charles88 (Foto: Scanpix)
charles88 (Foto: Scanpix)

Alt om Charles og Camillas norgesbesøk

Fullt drama foran besøket.

Den britiske tronarvingen prins Charles og hans kone Hertuginne Camilla av Cornwall landet tirsdag på Gardermoen og ble godt tatt imot av kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BESØK: Prins Charles og Camilla blir tatt imot av kronprinsparet
BESØK: Prins Charles og Camilla blir tatt imot av kronprinsparet

Videre gikk ferden mot Akershus festning, hvor besøket fra England fikk selskap av Norges kongepar litt før klokken 15.

Bare to minutter før de kongelige ankom var det imidlertid en gardist som falt om.

Gardisten måtte bæres bort av flere norske soldater før den britiske prinsen gjorde sin ankomst. Der skulle prinseparet delta på en kransenedleggelse ved nasjonalmonumentet på festningen.

Spennende program

Les også: Knall og fall for både prins og prinsesse

I løpet av de to neste dagene skal de britiske kongelige følge et tett program sammen med medlemmer av den norske kongefamilien.

– Det er et spennende og omfattende program som er lagt opp for de britiske gjestene. Nesten som et statsbesøk, men bare nesten. Dette er et offisielt besøk, sier kongehusekspert Kjell Arne Totland som kommenterer besøket både for TV 2 og for flere andre norske medier.

Møter Utøya-ofre

I dag står blant annet et møte med flere av de overlevende etter massakren på Utøya på programmet, og ifølge den britiske ambassadøren skal prins Charles selv ha ønsket å møte disse ungdommene.

– Det er jo tankevekkende at Charles og Camilla selv har ønsket å møte overlevende AUF-ere fra Utøya under besøket. Og artig at de også skal innom den store utstillingen om det norske kongehus 1905 - 2095 før de torsdag drar videre til Sverige, sier Totland som har vært en av guidene under den store utstillingen.

602246

Veldig hyggelig med besøk

Les også: Disse barna skal en dag styre Europa

– Det er jo veldig hyggelig at Storbritannias tronfølgerpar kommer til Norge på offisielt besøk som del av dronning Elizabeths store jubileumsfeiring. Samtidig er det jo første gang britenes fremtidige konge besøker Norge med sin nye hustru ved sin side. På denne måten blir jo Camilla behørig presentert ved alle de tre skandinaviske hoffene. Det er nok sikkert også noe dronning Elizabeth har hatt i tankene, mener Totland.

Europaturne

Etter Norge følger besøk i Sverige og så til slutt Danmark. De britiske kongelige blir også fulgt av et stort britisk pressekorps som skal dekke besøkene i de tre skandinaviske landene.

Les også: Det norske folk støtter Mette-Marits veskekjøp til 64.000 kroner

– Prins Charles har vært i Norge en rekke ganger før - både offisielt og privat. Hertuginne Camilla har også vært i Norge en gang tidligere - men da for å fiske laks i Lærdal med norske venner. Både kongeparet og kronprinsparet har et godt og nært forhold til Charles og Camilla. Og dronning Sonja og hertuginne Camilla har faktisk flere felles venner i London, sier Kjell Arne Totland.

Fin opptakt

– Det ble en fin opptakt til besøket, da prins Charles i formiddag la ned en krans i britiske farger ved Nasjonalmonumentet på Akershus, sier kongehusekspert Kjell Arne Totland til «God kveld Norge».

Kransen var formet som Prinsen av Wales våpenskjold med tre strutsefjær i hvite blomster. Hvis man kikket etter kunne man se at hertuginne Camilla bar samme våpenskjold i diamanter på brystet på sin koksgrå kåpe.

Les også: – Sterkt å se kongen gråte

Arv

Brosjen med stor dråpeslipt smaragd er arv etter dronning Mauds mor, dronning Alexandra, som fikk den i bryllupsgave da hun i sin tid giftet seg med Prinsen av Wales, den senre kong Edward Vll.

– Brosjen vil nok gå i arv til hertuginne Kate når William en gang blir Prins av Wales, sier Totland.

BESØK: Prins Charles og Camilla blir tatt imot av kronprinsparet
BESØK: Prins Charles og Camilla blir tatt imot av kronprinsparet
I Norge
I Norge
I Norge
I Norge
I Norge
I Norge
I Norge (Foto: Scanpix)
I Norge (Foto: Scanpix)
I Norge (Foto: SCANPIX NORWAY, © CVI)
I Norge (Foto: SCANPIX NORWAY, © CVI)
I Norge (Foto: Scanpix)
I Norge (Foto: Scanpix)