FÅR STØTTE FRA UVENTET HOLD: Joseph Donovan (t.v.) sitter inne på livstid for  medvirkning til drapet på Yngve Raustein i 1992. Yngves bror Dan-Jarle mener amerikaneren har sonet lenge nok, og fortjener en ny sjanse.
FÅR STØTTE FRA UVENTET HOLD: Joseph Donovan (t.v.) sitter inne på livstid for medvirkning til drapet på Yngve Raustein i 1992. Yngves bror Dan-Jarle mener amerikaneren har sonet lenge nok, og fortjener en ny sjanse.

Joe sitter fengslet på livstid for drapet på norske Yngve - nå vil broren løslate ham

Joe var med på drapet på Yngve Raustein i 1992. Nå mener broren til Yngve at Joseph har sonet lenge nok.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens drapmannen slapp fri etter 10 år i fengsel, må Joseph Donovan sitte inne resten av livet.

Det er snart 20 år siden Dan-Jarle mistet storebroren sin Yngve Raustein.

– Han var en ekstremt beskyttende type overfor meg spesielt. Også var han jo en uhyre skarp person, minnes Dan-Jarle i dag.

Den 19. september, 1992, våknet Norge opp til den sjokkerende nyheten om at den norske USA-studenten hadde blitt brutalt drept på åpen gate i Cambridge utenfor Boston.

«De tok lommeboken min!», skal ha vært den unge studentens siste ord før han segnet om blødende, med et knivstikk i hjertet.

Forskertalentet Yngve Raustein fra Os utenfor Bergen ble bare 21 år gammel.

VGs forside 20 september, 1992. (Foto: Faksimile / Retriever/)

Drapsmannen en fri mann – Donovan soner livstid

I et fengsel utenfor Boston i USA møter TV 2 den 36 år gamle Joe Donovan. Han har allerede tilbrakt 19 år av livet sitt bak murene, for et drap han teknisk sett ikke begikk.

LES OGSÅ: Slik husker studiekompisen Arne Fredheim det som skjedde da Yngve Raustein ble drept:

Donovan var 17 år da drapet på Yngve Raustein skjedde ved MIT-universitetet i Boston. Donovan slo helt umotivert ned nordmannen, men hans 15-år gamle kompis hadde enda verre hensikter. Det var han som dro opp kniven og stakk Yngve til døde.

– Jeg sier ikke at jeg er uskyldig, men jeg hadde ingen planer om å drepe noen eller rane noen. Jeg hadde egentlig ikke planer om å slå gutten heller, men det gjorde jeg, sier han til TV 2.

Yngve Raumnes avbildet mens han er konsentrert om studiene. I 1992 ble han brutalt drept på åpen gate i USA. (Foto: Privat/)

I delstaten Massachusetts er loven slik at Donovan også ble dømt for drapet med straffen fengsel på livstid uten mulighet for prøveløslatelse. 15-åringen som utførte selve drapshandlingen slapp ut etter ti år fordi han var mindreårig. Tredjemann som deltok i overfallet fikk strafferabatt fordi han vitnet mot Donovan, er i dag en fri mann med familie og barn.

– Jeg vet jeg ikke er uskyldig, men det faktum at jeg må tilbringe resten av livet i fengsel mens gutten som gjorde det slapp ut etter noen år, har jeg alltid synes har vært galskap.

BLOGG: Les USA-korrespondent Elin Sørsdahls blogg om saken her

Kontroversiell dom

Dommen var kontroversiell allerede da den falt, og Donovan og hans familie og støttespillere har gjentatte forsøkt å få saken gjenopptatt, uten hell.

Bildet viser 15-åringen som begikk knivstikkingen av Yngve Raustein i 1992 på tiltalebenken i Cambridge District Court. (Foto: Jon Chase / AP / Scanpix/)

I 2009 startet den pensjonerte dommeren Robert Barton en underskriftskampanje for at Donovan skulle bli benådet av guvernøren i delstaten. Både Dan-Jarle og Yngves mor skrev under.

På julaften i fjor, tok storavisen The Boston Globe igjen opp saken på lederplass. Der ba de om en endring av statens kriminallovgivning, fordi de mener den er urettferdig, og fører til at noen straffes hardere enn andre.

Donovans far, Joseph Donovan Sr., skrev i et leserinnlegg i samme avis på nyttårsaften der han ber om at sønnen får prøvet saken på nytt.

BLOGG: Les USA-korrespondent Elin Sørsdahls blogg om saken her

Yngves bror: – Han fortjener en sjanse til

Dan-Jarle forklarer at familien aldri vil kunne tilgi Donovan for at han slo Yngve, og dermed startet angrepet som endte med drap.

Men de mener likevel at livstidsdommen er urimelig og at Donovan fortjener en ny sjanse.

– Målet hans var ikke å drepe noen. Det var åpenbart en av de som var med ham sitt mål. Men ikke hans. For vår del mener vi at han absolutt bør få en sjanse til. Det ligger litt som en klamhet på skuldrene våres at han sitter inne. Det er over all fornuft. Så det vil absolutt hjelpe oss og ham, samt hans familie, om han får slippe ut, sier Dan-Jarle Raustein til TV 2.

– Det er nok en del folk som synes det er merkelig at vi vil støtte en slik sak men for oss er det det som er riktig, legger han til.

Bildet viser Joseph D. Donovan (t.v.), da 17 år, og Alfredo Velez, da 18 år, på tiltalebenken under retssaken i 1992. (Foto: Jon Chase / AP / Scanpix/)

– Det er som en sakte død

Donovan har tidligere sendt et brev til familien til Yngve der han beklaget og fortalte hva som skjedde i 1992. Han er overveldet over storsinnet han er blitt møtt med av den norske familien.

Et bilde av Elvis, tegnet av straffedømte Joe Donovan. (Foto: Carol Hallisey / privat/)

– De svarte på en god måte. Jeg er overveldet over storsinnet de viser, sier Donovan.

Amerikaneren får ikke tilbud om utdannelse inne i fengselet, og han får ikke lov å ta noen permisjoner. Han forteller at dagene inne i fengselet derfor er lange.

– Dersom du tenker for mye på det blir du gal. Jeg forsøker å ta det en dag av gangen, men det er tøft. Det er i realiteten en sakte død, en langsom dødsstraff, avslutter Donovan.

Noe av tiden går med til å tegne skisser av ulike motiver. En av hans nærmeste støttespiller, Carol Hallisey, har sendt oss et av bildene han har tegnet av idolet Elvis Presley.

Se TV 2s møte med Donovan og intervju med Yngves bror Dan-Jarle i videovinduet øverst.