Sommeren 2010 er Ann Kristin Aas stolt mamma til tre år gamle Sebastian og gravid med en liten datter. Hun gleder seg til å bli mor for andre gang.

Den andre graviditeten var komplisert, og Ann Kristin måtte ha tett oppfølging av lege underveis.

– Hun stolte veldig på legene med dette med graviditeten, sier Ann Kristins samboer Martin Öhrström.

Martin og Ann Kristin visste at svangerskapet var vanskelig, men fikk aldri noen indikasjoner på at det kunne være farlig for Ann Kristin.

– Det de sa det var at det var en vanskelig graviditet. Det de sa var at vi kanskje kunne miste barnet, forteller Martin.

ALENE MED BARNA: - Man forstår ikke. At jeg stod der inne når hun døde, sier Martin Öhrström (Foto: TV 2)

I August 2010 ble Ann Kristin lagt inn på Akershus Universitetssykehus. Det ble bestemt at datteren skulle forløses med keisersnitt, og legene på Ahus sa de hadde full kontroll.

Mistet mye blod

Lille Dahlia ble født prematur, men frisk.

– Hun var bitte liten da hun ble født, forteller Martin og viser frem boken sykepleierne på Ahus lagde til den lille jenta med minner fra sykehuset.

Men moren Ann Kristin mistet mye blod under keisersnittet og måtte gjennom flere operasjoner den dagen. Hun måtte ha hjelp til å puste, men fikk etter hvert møte den lille datteren sin;

– Da trodde man jo at faren var over og at nå blir det bare bedre, sier Martin.

4 dager etter operasjonene blir Ann Kristin plutselig akutt dårlig. Hun får blodpropp og hjertestans som følge av komplikasjoner etter operasjonene. Hun våkner aldri igjen.

Brått blir Martin alenepappa til to små barn.

– Man forstår ikke. At jeg sto der inne når hun døde egentlig. Det har jeg først skjønt nå etterpå. At det var det som skjedde. At hun faktisk døde når jeg sto der, sier Martin.

4500 unaturlige dødsfall i året

Hvert år skjer det rundt 4500 slike unaturlige dødsfall på norske sykehus, viser tall fra Kunnskapssenteret. Pasientene dør på grunn av uventete komplikasjoner, sykehusinfeksjoner, feil bruk av legemidler eller rutinesvikt. Helsetilsynet fikk i fjor 435 såkalte 3–3 meldinger, som er meldinger om unaturlige dødsfall som sykehusene selv må melde fra om.

I denne saken glemte sykehuset å melde fra skriftlig, de ga bare beskjed til helsetilsynet muntlig, noe som ikke er etter retningslinjene.

Først et halvt år etter dødsfallet fant familien ved en tilfeldighet ut at det ikke var meldt.

Det har fortsatt ikke kommet noen konklusjon i saken. Det eneste familien foreløpig har fått er en sakkyndigrapport som kommer med sterk kritikk av sykehusets håndtering av graviditeten og keisersnittet.

– Det å miste pasienter, det er svært tragisk og en svært sjelden hendelse for en kvinneklinikk. Og igjen kan jeg bare beklage overfor de pårørende det tragiske utfallet denne saken hadde, sier Hege Lundring, konstituert klinikksjef ved kvinneklinikken ved Ahus til TV 2.

– Hun var alt. Alt for meg og barna mine. Våre. Våre barn, sier Martin.

Har du opplevd noe lignende ved norske sykehus. Ta kontakt med TV 2s reporter her: hat@tv2.no

TRAGISK: - Det å miste pasienter er svært tragisk, sier Hege Lundring, konstituert klinikksjef ved kvinneklinikken ved Ahus. (Foto: TV 2)