sushikokk (Foto: Stein Stie/Terje Andersen)
sushikokk (Foto: Stein Stie/Terje Andersen)

Sushikokk fikk sushisjokk

Vi har testet sushi. Sjekk hvilken kokken måtte spytte ut.

De fleste dagligvarekjeder tilbyr nå ferdig sushi i kjøledisken, og ifølge Dagens Næringsliv ble det omsatt sushi i kiosk- og dagligvaremarkedet for 147 millioner kroner i 2011.

Men hvor god er sushien du får kjøpt i butikk? Vi satt sammen et smakspanel på fire personer for å teste sushi fra sju forskjellige kjeder: Ica, Rimi, Kiwi, Meny, Coop Mega, Deli de Luca og Rema 1000.

Vi fant store forskjeller på smaken og kvaliteten.

Les også: Ti sushirestauranter fikk kroken på døra etter kontroll

Sushiglade i smakspanelet

Jonathan Romano har vært sushikokk i 10 år, blant annet hos populære Alex Sushi i hovedstaden. Nå driver han restaurantkjeden Jonoe Sushi.

Med seg i smakspanelet har han Arbnor Tahiri, som også jobber som sushikokk hos Jonoe Sushi.

I tillegg bestod panelet av to menigmenn, begge svært glade i sushi: Ingrid Westgaard Stolpestad og Sigurd Myhre Halvorsen.

Les også: Disse matbutikkene er verst på frukt og grønt

Sushi skal være fersk

Brettene hos dagligvarekjedene inneholder gjerne fra seks til 20 biter, og et brett med ti biter koster mellom 80 og 90 kroner hos de fleste av kjedene.

Noen kjeder får sushi levert hver dag, og det er denne du bør kjøpe.

– Det viktigste med sushi er råvaren, altså fisken. Den skal være ferskest mulig. I Norge har vi strålende råvarer, det er altså de som håndterer varen som påvirker sluttproduktet, sier sushikokk Jonathan Romano til TV 2 hjelper deg.

– Hver bit skal harmonere i smak, med syre, sødme, bitterhet og salt.

Flere av stedene vi handlet sushi går den ut samme dag som den ble kjøpt, faren er derfor stor for at den er produsert en eller to dager i forveien.

Sushikokken mistenker at for eksempel sushien fra Kiwi var laget samme dag, den smakte ferskt. Les mer lenger ned i teksten.

Se også: Dette er kokkenes favorittferdigmat

Slik testet vi

Panelet har testet et brett sushi fra de syv ulike kjedene i testen. Vi har valgt butikk tilfeldig innen hver kjede, beliggende i Oslo eller Akershus.

Alle brettene er kjøpt en fredag formiddag, kort tid før testing. Panelet visste ikke hvor de ulike brettene var fra de da smakte på sushien. Panelet har bedømt både smak og utseende.

Ica, Østbanen (10 biter, 99 kr)
Produsert: Ikke oppgitt
Siste forbruksdag: Samme dag

– Smaksmessig er dette en klar ener på terningen, sier sushikokk Jonathan.

– Risen vokste i munnen min, og det var dårlig fisk, mente Sigurd.

– Dette var kornete ris, og den verste fisken jeg har fått. Det er første gang i testen jeg sliter med å bite over laksen, sier Ingrid.

– Her er det neongrønn rogn, den er ikke fin. Og laksen ser litt stiv ut, sier Sigurd.

– Denne ser litt gammel ut, mente sushikokk Abnor. Slik smakte den også.

– Dette er ikke god ris. Du må jobbe med den i munnen.

Les også: – Dette ligner markklysa jeg pleier å ha med på fisketur

Saken fortsetter under bildet.

sushi-ica (Foto: Terje Andersen)

Coop Mega, Bislett (20 biter, 139,50 kr)
Produsert: Samme dag
Siste forbruksdag: To dager etter

Brettet fra Coop Mega er testens største, men panelet er ikke imponert over utseendet av den grunn.

– Wasabien er så tydelig sprøyta i skåla, det er ekstremt ekkelt, den ligner faktisk måkebæsj, sier sushikokk Jonathan.

Han mener også at fiskestykkene er altfor tykke.

– Det er tydelig at risballene er lagt oppi boksen og så er fisken lagt oppå etterpå. Den former seg ikke etter risballen. Denne boksen eier ikke sjel, sier Jonathan.

– Denne risen var veldig kornete, og de tykke fiskestykkene ble veldig lite innbydende, mener Ingrid.

Les også: – Både ser ut som og lukter som hundemat

Saken fortsetter under bildet.

sushi-coop-mega (Foto: Terje Andersen)

Rema 1000, Lakkegata (10 biter, 89 kr)
Produsert: To dager før
Siste forbruksdag: Samme dag

Risen her var forferdelig, og bitene var altfor store. Hele boksen så ut som noen barn hadde laget den, mente sushikokk Jonathan.

– Scampien smakte ikke ordentlig stekt, mente sushikokk Arbnor.

Ingrid mener boksen så ganske bra ut, og hun fikk lyst til å smake på laksen da hun så sushibitene.

– Dette så ganske innbydende ut, det er deilig å slippe neongrønn rogn, mente Sigurd. Men han var ikke fornøyd med smaken.

– Ikke god. Denne fortjener en toer.

Saken fortsetter under bildet.

sushi-rema-1000 (Foto: Terje Andersen)

Rimi, Skøyen (10 biter, 89,90 kr)
Produsert: Ikke oppgitt
Siste forbruksdag: Samme dag

– Grønnfargen på makien er ikke veldig innbydende, den er veldig merkelig, og laksen smaker litt for tranete. Det er ikke godt, det er virkelig ikke godt, sier Ingrid.

Sushikokk Jonathan syntes nigrien med laks smakte såpass ekkelt at han løp til søppelbøtta for å spytte ut.

– Det smaker veldig lite av denne, mener sushikokk Arbnor.

– I utgangspunktet spiser jeg jo alt, men denne risen var altfor grøtete, og så er det en veldig fishy tranaktig smak på laksen. Jeg er ikke imponert, sier sushikokk Jonathan, som heller ikke var nevneverdig imponert over utseende.

– Dette er industrielt pumpa ris, den er helt firkanta og det er ikke lagt noe sjel i denne i det tele tatt.

Les også: En av pizzaene fikk fullstendig slakt

Saken fortsetter under bildet.

Sushi-Rimi (Foto: TV 2 hjelper deg)

Meny, Ringnes Park (10 biter, 79,90 kr)
Produsert: Ikke oppgitt
Siste forbruksdato: Dagen etter

Meny plasserer seg midt på treet. Panelet sliter med å få bitene ut av boksen uten at de ødelegges, og panelet er misfornøyd med risen. Sushikokk Jonathan velger å spytte ut risen.

– Det var ikke god ris, og det er synd, for det er risen som trekker ned her.

– God laks, den trekker opp, mener Sigurd.

– Det skinner i laksen, det er fint. Men nei, risen var ikke god. Den er kornete, sier Ingrid.

Saken fortsetter under bildet.


sushi-meny (Foto: Terje Andersen)

Deli de Luca, Schous Plass (12 biter, 139 kr)
Produsert: Samme dag
Siste forbruksdag: Samme dag

Deli de Luca står for testens mest delikate brett.

– Boksen ser fin ut, det er mye fin farge her. Men boksen er egentlig litt for liten. Makien ser fersk ut, og det er god smak, sier sushikokk Abnor.

– Her er det mange sorter, det er faktisk gjort håndverk rundt denne boksen. Smaksmessig er dette en bra firer. Hele pakka er ganske bra, mente sushikokk Jonathan.

– Denne får nesten en femmer, men jeg holder litt igjen. Risen kunne vært enda litt bedre, og kveita her var litt sei, sier Ingrid.

Les også: Test av fiskeferdigmat

Saken fortsetter under bildet.

sushi-deli-de-luca (Foto: Terje Andersen)

Kiwi, nedre Stabekk (10 biter, 89,90 kr)
Produsert: Ikke oppgitt
Siste forbruksdag: To dager etter

– Scampien her overraska meg. Denne var bedre enn mye av det andre, denne må jo være ganske nylaget, mente sushikokk Jonathan.

– Det er ikke verst smak på denne scampien, sier Sigurd.

– Det må være første gang jeg spiser maki med paprika i, men den smaker ganske godt, ler sushikokk Abnor.

– Laksen er veldig god, denne fremstår som ganske fersk. Om jeg var sulten på sushi og hadde dårlig tid, så kunne jeg gått i butikken og kjøpt denne, sier Ingrid.

Les også: Disse produktene har forsvunnet fra butikkhyllene

sushi-kiwi (Foto: Terje Andersen)

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter