sparevindu martin riber sparre (Foto: TV 2)
sparevindu martin riber sparre (Foto: TV 2)

Martins sparevinduer er et pengesluk

Investeringen viste seg å være penger ut av vinduet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De er gode for miljøet og gode for lommeboken og titusener av nordmenn skifter nå til vindu av energispareglass. Dette har blitt en milliardindustri.

– Vi merker stor etterspørsel generelt, sier Jørn Pretorius hos Vinduentreprenøren A/S.

– Har ikke spart noe

Og spesielt i gamle bygårder der behovet er størst. Martin Riber Sparre og kona er blant dem som har skiftet til lavenergivindu i leiligheten, for å spare klimaet, spare strøm og spare penger.

– Jeg har spart ingenting. Tvert om. Det er konstant fuktig, sier Sparre til TV 2 Nyhetene.

Problemet er at vinduene er så tette at når det er kaldt ute, danner det seg kraftig kondens på innsiden, spesielt når man lager mat eller vasker klær.

Må lufte hele tiden

Sparre fikk beskjed om at luftlukene over vinduene måtte være åpne hele tiden - også om vinteren.

– Det er ganske kaldt når det er minus 20, fordi det er jo i realiteten bare et hull i veggen. Vi kan kjenne kaldluften komme som en foss.

Les også: Slik er framtidens hus som kutter strømregningen

Han synes det hele er temmelig paradoksalt.

– Du må lage en ny luftlekkasje i leiligheten, som en erstatning for den luftlekkasjen du tetter igjen ved å skifte ut de gamle vinduene. Så er det ingen vits i å skifte ut til lavenergivinduer.

Uendret strømforbruk

Familien må bruke masse strøm for hindre at det blir iskaldt, fordi de må lufte om vinteren for å unngå kondens og råte i vinduet som skulle spare strøm. TV 2 fikk se strømforbruket til familien de siste fire årene.

– Det er nesten på prikken likt det forbruket jeg hadde det første året med vinduer fra 1980-tallet.

I Danmark har dette blitt en stor sak. Også her i landet bekrefter bransjen at problemet kan oppstå, nettopp i de gamle bygårdene som trenger nye vinduer.

– Vår jobb som entreprenør når vi monterer nye vinduer er å gjøre dette tett og faglig riktig. Da kan det være enkelte beboere som opplever dårlig inneluft, sier Pretorius.

Det er ingen trøst for Sparre som må ty til gamle knep for å holde varmen.

– Nå er det så gulvkaldt at jeg må bruke tøfler. Det gjorde jeg aldri før. Men det er tydeligvis tøfler som gjelder når du får nye, tette vinduer.