vestlandet i 12-tiden.

– Hvor vanlig er det at vi har to skjelv på samme dag i Norge?

– Det er litt uvanlig, for vi pleier å ha slike jordskjelv spredd utover tid. For eksepel hadde vi flere skjelv i regionen i 2000, men å ha to skjelv på samme dag er veldig skjelden, sier Atakan til tv2.no.

Den eksakte lokaliseringen for det siste skjelvet er 60,6 grader nord 6,4 grader øst. Det andre hadde sitt episenter sør for øya Fedje, nordvest for Bergen.

– Det kan være en ren tilfeldighet at vi får flere skjelv nå, men det kan tyde på at det har vært en generell oppbygning av spenning i hele volumet av jordskorpen, som nå popper opp i svakhetssoner, sier Kuvvet Atakan.

Første skjelv i morgentimene

Klokken 07.05 lørdag morgen merket innbyggerne rundt Bergen et jordskjelv. Flere har rapportert om dyp buldring.

Utenriksreporter Vilde Worren satt på jobb i Bergen og klippet et innslag for TV 2 Nyhetskanalen da hun merket at bygget riste.

LES OGSÅ: Kraftig jordskjelv på Vestlandet

Buldring og risting

– Jeg kjente at det ristet i bygningen. Min første tanke var at noen sikkert jobbet et sted, men etter hvert skjønte jeg at det måtte være noe annet, sier Worren.

Ristningen varte noen sekunder.

– Jeg hørte litt buldrelyd. Det var ikke ekkelt, men jeg lurte på hva det kunne være, sier Worren.

Leif-Rune Fauskanger skriver på TV 2 Nyhetenes facebook-gruppe at «Englene falt ned fra Tv`en, akkurat som under DaCapo når det gikk på Nrk!».

Forkastning i havet

Ifølge Kuvvet Atakan hadde skjelvet et episenter rett sørvest for øya Fedje i Nord-Hordaland. De eksakte koordinatene er 60,6 nord og 4,5 øst.

– Skjelvet gikk langs den såkalte Øygardenforkastningen som ligger parallelt med Sotra, i nord-sør-retning, sier Atakan.

Også tidligere har det gått skjelv i området, sist 8. desember i 2000. Da var skjelvet noe større enn nå og målte 3,6 på Richters skala.

– Vi har allerede fått meldinger inn til oss på skjelv.no fra folk som har merket skjelvet. De beskriver det som kraftige rystelser med påfølgende klirring i glass og at ting svaiet. Disse beskrivelsene er typiske for jordskjelv med denne styrken.

LES OGSÅ: Jordskjelv rystet Hedmark

Utslag på flere målestasjoner

Data som Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen har samlet inn, viser store utslag ved målestasjonen på Askøy rett utenfor Bergen. Skjelvet lørdag morgen var også godt målbart fra Høyanger i nord til Karmøy i sør.

– Vi vil gjerne at de som har merket skjelvet registrerer observasjoner på nettsidene våre, sier Atakan.