HAR GJORT FUNN: Et norsk orionfly har gjort observasjon av en gjenstand i Kebnekaise-området vest for Kiruna. Hjelpemannskapene kommer seg ikke inn på grunn av vanskelige vær- og føreforhold. (Foto: Forsvaret / TV 2)
HAR GJORT FUNN: Et norsk orionfly har gjort observasjon av en gjenstand i Kebnekaise-området vest for Kiruna. Hjelpemannskapene kommer seg ikke inn på grunn av vanskelige vær- og føreforhold. (Foto: Forsvaret / TV 2)

Overvåkingsfly har gjort funn ved Kebnekaise

Et norsk Orion overvåkingsfly har observert en oransjefarget gjenstand i fjellet hvor man tror Hercules-maskinen har styrtet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Ett av de norske Orion-flyene har observert en oransjelignende gjenstand i fjellområdet. Observasjonen er gjort på vestsiden av fjellryggen i en skråning. Det har gått et snøskred i området, forteller Tore Wangsfjord ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til tv2.no like før klokken 16.

Gjenstanden behøver imidlertid ikke være en del fra flyet. Litt før klokken 17 kommer det meldinger om at dette kan dreie seg om markører som brukes av forskere.

– Lokalbefolkningen sier at dette er et isbreområde som det også drives forskning i, og for å markere en del punkter under forskningen bruker de oransje markører. Men om det er dette de har sett fra Orion-flyet, vet man ikke, sier reporter Roy-Arne Salater i Kiruna.

Gjenstanden ble sett fra omkring 20.000 fot gjennom et hull i tåka.

– Fra den høyden flyet var i, er det umulig å avgjøre hva dette kan være. Våre helikoptre kommer til å gjøre et forsøk på å undersøke dette nærmere. Et helikopter er allerede på plass, men ser ingenting, opplyser den svenske redningstjenesten til NTB.

Tore Wangsfjord forteller at søket fortsetter med full styrke, men at hjelpemannskapene på bakken ikke kommer seg inn i området hvor observasjonen er gjort.

– Vi fortsetter med full innsats. Vi forsøker å komme oss inn i området hvor det er gjort. Helikoptrene kommer ikke inn i området på grunn av været.

Hercules-flyet med fem norske offiserer om bord forsvant torsdag ettermiddag.

LETER: Et norsk Orion overvåkingsfly søker etter det savnede Hercules-flyet. Bildet er tatt tidligere i uken på øvelse Cold Response. (Foto: Forsvarets Mediesenter)

– Det norske Orion-flyet har i det nordøstre hjørnet av søksområdet observert noe oransjefarget på bakken. Fra den høyden man flyr på er det nesten umulig å si hva det kan være. Våre helikoptre kommer nå til å gjøre et forsøk på å undersøke dette nærmere. Et helikopter er allerede på stedet men ser ingenting, melder det svenske sjøfartsverket som leder leteaksjonen.

LES OGSÅ: Dette er mannskapet som er savnet etter flystyrten

Sveriges vanskeligste terreng

I den siste oppdateringen fra den svenske redningssentralen klokken 14.20 fredag ble det opplyst at fire norske F-16, ett norsk Orion-fly og den engelske Hawkeye-maskinen deltar i søket.

SØKEOMRÅDET: Arkivbilde fra en del av fjellmassivet i området i nord-Sverige hvor det norske Hercules-flyet er savnet. (Foto: Tore Hagman/SCANPIX)

De siste timene har også et amerikansk Hercules-fly, et britisk AWACS overvåkingsfly og flere svenske redningshelikoptre deltatt i søket. Ytterligere fire norske Bell 412-helikoptre er på vei fra Bodø for å kunne settes inn i søket.

Letingen konsentreres fredag om et område på fem ganger to kilometer rundt Kebnekaise, inkludert fjellets nord- og sørtopp. Kebnekaise er cirka 2100 meter høyt og er Sveriges høyeste fjell. Dette er Sveriges vanskeligste terreng å lete i.

På bakken deltar et 30-talls letemannskaper med beltevogner, snøscootere og hundespann. Også to norske skredeksperter er med for å vurdere sikkerheten.

STYRTET: Arkivbilde av det Det norske C-130J Hercules flyet "Frigg" over østlandet. Søsterflyet "Siv" ble meldt savnet over Nord-Sverige torsdag. (Foto: Thorbjørn Kjosvold/SCANPIX)

Mistet radarkontakten

Det var klokken 15.29 torsdag ettermiddag at det ble slått alarm da Hercules-flyet ikke landet som planlagt på flyplassen i Kiruna.

Flyet hadde tatt av fra Evenes torsdag klokken 13.40 sammen med to andre fly og skulle fly i 13.000 fot da det forsvant over fjellområdet Kebnekaise vest for Kiruna.

Klokken 15.34 slo redningssentralen i Sverige alarm og sendte ut et redningshelikopter.

Den siste radiokontakten med Hercules-flyet var klokken 14.45. Da var flyet i Kebnekaise-området – åtte mil vest for Kiruna.

Da hadde flyet en høyde på kun 7200 fot som tilsvarer cirka 2200 meter.

– Så kom det en observasjon straks etterpå på 7600 fot. Det kan tyde på at de har blitt oppmerksomme på at de var for lavt og at de har prøvd å rette opp nesen på flyet, sier Lars Olof Jöckert i svenske Flygrädningen til VG.

OMKOM I ULYKKEN: Fra venstre: Truls Audun Ørpen, Bjørn Yngvar Haug, Siw Robertsen, Ståle Garberg og Steinar Utne. (Foto: Forsvaret)