Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Moskva og flere andre russiske byer var det mandag ettermiddag demonstrasjoner mot det norske barnevernet foran flere av Norges utenriksstasjoner.

De koordinerte protestaksjonene var arrangert av ungdomsorganisasjonen til regjeringspartiet Det forente Russland, «Den unge garden».

Ifølge aksjonistene er minst 15 barn av russiske mødre som nå er i det norske barnevernet sin varetekt, etter mistanke om omsorgssvikt.

– Vi har så langt blitt klar over 15 tilfeller hvor russiske mødre i Norge er blitt fratatt sine barn under latterlige påskudd. Det er bare tilfellene som er kjent. I realiteten dreier det seg om langt flere ettersom mange ikke tør å være åpne om problemene sine i frykt for å miste samværsretten helt, hevder Maksim Rudnjev i ungdomsorganisasjonen i en uttalelse.

LES OGSÅ: Russland stanser ikke våpensalg til Syria

En av mødrene, Irina Bergseth, ledet demonstrasjonen utenfor ambassaden i Moskva. Hun krever at norske myndigheter setter seg ned og forhandler med russiske diplomater for å få barna tilbakeført til sine russiske mødre.

– Jeg kan ikke slåss mot systemet alene. Den eneste muligheten er at Norge og Russland må innlede diplomatiske forhandlinger. Hvis dette er systematisk, så må vi finne noen løsninger, sier hun til TV 2 Nyhetene.

– Barnevernet er som Gestapo, tordner hun.

Demonstrasjonen i Moskva ble også grundig dekket av russiske medier, blant annet den statlige TV-kanalen Rossiya.

Norsk barnevern var også i skuddlinjen tidligere i år, da det i indiske medier stormet rundt omsorgsovertakelsen av to indiske barn i Stavanger. Det forholdet ble diskutert på høyeste diplomatiske nivå da utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i slutten av forrige måned møtte en indisk spesialutsending om saken.

LES OGSÅ: Onkelen i India får foreldreretten over barna

Se video fra demonstrasjonen øverst i artikkelvinduet.