muamba (Foto: Rebecca Naden)
muamba (Foto: Rebecca Naden)

Boltons lege: – Muamba var død i 78 minutter

Boltons lege Jonathan Tobin forteller nå om jobben som ble gjort for å redde livet til Fabrice Muamba.

Bolton-lege Jonathan Tobin var mannen som startet hjerte- og lungeredning da Fabrice Muamba falt om med hjertestans i FA-cupkampen mot Tottenham på White Hart Lane.

– Dette var Fabrice. Dette var ikke en tilfeldig person som hadde falt om på gaten. Dette var en jeg kjente. En jeg kjenner familien til. Det var en jeg vitser med daglig. Da jeg løp på banen tenkte jeg bare på at det var Fabrice, sier han til BBC.

LES OGSÅ: Muamba måtte gjenopplives – i kritisk tilstand på sykehuset: – De neste 24 timene blir avgjørende
LES OGSÅ: Fotballfamilien ber for Fabrice
LES OGSÅ: Måtte flykte fra borgerkrigen: Nå kjemper Muamba for livet igjen

Tobin forteller at han var så fokusert på å få liv i Muamba at han ikke registrerte at alle spillerne sto rundt ham og fulgte med. Han fikk heller ikke med seg at Bolton-manager Owen Coyle kom inn på banen.

15 støt med hjertestarter
Det medisinske personellet på White Hart Lane var raskt på plass med hjertestarter, og Muamba fikk to støt på banen og ytterligere ett i spillertunellen på vei ut til ambulansen.

I ambulansen overtok hjertespesialisten Andrew Deaner ansvaret for Muamba. Deaner, som er Tottenham-supporter, jobber ved London Chest Hospital og tok seg ned på banen da han så hva som skjedde. Han sørget for at ambulansen kjørte til nettopp London Chest Hospital, som regnes som et av verdens fremste når det gjelder hjertelidelser.

– Fabrice hadde en hjertestans hvor hjertet har elektrisk aktivitet, men ingen muskulær aktivitet. Det er en tilstand som ofte responderer på medisinering eller elektriske støt. Gud vet hvorfor, men Fabrice fikk totalt 15 støt. Han fikk ytterligere tolv støt i ambulansen. Peter Fischer sto i ene enden og sørget for åpne luftveier. Andrew Deaner sto der og satte inn kanyler slik at han fikk medisiner mens bilen ble slengt fra side til side i svingene. Det var to ambulansefolk som sto og holdt meg rundt hoftene slik at jeg kunne jobbe med ham. Jeg sto der i fotballstøvler, forklarer Tobin.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LEGENE: Her er de fire legene som reddet livet til Fabrice Muamba. Fra venstre: Andrew Deaner, Sam Mohiddin, Shabaaz Mughal og Jonathan Tobin. Deaner og Mohiddin jobber ved London Chest Hospital. Mughal er Tottenhams lege, mens Tobin er Boltons lege. (Foto: Gareth Fuller/Pa Photos)
LEGENE: Her er de fire legene som reddet livet til Fabrice Muamba. Fra venstre: Andrew Deaner, Sam Mohiddin, Shabaaz Mughal og Jonathan Tobin. Deaner og Mohiddin jobber ved London Chest Hospital. Mughal er Tottenhams lege, mens Tobin er Boltons lege. (Foto: Gareth Fuller/Pa Photos)

LES OGSÅ: Bolton-kamp som planlagt
LES OGSÅ: Muamba hylles på alle arenaer

Død i 78 minutter
Men til tross for de 15 elektriske støtene fikk de ikke liv i Muambas hjerte. Det gikk 48 minutter fra Muamba kollapset på banen til han var på London Chest Hospital. Det skulle gå ytterligere 30 minutter før de klarte å få hjertet til å slå ved egen hjelp.

– I den perioden slo ikke hjertet hans og han pustet ikke. I de minuttene var han i realiteten død, sier Tobin.

Tobin forteller at han var så fokusert på jobben sin at han ikke klarte å ta inn over seg omfanget før Muamba var på sykehuset og han ikke selv var en del av teamet som jobbet med ham. Da kom følelsene.

– Jeg dro hjem til Croydon og bare gråt, innrømmer han.

Tirsdag besøkte han Muamba på sykehuset og fortalte ham hva som hadde skjedd, og Tobin er veldig glad over den fremgangen Muamba har hatt de siste dagene.