– Dette er en svært tung dag, sier forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) etter at det ble klart at det savnede norske Hercules-flyet har truffet vestveggen på fjellmassivet Kebnekaise med stor kraft.

– Dystert bilde

Verken han eller forsvarssjefen Harald Sunde er optimistiske med å finne overlevende.

– Det avtegner seg dessverre et svært dystert bilde på ulykkesstedet, sier Sunde.

– Er alt håp ute for å finne overlevende?

– Det ser mørkt ut, men vi vil ikke konstatere at alt håp er ute før vi får det bekreftet og det har vi ikke fått ennå, sier forvarsminister Barth Eide.

LES OGSÅ: Dette er gigantøvelsen Cold Response 2012

Ligger i breområde

Redningsaksjonen har vært svært vanskelig og først to dager etter flystyrten er det bekreftet at flyet har forulykket.

– Vrakrestene og deler av flyet ligger i et breområde med store sprekker høyt oppe i fjellsiden. Det er et farlig og vanskelig arbeid som står foran oss. I tillegg har det kommet nysnø som dekker området. Det videre arbeidet vil ta lang tid, sier Sunde.

Se video fra pressekonferansen øverst i artikkelen.

Hercules-flyet har truffet fjellveggen på vestsiden av Kebnekaise høyt oppe. Årsaken til ulykken er ikke kjent og vil bli etterforsket av både svensk og norsk havarikommisjon.

– Dette var et at de sikreste militærtransportflyene med et erfarent mannskap om bord. For oss er ulykken et mysterium, sier Barth Eide.

Søndag vil det bli holdt en minnestund for de fem savnede offiserene som var i flyet. Både forsvarsministeren, forsvarsledelsen og Kong Harald vil delta.

Vrakdelene av det norske Hercules-flyet ble funnet av norske soldater som søkte på bakken ved Rabotbreen på omkring 1500 meters høyde.

Les også: Forsvaret: – Flyet er funnet

Funnet ble gjort tre timer etter at letingen ble gjenopptatt lørdag, ifølge den svenske redningstjenesten.

– Forferdelig syn

Et av de siste bildene Forsvaret har sendt ut viser nordsiden av Kebnekaise, Sveriges høyeste fjell.

Bildet er tatt av en norsk spesialsoldat som deltar i redningsarbeidet.

PÅ VEI TIL VRAKET: Dette bildet viser norske spesial-soldater på vei mot krasjstedet. (Foto: Forsvaret)

– På bildet ser vi det som trolig er deler av flyet. Restene ligger spredt ut på et stort område, sier Haakon Bruun-Hansen, leder for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

Bildet viser også at mange av vrakdelene er delvis nedsnødd.

– Det kan også forklare hvorfor det har tatt noe tid å finne vrakrester, sier Bruun-Hansen til TV 2.

– Hva tenker du når du ser dette bildet?

– Det er et forferdelig syn. Vi har innfunnet oss med at flyet har styrtet. Å se bildene fra fjellområdet er sterkt, sier lederen for FOH.

Se forsvarets video fra havaristedet:

Rapporten som det norske forsvaret har fått tyder på at det er flere tusen vrakdeler som er spredt utover et stort område.

– Dette er omtrent to kilometer i forlengelsen av siste kontakt og posisjonen vi hadde med flyet, så vi frykter at dette har vært en hendelse som inntraff i høy hastighet, sier Haakon Bruun-Hansen, leder for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).