Det er sånn vi vil ha det i påsken. Dette bildet ble tatt i Eggedalsfjella påsken 2002. (Foto: Erik Johansen / SCANPIX)
Det er sånn vi vil ha det i påsken. Dette bildet ble tatt i Eggedalsfjella påsken 2002. (Foto: Erik Johansen / SCANPIX)

Slik blir påskeføret, landet rundt

Den nærmer seg påske, og Turistforeningen har sjekket snøforholdene. Sjekk hvor det blir best skiføre!

I fjor måtte du smøre med mosefjerner dersom du ville ha deg en skitur.

I alle fall på Østlandet.

Påsken var rekordsein, og store deler av landsdelen var helt uten snø midt i april. Ville du ha deg en skikkelig skitur var det Vestlandet som gjaldt.

Les: Det spøker for skituren i påsken

Best i vest

I år kommer påsken 17 dager tidligere enn i 2011. Betyr det bedre skiforhold?

– Vestover og nordover er det rikelig med snø, skriver Turistforeningen i en pressemelding. Sørover og i lavlandet er den borte, mens aller fleste fjellområdene har rikelig med påskesnø i år.

På kartet til høyre kan du sjekke snøforholdene, under finner du snørapporten til Turistforeningen, fjellområde for fjellområde.

På storm.no/ski kan du sjekke forholdene i skianleggene

Her kan du sjekke skredfaren, og lære om snøskred

Planlegger du skitur? Lommekjent.no har tipsene!

Jotunheimen

Her er det relativt store lokale forskjeller. I nord og vest er det rikelig med snø. All kvist er satt ut som planlagt.

Sør og vestover er det noe mindre snø enn vanlig. Rutene fra Steinbusjøen til Tomashelleren og mellom Tomashelleren og Yksendalsbu er foreløpig ikke kvistet. Heller ikke løypa fra Bygdin til Yksendalsbu er kvistet, pga mildvær. Disse blir kvistet så fort føret tillater det.

Det er overvann på Gjende, og ikke tilrådelig å gå på ski mellom Gjendebu og Gjendesheim pr dags dato. Det er imidlertid gode muligheter for at det fryser til mot påske.

Veien over Valdresflye åpner 30. mars. Det betyr at påsketurister og fastboende både i Valdres og Gudbrandsdalen har tilgang til høgfjellssnøen på 1400 moh.

Hardangervidda

Helt supert, er den korte og greie oppsummeringen av Hardangervidda. Kvisten er i rute, og både langs løypene og langs egne spor bærer snøen fint. Særlig vest, sørvest og nord på vidda er det rikelig med snø i år.

Ellers er det noe variasjoner i snømengde, men sjøl om det blir mildt fram til påske regner man med føret skal holde seg godt på hele vidda. Her, som mange andre steder, er toppene avblåst.

Rondane og Alvdal Vestfjell

Stort sett strøkent og i Rondane. Det meldes om ideelle toppturforhold og mange av gjesten på Rondvassbu turen til Rondeslottet i helga. Østover mot Bjørnhollia gjennom Illmannadalen er noe gjennomslagsføre, mens det enda lenger øst, over i Alvdal Vestfjell har godt med snø.

I Grimsdalen, nord i Rondane, har mildværet den siste tiden tatt en del og fått fram en del bare flekker.

Dovrefjell

På Dovrefjell skal både føre og merking være i rute til påske. Hva med å ta turen til sjølveste Snøhetta denne påska?

Sylan

820 km med permanent merket rute i skredsikket terreng, sammen med rikelige mengder snø gjør Sylan til et sikkert valg i påska.

Trollheimen

Det samme kan sies om snøforholdene i Trollheimen, som har omkring 90 cm snø de fleste steder.

Rikelig med snø, altså. Her er påskeklassikeren «Trekanten i Trollheimen» er kvistet – og de betjente hyttene åpne.

Narvikfjellene

- Vi har alltid påskesnø, så også i år, forsikrer daglig leder i Narvik og Omegn Turistforening, Jon Sommerseth.

Han melder at skiforholdene i løypenettet til foreningen i Narvikfjellene er utsøkte.

Romsdalen

Det er fortsatt toppturføre i Romsdalen sjøl om mildvær og regn de siste ukene gjort at det er mindre snø enn normalt for denne tiden. Skorgedalsbu og Måsvassbu er gode utgangspunkt for turer.

Sunnmørsalpane og Tafjordfjella

På Sunnmøre er snøen borte under 300 meter. I høyden er det imidlertid rikelig med snø, så det ligger an til skikkelig toppturpåske i området. Ellers er den eneste kvistede løypa, fra Engset til Patchellhytta, kvistet. Vær merksom på at isen på mange vann, også i fjellet, begynner å bli dårlig.

I Tafjordfjella er hele løypenettet kvistet og det er fortsatt gode meteren med snø i det meste av fjellområdet. Det har vært mildvær i alle fall så høgt som 1400 moh.,

Stølsheimen, Bergsdalen og Vossafjellene

Godt plassert vest i Norge byr Stølsheimen på rikelig med snø til langt utpå våren. Med lovnader om snø til uka, over 6-800 meter, ligger alt an til strøkent påskeføre i fjellområdet. Vi minner om at vegen i Modalen er stengt Bergen turlag anbefaler å starte påsketuren fra Vikafjellet eller Eksingedalen.

I Bergsdalen er snøstatusen like posistiv. Bergen Turlag har klargjort sine hytter, og fått ut kvisten til Vending fra Hamlagrøosen og til Høgabu fra Lid.

Etne- og Saudafjellene

Snøen har trukket seg godt tilbake i ytre Etnefjell, men over 800 moh. ligger den fortsatt. Det er for tiden skiføre til Løkjelsvatnhytta (sterkt minkende), Storavassbu, Sandvasshytta, Simlebu, Sandvatnbrakka og Sauabrehytta i området.

Skarvheimen

All kvist ute og godt med snø er rapporten fra Skarvheimen. Ellers er det avblåst på toppene og noe mindre snø i øst enn i vest.

Huldreheimen

Også her er det strøkent føre i fjellet, men avblåst på toppene. Det kan også være tynt med snø på store myrer. Skareføre mellom Lenningen og Liomseter. På varme dager er det gjennomslagsføre, mens nattefrost og kjøligere vær betyr godt føre hele dagen. Mest snø finner du vest i fjellområdet.

Sota Sæter nå

Breheimen og Jostedalsbreen

Breheimen har rikelig med snø inn mot påske. Kvisten skal være satt ut til 24. mars her.

Femundsmarka

Her bør du holde deg i scootertraseene for å få godt føre. Utenfor løypene går du fort gjennom.

Isen på vannene er stort sett temmelig dårlig. Vær ekstra varsom ved inn- og ut-oser.

Ryfylkeheiane

Her har det vært en del mildvær i fjellet, noe som har ført til at ikke alle løypene er kvistet denne vinteren. Det anbefales å velge turene som ligger høyest til fjells, gjerne ove 7-800 moh.

Kommer det en liten god kuldeperiode, etterfulgt av litt snø, vil Ryfylkeheiane vise seg fra sin beste side i påskeferien.

Setesdalsheiane og Austheiane

Her er mange kvisteruter plukket ned på grunn av usikre forhold. Langs de kvistede løypene som ikke er plukket ned må du være oppmerksom på at vind og mildvær har velta mye av kvisten.

Ved Hovden helt nord i området er det ok snøforhold langs de kvista rutene. Også sørover inn i Austheiane mot Berdalsbu er kvisten klar og forholdene fine. Sørover i Austheiane trengs det kulde om førest skal holde til påske.

Les også: Husk solkrem i vinterfjellet