klemmont
klemmont
monatasjemuamba
monatasjemuamba
muamba (Foto: Rebecca Naden)
muamba (Foto: Rebecca Naden)
muamba (Foto: Neal Simpson)
muamba (Foto: Neal Simpson)

Muamba måtte gjenopplives – i kritisk tilstand på sykehuset: – De neste 24 timene blir avgjørende

Foran sjokkerte tilskuere ble Fabrice Muamba forsøkt gjenopplivet. Han behandles nå på sykehuset, og tilstanden meldes om å være kritisk.

– Bolton Wanderers kan bekrefte at Fabrice Muamba er sendt til hjerteavdelingen på London Chest Hospital. Han befinner seg på intensivavdelingen i en kritisk tilstand, skriver Bolton i en pressemelding.

Bolton-manager Owen Coyle fulgte spilleren sin til sykehuset, og ga søndag morgen en oppdatering på situasjonen til 23-åringen, som skal ha vært offer for et hjerteinfarkt.

– Fabrice er kritisk syk, de neste 24 timene vi være avgjørende, sier Coyle til Sky News.

– Vi overstrømmes av hilsener fra folk som ønsker ham vel, og vi håper at alle ber i dag om at Fabrice blir bra. Tilstanden hans er svært alvorlig, vi kommer ikke unna det, sier Coyle videre.

Søndag formiddag bekrefter London Chest Hospital at Muamba har hatt et hjerteinfarkt i en uttalelse.

Der kommer det også frem at Muamba først fikk i gang hjertet igjen da han kom til sykehuset.

Falt livløs om
Det var svært sterke scener som utspilte seg på White Hart Lane 42 minutter ut i FA-cupens kvartfinale.

Produsenten valgte ikke å vise bildene av en livløs Fabrice Muamba – men reaksjonene til spillerne, trenerne og publikum viste uhyggelig tydelig hvor alvorlig det var det som utspilte seg midt på det grønne gresset.

På tribunene gråt supporterne, og flere Bolton-spillere var oppløst i tårer. Over hele stadion runget 23-åringens navn.

Bolton-manager Owen Coyle løp til den unge, talentfulle spilleren sin, og bilder viser en svært preget manager.

Muamba (Foto: Rebecca Naden/Pa Photos)
Muamba (Foto: Rebecca Naden/Pa Photos)

Usikkerhet rundt hva som skjedde
Ifølge ESPN skal 23-åringen plutselig ha kollapset uten noen spillere rundt seg.

Howard Webb blåste foreløpig av kampen mens Muamba ble båret av banen på båre. Etter samtaler med Redknapp og Coyle, bestemte kamplederen seg for å avbryte kampen etter den dramatiske hendelsen.

klemmont
klemmont

– Jeg håper det går bra med Muamba. Min tanker er med ham, skriver Jack Wilshere.

– Jeg ber for deg, Fabrice Muamba. Håper det går bra med ham. Min tanker går til han og familien, skriver lagkompis Stuart Holden.

– Jeg håper virkelig at min beste venn på fotballbanen er OK. Vær sterk, bror. Please, please, vær sterk. Gud er med deg, husk det, skriver Middlesbrough-forsvarer Justin Hoyte, som spilte sammen med Muamba i Arsenals ungdomsakademi.

Til England som politisk flyktning
Fabrice Muamba ble født i Zaire (nå Kongo red.anm.) i 1988, men måtte flykte sammen med sin far under den blodige krigen i Kongo. Som politisk flyktninger landet de på Heathrow midt på vinteren da Muamba var 11 år gammel. Han snakket ikke et ord engelsk, men fant sin rolle i venneflokken gjennom fotballen.

Der var nemlig den nye gutten i klassen enestående.

Det skulle ikke gå lang tid før han ble hentet til Arsenals ungdomsakademi. Allerede som 17-åring signerte han proffkontrakt med Premier League-klubben.

Lundekvam og Thorstvedt i sjokk
Claus Lundekvam satt og gledet seg over et spennende oppgjør mellom Tottenham og Bolton, der nedrykkstruede Bolton tok ledelsen mot stjernegalleriet til Spurs.

Så plutselig ble entusiasme på tribunene byttet ut med gråt og sjokkerte ansiktsuttrykk.

– Ufattelig ubehagelig å se. Jeg ser bare reaksjonene til spillerne som holder seg til hodet og publikum som gråter. Det er sterkt og skremmende, sier Lundekvam til tv2.no.

– Det får deg til å tenke på hvor lite fotball betyr i den store sammenhengen. Når det handler om liv og død så skjønner du hvor lite fotball betyr, sier Lundekvam.

Sammen med Lundekvam satt tidligere Tottenham-spiller, Erik Thorstvedt.

– Jeg er i fullstendig sjokk. Jeg har aldri sett noe sånt på en fotballbane før. Jeg er veldig glad for at vi slapp å se de verste bildene. Enten en tror på Gud eller ei, så er dette tidspunktet for å be for Fabrice Muamba og håpe at det går bra. Fotballkarrieren kan det være det samme med, det er det ikke så farlig, det viktige er at han får beholde livet sitt, sier Thorstvedt.

601720