lippern (Foto: Guillermo Farias / TV 2 )
lippern (Foto: Guillermo Farias / TV 2 )

Mener regjeringen snikinnfører livstidsstraff

Anders Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad mener regjeringen prøver å innføre livstidsstraff i Norge.

TV 2 kunne onsdag avsløre at regjeringen hasteinnfører en ny lov som skal holde Anders Behring Breivik innesperret resten av livet.

Nå reagerer Breiviks forsvarer, Geir Lippestad.

– Det man i praksis gjør her, er å innføre en livstidsstraff i Norge, sier Breiviks forsvarer, Geir Lippestad, til TV 2.

– Slik det virker for meg blir reglene spesialtilpasset for å ramme én gjerningsmann.

LES OGSÅ: Slik skal Breivik holdes innesperret resten av livet

Han mener situasjonen må drøftes ordentlig før reglene blir vedtatt.

– Jeg setter spørsmålstegn ved hvordan dette er utredet, og at man også bruker høringsfrister som er langt kortere enn normalt, sier Lippestad.

Høringsnotat

TV 2 har fått tilgang til et høringsnotat fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Dette notatet er et forslag til ending av lov om psykisk helsevern, og beskriver en egen høysikkerhets behandlingsinstitusjon med kommunikasjonskontroll, telefonavlytting, kroppsvisitering, detektorskanning av alle som går inn og ut, glassvegg mellom Breivik og besøkende.

Dette blir i praksis like sikkert som et høyrisikofengsel. Og, trolig blir det bygget inne i et annet: Ila landsfengsel.

LES OGSÅ: Utenlandsk journalist kan få intervjue den terrortiltalte

Demokratisk problem

Lippestad sier til TV 2 at det er flere problemer med lovendringene.

– Hvis disse reglene kommer på bakgrunn av denne saken, og med ønske om å straffe denne personen (Breivik, journ.anm.) spesielt, så er det både et demokratisk problem og et rettssikkerhetsproblem.

LES OGSÅ: Avslutter observasjon av Breivik onsdag

Utreder høysikkerhetssykehus

Utsiktene for at Anders Behring Breivik kan bli holdt på institusjon, gjør at regjeringen ønsker å opprette et nytt høysikkerhetssykehus.

– Vi utreder tre muligheter for hvor sykehuset kan plasseres. Enten kan vi oppgradere den regionale sikkerhetsavdelingen på Dikemark eller den på Brøset i Trondheim. I tillegg vurderer vi muligheten for å utnytte de eksisterende sikkerhetstiltakene og plassere sykehuset på Ila Fengsel i Bærum, sier statssekretær Robert Martin Kåss i Helsedepartementet.

Planene inngår i et nytt lovforslag som skal øke sikkerheten på psykiatriske institusjoner.

– Endringene omhandler ikke lengden på oppholdet, men sikkerheten under oppholdet. Med den spesielle situasjonen som har oppstått trenger vi et nytt sikkerhetsnivå for å ivareta pasienten, de ansatte, og samfunnet for øvrig, sier statssekretæren.

TV 2 / NTB