Toro er ikke rause med elgkjøttet i sin viltgryte. Ferdigretten inneholder bare stusselige åtte gram elgkjøtt. Det finnes heller ikke annet viltkjøtt i ferdigretten.

Se flere eksempler i klippet øverst i saken.

Les også: Produsenten innrømmer: Dette er ikke guacamole

Beregnet på en person

– Deilig viltgryte med kjøtt av storfe og elg, poteter og aspargesbønner, skryter Toro på emballasjen til sin «Velbekomme viltgryte».

Gryta kommer i en porsjonspakke beregnet på én person, og veier 400 gram.

Les også: Her er Wenches oppskrifter

– Hvis jeg skulle ha laget en slik gryte ville jeg brukt mellom 120 og 150 gram kjøtt, sier God morgen Norges kokk, Wenche Andersen.

– Noen fleiper om at kjøttet har vært innom, før det flytter seg til neste sted. Det er vel det kjøttet har vært her, ler Andersen, da hun får vite at det bare er åtte gram viltkjøtt i viltgryta.

Se flere eksempler i videovinduet øverst i saken.

Les også: Dette er absolutt ikke skinke

Storfe

Åtte gram elgkjøtt er det eneste viltkjøttet i gryta. Det er likevel noe annet kjøtt i gryta. Det er 32 gram storfekjøtt, og en ikke-angitt mengde med bacon.

Hos Toro synes de gryta inneholder nok viltkjøtt, og der har de ingen problemer med å kalle det en viltgryte.

– Dette er ikke en elggryte, men en viltgryte. Det er ikke uvanlig å bruke storfe i viltgryte, det har nordmenn gjort i lang tid. Så sper man på med annet kjøtt og flere viltsmaker. Velbekomme viltgryte har både sopp, bacon, timian, solbær, poteter, løk og crème fraiche. En viltgryte er mer enn bare viltkjøtt, sier kommunikasjonsrådgiver Geir Holen hos Toro.

Holen sier at Toro tidligere har hatt mer viltkjøtt i gryta, men at det skapte smaksproblemer.

Vi har prøvd å bruke mer elgkjøtt, men etter en tid ga det en sterk smak av lever som ikke smakte godt, forteller Holen.

Les også: Fant «plastpose» i pølsa

Hva gjør høna i kalkunfileten?

Viltgryta er et av 15 produkter TV 2 hjelper deg har sett nærmere på i dagen sending. Se alle produktene i videoklippet i toppen av artikkelen.

Blant de andre produktene som trekkes fram er et populært pålegg fra Prior.

Priors kalkunfilet naturell inneholder nemlig bare litt over 53 prosent kalkunkjøtt. Resten består blant annet er høne, vann og krydder.

Det står i sterk kontrast til de forventingene TV-kokk Wenche Andersen får idet hun ser pakka.

– Framsiden på pakken sier meg, og alle andre som kjøper dette, at dette i hovedsak er oppkappet brystfilet fra kalkun, sier Andersen.

Saken fortsetter under bildet.

prior-kalkunfilet-naturell (Foto: Jostein Olseng)

Les også: Fant hanske i grillmaten

Hovedingrediensen

Hos Prior synes de «kalkunfilet naturell» er et dekkende navn for pålegget.

– Vi har valgt å vektlegge kalkun i produktnavnet fordi nettopp kalkun er hovedingrediensen i produktet. Ernærings og smaksmessig så er kalkun og gourmethønsefilet, tilnærmet likt. Råvaren er sunn, mager og god fra naturens side, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist.

Halv sopp

På utsiden av Campbell’s populære champignonsuppe er det bilde av ni champignoner. Bildet står i sterk kontrast til det som er inne i suppeboksen.

I suppen er det bare 13,3 gram sopp. Det tilsvarer litt under halvparten av en middels stor champignon.

Hos Campbells forklarer de det lave soppinnholdet med at kundene ikke vil ha soppbiter i suppen.

– Vi vet at kundene kjøper våre supper på grunn av den gode smaken. Vi vet også at kundene forventer en slett og kremet suppe, ikke en suppe med biter, når de kjøper Campbell’s, sier direktør John Keding i Campbell Soup Sweden.

Han synes ikke det er misvisende å ha bilde av ni sopp på boksen, selv om suppa bare inneholder en halv sopp.

– Det er smaken som er utgangspunktet for navnet på produktene, ikke hovedingrediensen. Champignonene på boksen illustrerer smaken på suppen, sier Keding.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter