Mange personer opplever tirsdag ettermiddag at de har kommet inn på siden til en vilt fremmed person ved forsøket på å få sett sin egen selvangivelse.

– Jeg har forstått at hele Norge kommer inn på kontoen min. Men jeg vil ikke kommentere noe rundt dette her. Siden min er nå nede, sier den 36 år gamle mannen fra Oslo til tv2.no.

– Jeg fikk en rekke feilmeldinger med beskjed om å prøve igjen. Plutselig, når jeg oppdaterte siden, for n-te gang, så virket det som jeg var logget inn. Men det viste seg raskt at dette var siden til en helt annen person, sier Øyvind Harkestad til tv2.no.

SÅ FREMMED SIDE: One Enerud. (Foto: PRIVAT)

Ringte politiet

Den samme historien forteller One Enerud fra Odalen:

– Når dette skjedde så forsøkte jeg å ringe politiet. Dette er så alvorlig at altinn.no burde ha vært stengt ned, sier hun.

Det er tilsynelatende siden til en og samme person alle har kommet inn på. For Enerud skjedde dette flere ganger:

– Første gang jeg kom meg inn så trykte jeg bare på «Logg inn» og kom rett inn på siden hans. Jeg logget meg ut med en gang, men når jeg forsøkte på nytt, så kom jeg inn på siden hans en gang til, forteller Enerud.

Det har som ventet vært store kapasitetsproblemer ved innlogging på Altinn.no i hele dag. Problemene som gjorde at svært mange har kommet seg inn på en fremmed persons selvangivelse har imidlertid oppstått i løpet av ettermiddagen.

– Det har vært en alvorlig sikkerhetssvikt i løsningen. På en eller annen måte har denne siden med fødselsnumre og navnet på denne mannen havnet i cachen på noen servere etter at han var inne selv, forteller informasjonsansvarlig Jørgen Ferkingstad i Altinn.

– Med et lite forbehold, så tyder alt på at folk ikke har hatt tilgang til hans konto. De har bare fått presentert den siden han så, sier Ferkingstad.

Stengte siden

Da Altinn ble oppmerksomme på feilen, tok man umiddelbart ned hele siden.

– Tjenesten blir ikke gjort tilgjengelig igjen før vi er helt sikre på at feilen er rettet. Våre leverandører jobber nå på spreng med å finne ut hva som har skjedd.

Caching innebærer at en nettserver lagrer en kopi av en side, slik at det skal gå raskere å laste denne neste gang siden åpnes.

– Er det ikke kritikkverdig at man benytter seg av slike cachingløsninger på tjenester som krever så høy sikkerhet?

– Jeg har ikke noe grunnlag for å kommentere det rent tekniske, akkurat nå, sier Ferkingstad.

LES OGSÅ: Altinn ble slaktet i hemmeligstemplet ekspertrapport