kreftmedisin_montasje (Foto: TV 2)
kreftmedisin_montasje (Foto: TV 2)
REDDET I SISTE LITEN: Lars Martin Teigen fikk beskjed om at han kun hadde uker igjen å leve. En ny kreftmedisin som var under utprøving stoppet utviklingen av kreftsvulster i hjernen hans.  (Foto: Robert Reinlund/TV 2)
REDDET I SISTE LITEN: Lars Martin Teigen fikk beskjed om at han kun hadde uker igjen å leve. En ny kreftmedisin som var under utprøving stoppet utviklingen av kreftsvulster i hjernen hans. (Foto: Robert Reinlund/TV 2)

Testmedisin reddet livet til kreftsyke Lars Martin (27) – men Matias (20) får den ikke

Fikk beskjed om at han hadde uker igjen å leve og gjorde seg klar til å dø. Tilfeldigvis kom han med i en studie av en ny kreftmedisin.

Kreft fra en ondartet føflekk spredte seg først til lymfer under armen til Lars Martin Teigen fra Kvinnherad i Hordaland. Dette ble operert bort, men etterpå viste en petscan at det var spredt seg til lymfer under kragebein og i halsområdet, samtidig kom det også ut en kul på ryggen.

Da ble han operert igjen og senere strålebehandlet 30 ganger. Dagen før han trodde han skulle være ferdig med strålebehandling fikk han kraftige smerter i hodet. Dagen etter ble han sjekket igjen – kreften hadde spredt seg til hjernen.

Gjorde seg klar til å dø

Videre kreftbehandling ved Haukeland universitetssykehus hjalp ikke. I september 2010 fikk han dødsdommen av legene på Stord sykehus, som hadde undersøkt ham og konferert med legene på Haukeland.

– Beskjeden jeg fikk var at jeg mest sannsynlig ville være død innen noen uker. Det var jo ikke så kjekt å høre, men jeg var forberedt på det. Jeg var veldig dårlig og lei av alt, sier Lars Martin til TV 2.

Han gjorde seg klar til å dø, men etter at det hadde gått noen uker tok han kontakt med sin egen kreftlege. Han bekreftet at Lars Martin nok ikke hadde så lenge igjen.

– Men han sa også at han hadde fått et nytt klinisk studie som de skulle begynne med på Haukeland. Stoffet heter Ipilimumab og er helt nytt. Jeg kunne få ta del i forsøket, sier Lars Martin.

– Ville bare dø

Men etter flere runder med kreftbehandling og like mange skuffende beskjeder fra legene var han langt nede. Han var ikke sikker på om han orket mer behandling. Han var veldig utslitt av alle behandlingene og var usikker på om han orket mer.

– Jeg var veldig lei av alt og hadde bare lyst til å dø, for å si det rett ut. Jeg var mettet av alt. Andre jeg kjenner på Haukeland har kjempet i mange flere år enn dette. Men det var nå min reaksjon – jeg var lei av alt, sier 27-åringen.

Les også: Effektiv kreftmedisin brukes ikke i Norge

Lege: – Uten behandling hadde det gått galt

Heldigvis bestemte han seg for å prøve – noe han i dag er svært takknemlig for.

– Uten denne behandlingen må vi regne med at det hadde gått galt med Lars Martin, sier overlege Oddbjørn Straume ved kreftavdelingen ved Haukeland universitetssykehus.

Straume er kreftlegen som introduserte den svært nedbrutte Lars Martin for medisinen Ipilimumab, en helt ny medisin som har vist svært god effekt på pasienter med uhelbredelig føflekkreft. I studier har medisinen gitt vesentlig lengre levetid til pasienter med føflekkreft med spredning. Studiene tyder også på at den kan fjerne kreftsvulster.

– Det er det første medikamentet i historien som har vist å gi bedret overlevelse hos pasienter med føflekkreft med spredning. Medikamentene vi har behandlet med til nå, standard cellegift, har ikke vist å gi forlenget levetid i studier – i motsetning til dette nye medikamentet, sier Straume.

Høy livskvalitet

Han slår fast at medisinen hadde svært godt effekt på Lars Martin.

– Det så svært dårlig ut og utsiktene hans var svært dystre. Sykdommen var i utvikling før vi kom i gang med den nye behandlingen. Etter det har det stabilisert seg og det har gått en del tilbake, sier Straume.

Kreften er fortsatt i kroppen til 27-åringen fra Kvinnherad, men sykdommen er ikke lengre aktiv og svulstene er blitt mindre. Han har vært stabil siden behandlingen høsten 2010. Halvannet år etter at legene ga opp tradisjonell behandling nyter han høy livskvalitet.

– Hvis jeg ikke hadde fått Ipilimumab ville jeg vært død i dag, sier han.

For kostbar til bruk i Norge

Men medisinen er kostbar – så kostbar at norsk helsevesen ikke finansierer bruk av den i standard kreftbehandling. Én behandling omtrent som den Lars Martin har fått koster rundt 800.000 kroner.

Rådet for prioritering og kvalitet i helse- og omsorgsvesenet skal i april avgjøre om medisinen skal få finansiering av staten.

I mellomtiden går pasienter med den mest dødelige formen for hudkreft og venter. Én av dem er 20 år gamle Matias fra Lillestrøm, som ikke har vært like heldig som Lars Martin. De deler oppfatningen av hva norsk helsevesen burde foreta seg.

– Det burde være en selvfølge at når folk kan få flere års ekstra levetid blir det feil å sette en pris på et liv. At 800.000 skal være en stopper for at folk skal få en ny sjanse – det synes jeg er feil, sier Lars Martin Teigen.

Les også: Mathias (20) får ikke medisinen som kan forlenge livet hans

Ipilimumab er i bruk i Danmark, hvor 60 pasienter blir behandlet med medisinen. Dette koster rundt 50 millioner kroner til sammen, og helsemyndighetene mener den er verdt pengene.

– Det var en faglig begrunnelse og en erkjennelse av at her hadde man et nytt behandlingstilbud til pasienter med denne vanskelige sykdommen, sa Søren Brostrøm, enhetssjef i danske Sundhetsstyrelsen, til TV 2 tidligere.

– Medisinen var et nytt behandlingstilbud som tilsynelatende også betyr at sykdommen stopper og kanskje gir helbredelse, sa Brostrøm.

Stoltenberg: – Noen ganger må man gjøre valg i helsevesenet

Statsminister Jens Stoltenberg mener Norge er et foregangsland i å ta i bruk nye medisiner og behandlingsmetoder.

– Vi skal strekke oss så langt som overhodet mulig i å ta i bruk nye behandlingsmetoder og det gjør Norge i dag i stor grad, sier Stoltenberg til TV 2.

– Men hva med dem som får nei til dyr medisin?

– Jeg ønsker at så mange som mulig skal få best mulig behandling. Så må man noen ganger gjøre valg i helsevesenet. Vi trekker opp retningslinjer for de valgene gjennom politikernes beslutninger her på Stortinget og i nasjonalt råd for kvalitet og prioritering og så blir det til slutt hver enkelt behandlers vurdering av hva som er riktig, sier Stoltenberg til TV 2.

602545