DØDSSYK: Matias Wilberg har uhelbredelig føflekkreft med spredning. Men den kostbare medisinen han trenger blir ikke finansiert av norsk helsevesen. (Foto: Magnus Nøkland/TV 2)
DØDSSYK: Matias Wilberg har uhelbredelig føflekkreft med spredning. Men den kostbare medisinen han trenger blir ikke finansiert av norsk helsevesen. (Foto: Magnus Nøkland/TV 2)

Matias (20) får ikke medisinen som kan forlenge livet hans

Grunnen er at medisinen koster 800.000 kroner – og norske myndigheter har ikke bestemt seg for om staten skal finansiere den effektive medisinen, som har vært i bruk i et halvt år i Danmark.

Matias Wilberg fra Kjeller i Akershus er alvorlig syk med føflekkreft. Kreften har spredd seg til lungene hans.

– Jeg har tre små kuler under armen og to i høyre lunge, forteller 20-åringen til TV 2.

Kreftformen Matias har er den dødeligste formen for hudkreft og prognosene er dårlige, men Matias prøver å være positiv.

– Jeg tenker på det hver dag hele tiden, men jeg kan ikke sette meg ned å gråte heller for det er viktig å være positiv, det er nesten så jeg tror at man kan tenke seg frisk, sier Wilberg.

Ny medisin

På Radiumhospitalet i Oslo har Matias gått til behandling ved enheten for utprøvende behandling. Den ledes av Steinar Aamdal som er en av Norges fremste kreftforskere. Han kan fortelle om en ny medisin mot føflekkreft som kan gi forlenget levetid og i noen tilfeller helbrede pasienter som Matias.

– Dette er det første medikament som virkelig virker på føflekkreft med spredning, i tretti år har vi ikke hatt noe som ligner dette her, sier Aamdal.

Les også: Effektiv kreftmedisin brukes ikke i Norge

Ikke bestemt seg

Aamdal, som er legen til Matias Wilberg mener Matias burde fått medisinen. Men den er kostbar – rundt 800.000 kroner koster det for en voksen for en behandling med fire injeksjoner. Norske myndigheter har ennå ikke bestemt seg for om medisinen skal brukes og kjøpes inn til pasienter på norske sykehus.

– Jeg synes det er forferdelig vanskelig å fortelle pasientene at vi har ny medisin som vi har vært med på å utvikle, men som vi ikke kan bruke når den kommer på markedet, sier Aamdal.

Danskene bruker medisinen

Men hadde Matias vært kreftpasient i Danmark hadde situasjonen vært en helt annen. I Danmark har danske pasienter fått medisinen siden oktober, fordi helsemyndighetene der mener den er verdt pengene.

– Det var en faglig begrunnelse og en erkjennelse av at her hadde man et nytt behandlingstilbud til pasienter med denne vanskelige sykdommen, sier Søren Brostrøm som er enhetssjef i danske Sundhetsstyrelsen.

– Medisinen var et nytt behandlingstilbud som tilsynelatende også betyr at sykdommen stopper og kanskje gir helbredelse, sier Søren Brostrøm i Sundhetsstyrelsen.

Danskene har bestemt at 60 pasienter skal få medisinen, noe som utgjør en kostnad på rundt 50 millioner kroner for sykehusene.

– Det var en stor diskusjon her fordi det var så dyr medisin. Men det som gjorde utslaget var at man hos en mindre del av pasientene så en så overbevisende stor effekt, sier Brostrøm.

Krever avklaring i Norge

Danskene har altså sagt ja og nå krever norske pasienter og leger at myndighetene her hjemme bestemmer seg.

– Jeg lurer på hva som er forskjellen på Norge og Danmark. Men det er ikke vi eller jeg som må bestemme dette, det er det myndighetene som må ta seg av, men for pasientene så er dette veldig vanskelig å forstå, sier lege Steinar Aamdal.

Og Matias Wilberg er ikke i tvil om hva han forventer av myndighetene.

– Det er grusomt at det skal gå penger når det handler om å leve et normalt liv og spesielt når det står mellom liv og død, sier Matias Wilberg til TV 2.

Skal vurdere medisinen

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen forteller til TV 2 at myndighetene er i gang med å vurdere kreftlegemiddelet som Matias trenger.

– Når han ikke har fått det til nå, når det legemiddelet ikke har vært generelt tatt i bruk i Norge til nå, men bare i forskningssammenheng, så har det nettopp sammenheng med at det er et veldig kostbart legemiddel. Det er nokså nytt, så det er begrenset dokumentasjon på effekten av legemiddelet, sier Larsen.

Må jobbe raskere

Larsen er også leder for rådet som skal prioritere hvilke nye legemidler som skal tas i bruk. Men han mener de må arbeide raskere for at pasienter som Matias skal slippe å vente på at finansiering av livsviktige medisiner blir godkjent.

– Det nasjonale rådet jobber generelt for langsomt. Nå vil vi etablere en annen type prosess for raskere å kunne ta stilling til disse enkeltlegemidlene, sier Larsen.

– Har du forståelse for fortvilelsen hos Matias når dette legemidlet kan forlenge livet hans?

– Ja jeg kan godt forstå den fortvilelsen. Det er mange pasienter i norsk helsetjeneste som håper på gjennombrudd i behandling for den sykdommen eller lidelsen de har, sier Larsen.

Matias Wilberg har et ønske for fremtiden:

– Jeg ønsker å bli frisk. Jeg tror ikke jeg blir frisk, men at jeg kan forlenge livet med mange år. Det tror jeg, sier 20-åringen til TV 2.