Man kan ofte synes det er flaut å fortelle hele sannheten til fastlegen. Men av helsemessige årsaker, bør du ikke lyve. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Man kan ofte synes det er flaut å fortelle hele sannheten til fastlegen. Men av helsemessige årsaker, bør du ikke lyve. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Jenter vil helst ikke fortelle hele sannheten til legen

Men det kan være helseskadelig å la være.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

La oss være ærlig, når det kommer til å bekjenne de mest personlige problemene til legen, er det fristende å «lyve» litt. Enten det handler om slankepillene du lånte av en venninne, hvor mange du har hatt sex med eller den ekstreme slankedietten du prøvde forrige uke.

Men vi «lyver» som regel av gode grunner.

– Du tror ikke det er viktig, du er flau, du føler deg stressa eller mest sannsynlig, du ønsker rett og slett ikke å føle deg dum, sier Barbara Korsch, forfatter og professor ved University of Southern California Keck School of Medicine.

Les også: Endelig klarer Kjersti å jogge igjen

Fortell sannheten, det kan redde livet ditt

– Vi har en tendens til å tro at hvis vår lege liker og respekterer oss, vil vi få bedre behandling, sier hun til nettstedet Health.com.

Men å avsløre alt kan gjøre mer enn å bare bedre din helse, i noen tilfeller kan det også redde ditt liv.

Les også: Susanne var avhengig av solarium

«De pillene jeg fikk resept på? Jeg har ikke tatt dem.»

Du forlater legekontoret med en resept og en intensjon om å hente medisinen. Men så kommer du deg aldri til apoteket eller du oppdager at de er forferdelig dyre og du har ikke råd. Og selvom du får kjøpt medisinen, glemmer du kanskje å ta de eller du kaster de halvveis gjennom behandlingen fordi du føler deg bedre.

Når du kommer tilbake til legen, sier du; «Selvfølgelig, jeg tok dem!» Til tross for at din lege påpeker at symptomene fortsatt er der.

Det er ikke så lurt. Selvom det er pinlig å innrømme det, kan dette få alvorlige konsekvenser.

– Hvis du ikke forteller at du ikke har tatt medisinen, vil legen anta at du tar dem, og at de ikke virker, sier Laura Knobel, familielege i Walpole, Massachusetts.

– Dermed endrer legen doseringen eller resepten, noe som kan gjøre at du ikke blir bedre eller du får bivirkninger.

Les også: Nå kan du live-chatte med legen

Fullfør antibiotikakuren

Å kaste antibiotika før du er ferdig med hele kuren kan føre til at du ikke tar knekken på bakterieinfeksjonen i kroppen. Noe som også kan føre til at sykdommen kommer tilbake med enda større kraft.

Hvis penger er et problem, snakk med legen din om å bytte til en mindre kostbar medisinering. Heller det enn å eventuelt låne piller av andre (de kan være utgått på dato eller være feil dose for deg).

Husk å fortelle om du tar kosttilskudd. Det kan hende de ikke passer sammen med medisinenen legen skriver ut til deg.

Les også: Ina (36) fikk åreknuter etter graviditet, nå er hun operert med helt ny metode

«Jeg renser kroppen for å gå ned noen kilo»

I en uke har du kun drukket sitronjuice med cayenne pepper og du vet at legen ikke vil like det.

– Rensedietter kan også føre til at du mister næringsstoffer som magnesium og vitamin D, sier Pamela F. Gallin, forfatter av boken «How to survive your doctors care».

Du bør fortelle sannheten fordi en ekstrem diett har en risiko. Selv om du er i god form og kun slanker deg i noen få dager, kan du bli dehydrert og miste din elektrolyse balanse, noe som kan skade hjertet og nyrene.

– Snakk med legen din om en bedre slankeplan og pass på at du gjør det så trygt som mulig for deg selv.

«Min seksuelle fortid er ikke helt som du tror»

Det er ikke lett å sitte på et legekontor og fortelle hvor mange du har hatt sex med eller, enda verre, å innrømme at du har vært utsatt for seksuell vold. Men det er grunner til hvorfor du bør si sannheten.

Når legen spør om dine seksuelle partnere, er det ikke fordi hun eller han skal dømme dine valg, det er for å vurdere risikoen for seksuelt overførbare sykdommer og for å planlegge eventuelle behandlinger.

– Enkelte typer av humant papillomavirus, (HPV), for eksempel, kan føre til livmorhalskreft hvis den ikke behandles, ubehandlet klamydia kan føre til sterilitet, og herpes kan ligge sovende, men sendes videre til dine fremtidige barn, sier Cheryl Iglesia, direktør for kvinnelig bekken medisin og rekonstruktiv kirurgi ved Washington Hospital Center.

– Det er derfor det også er viktig å fortelle din gynokolog om du og/eller partneren din har hatt en affære eller du har vært seksuelt misbrukt.

Dr. Iglesia foreslår at du bestiller en egen time for å snakke om sensitive temaer.

– Din lege kan også bidra til å gjøre ditt sexliv bedre, men bare hvis du er villig til å åpne opp om det. "Lav libido er svært vanlig, og det finnes flere behandlinger for det, fra hormoner til par terapi," Dr. Iglesia sier.

Les også: Datanerder er best i sengen

«Min families historiske helse er ikke så perfekt.»

Diskutere din fars skrumplever eller søsteren din sin kamp mot depresjon under en rutinemessig sjekk kan kanskje slå deg som irrelevant. Den kan også gjøre deg trist eller redd. Ikke rart at du ikke ønsker å nevne det.

Men det bør du. Hvis du har en familiehistorie av tykktarm eller brystkreft, for eksempel, kan legen din gi deg råd om screeninger som kan fange opp disse skumle sykdommene tidlig. Og hvis depresjon, hjertesykdom eller høyt blodtrykk er i familien din, kan du legge en plan allerede nå for å holde deg frisk.

Legene påpeker at hvis legen kommer med et uforberedt spørsmål som virker irrelevant, er det gjerne av en grunn. Dine symptomer kan være forårsaket av en ikke så åpenbar tilstand, og familiens historie kan peke legen i riktig retning.

«Jeg er utro»

Hvis du går til flere leger samtidig, vil du kanskje ikke si det av hensyn til legens følelser. Slik du ikke ønsker å såre kjæresten din ved å fortelle ham at du hadde drinker med en søt kollega.

Men det bør du fortelle. Det er ikke nødvendig å ha en break-up prat med legen din hvis du forlater ham, men hvis du er hos to leger samtidig, kan ting bli risikabelt.

– Du må fortelle hver og en hva den andre gjør, sier Dr. Gallin.

– De må kunne dele testresultater, de må passe på at det ikke medisiner blandes, som ikke skal blandes og de må være sikre på at deres behandling virker sammen.

Dette gjelder enten du «lyver» for din vanlige lege eller en alternativ behandler.

– Vi trenger å vite hva du har prøvd, sier han og legger til at det ofte er lettere å få refundert for tester, for eksempel MR, dersom du allerede har prøvd fysioterapi eller en kiropraktor.

Tenk på fastlegen din som hovedbasen, den som holder orden på alt. Hvis du ikke er komfortabel med å dele all denne informasjonen med han eller henne, bød du kanskje finne deg en annen lege.

Kilde: Health.com