Salgsobjekter_TL
Salgsobjekter_TL

Her er Tippeligaens 24 heteste salgsobjekter: – Tipper maks tre av dem blir solgt

Freddy dos Santos håper at de største profilene blir værende i Tippeligaen. Sjekk de 24 største salgsobjektene her!

De siste årene har de store overgangene uteblitt fra Tippeligaen.

LES OGSÅ: Sjekk listen over de heteste salgsobjektene før 2010-sesongen her
LES OGSÅ: Molde selger til gull: – Solskjær har løftet interessen enormt

Finanskrise og sviktende resultater i Europa for klubblagene og A-landslaget er hovedårsaken til at kjøpelysten hos de store utenlandske klubbene har dempet seg.

Men det betyr ikke at de beste spillerne i Tippeligaen ikke er attraktive for klubber i utlandet.

Dette er en sterk liste med spillere, der mange er Tippeligaens største profiler. Men de er avhengige av å levere i Tippeligaen for å bli attraktive for større utenlandske klubber.

Følges av utenlandske klubber
I løpet av sesongen risikerer flere å miste sine beste spillere til klubber i utenlandske ligaer.

TV 2 Sporten har snakket med et utvalg agenter og eksperter som kjenner markedet og utpekt de 25 heteste salgsobjektene i årets Tippeliga. Agentene understreker imidlertid at om en utenlandsk klubb følger en spiller, ikke nødvendigvis betyr at den aktuelle spilleren blir solgt.

Tidligere Vålerenga-spiller og nå ekspertkommentator i TV 2 Sporten, Freddy dos Santos, er ikke overrasket over navnene som endte på listen.

– Dette er en sterk liste med spillere, der mange av dem er Tippeligaens største profiler. Men de er avhengige av å levere i Tippeligaen for å bli attraktive for større utenlandske klubber. Tippeligaen har ikke vært et attraktivt marked for de største klubbene i Europa de siste årene, poengterer dos Santos overfor TV 2 Sporten.

LES OGSÅ: Dette skiller Solskjær og Rekdal fra andre gulltrenere

– Håper mange blir værende
Han er usikker på om det blir noen store salg i løpet av sommeren.

– Det er også litt avhengig av om de norske klubbene gjør det bra i Europa. Først da får de større klubbene øynene opp for den norske ligaen, sier dos Santos.

– Samtidig har jeg lyst til at mange av disse spillerne skal bli værende i Tippeligaen. Det er viktig å beholde de største profilene, understreker han.

– Hvor mange av spillerne på listen tror du forsvinner?

– På denne listen tror jeg maks tre blir solgt. Men det er klart det er mange her, som Austin og Ogude for eksempel, som hadde klart seg meget bra i de største ligaene. Jeg tviler imidlertid på om noen forsvinner til de største klubbene. Jeg tror kanskje noen ender opp i Nederland eller Belgia, som et springbrett i sin videre karriere, som det mest sannsynlige dersom de blir solgt, svarer dos Santos.

Kan du skape et vinnerlag? Spill TippeligaExpert!
Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

dossantos (Foto: Lien, Kyrre)
dossantos (Foto: Lien, Kyrre)

Vi får håpe at vi får noen spillere som kan komme til toppklubbene i fremtiden, men nåløyet er mye trangere nå enn det var for 10-15 år siden

LES OGSÅ: Viking vinner sponsorkampen: – Opplevd en økning på 40 prosent i inntekter fra oljebransjen
LES OGSÅ: Tippeliga-klubbenes budsjetter 2012: – Vi har ressurser som ikke kan måles i kroner

– Et steg opp i forhold til Tippeligaen
Mange av spillerne på listen nevnes som aktuelle for mindre klubber i ligaer som den nederlandske, belgiske og franske toppdivisjonen.

Assistenttrener på landslaget, Ola By Rise, mener at det å gå til en klubb i for eksempel Nederland ikke er noe negativt.

– Nederland er et land som er et fint mellomsteg og et klart steg opp i forhold til Tippeligaen. Det samme er de beste klubbene i Belgia. Alle trenger ikke å gå til Manchester United eller Barcelona, for å si det sånn. Det er viktig å være realistiske, poengterer By Rise.

Fotballekspert Petter Myhre tror neppe noen spillere fra Tippeligaen blir solgt til de største klubbene i Europa i løpet av sesongen.

– Vi får håpe at vi får noen spillere som kan komme til toppklubbene i fremtiden, men nåløyet er mye trangere nå enn det var for 10-15 år siden. Og vi må ikke glemme at Norge er en liten nasjon. For å få det til må trenere her hjemme begynne å trene spillerne målrettet fra fem-seksårsalderen og se på hvordan vi driver fysisk aktivitet og trening fra spillerne begynner på skolen og opp til vidergående skole for å legge det beste grunnlaget, oppsummerer Myhre.

Tippeligaens heteste salgsobjekter:
Spillerne er ikke rangert i en bestemt rekkefølge. Agentene understreker at det at en klubb følger en spiller ikke nødvendigvis fører til en konkret overgang:

Rodolph Austin, Brann:
En bauta på midtbanen for Brann de siste sesongene. Jamaicaneren har foreløpig ikke skrevet under på en kontraktsforlengelse. Følges først og fremst av klubber i England, og er blitt koblet til både QPR og Stoke det siste halvåret. Britisk agent opplyser samtidig til TV 2 Sporten at også mange klubber i Championship har Austin på blokken.

Rodolph Austin må stå over mot Haugesund grunnet karantene. (Foto: Hommedal, Marit/SCANPIX)
Rodolph Austin må stå over mot Haugesund grunnet karantene. (Foto: Hommedal, Marit/SCANPIX)

Markus Henriksen, Rosenborg:
Takket i januar nei til en overgang til Club Brügge. Etter det TV 2 Sporten erfarer var grunnen først og fremst at han ville vente med å forlate Rosenborg til sommeren – med håp om å signere for en større klubb. Midtbanespilleren har i lang tid blitt fulgt av klubber i England, Tyskland, Nederland, Belgia og Frankrike.

Fegor Ogude, Vålerenga:
Vålerengas knallsterke midtbanespiller har imponert stort for Oslo-klubben. Agentene mener Ogude kanskje er den som har størst sjanse til å havne i en virkelig stor klubb på kontinentet. Både engelske, tyske og italienske klubber skal ha 24-åringen på radaren. Han har spilt på det nigerianske fotballandslaget siden august 2010.

John Chibuike, Rosenborg:
Chibuike kom til Rosenborg fra svenske Häcken under overgangsvinduet sommeren 2011, og markerte seg umiddelbart på Lerkendal med scoring i debuten mot Sarpsborg 08. Skal stå på ønskelisten til klubber i Tyskland – og fortsetter han storspillet for RBK kan den offensive midtbanespilleren fort sikre seg kontrakt med en klubb på kontinentet og vise seg som en god investering for RBK.

John Chibuike. (Foto: Alley, Ned/Scanpix)
John Chibuike. (Foto: Alley, Ned/Scanpix)

Even Hovland, Molde:
Skrev i januar under for Molde på en treårskontrakt, etter å ha takket nei til 25 millioner kroner i lønn over tre år hos russiske Anzji. Han risikerer imidlertid et kort opphold på Røkkeløkka. Den tidligere Sogndal-stopperen, som både i 2009 og 2010 var på prøvespill i Manchester United, følges av flere klubber i England – blant annet Erik Huseklepps Birmingham.

Kara, Tromsø:
Har fremstått som Tromsøs beste spiller de siste sesongene. Som defensiv midtbanespiller og ryddegutt har han spilt med stor autoritet og vist sin enorme arbeidskapasitet. Kara gjorde sine saker nylig bra i Copa del Sol på La Manga etter skadeavbrekket. Det ryktes at selveste Arsenal følger midtbanespilleren, som selv sa følgende til TV 2 Sporten om sin klubbfremtid: - Det viktigste for meg er å gjøre det best mulig for Tromsø. Gjør jeg det, kan jeg få sjansen i en større klubb og en større liga.

Tromsøs Serigne Modou Kara Mbodji. (Foto: Bertinussen, Rune Stoltz/Scanpix)
Tromsøs Serigne Modou Kara Mbodji. (Foto: Bertinussen, Rune Stoltz/Scanpix)

Magnus Wolff Eikrem, Molde:
Den tidligere reservelagsspilleren til Manchester United tok Tippeligaen med storm i fjor og var en viktig bidragsyter til at Molde kapret gullet. Manchester United har opsjon på hente Eikrem tilbake til Old Trafford, men i kulissene lurer klubber i både Frankrike og Italia.

Davy Angan, Molde:
Spissen med en fortid i Lyn og Hønefoss ble hentet til Molde for rundt fire millioner kroner i 2010. Spilte seg raskt til fast plass og scoret ni mål på 28 kamper forrige sesong. Det har resultert i at Angan havnet på blokken til utenlandske klubber i både Belgia, Nederland og Tyskland.

Yann-Erik de Lanlay, Viking:
Mange mener at de Lanlay er et enda større talent enn lagkamerat Valon Berisha i Viking. Den dribleglade kantspilleren har fransk far, og kan følges av klubber i fransk fotball. Men også spanske klubber har stortalentets navn på sine lister over spillere de følger.

Ruben Yttergård Jenssen soner karantene mot Viking. (Foto: Bertinussen, Rune Stoltz/Scanpix)
Ruben Yttergård Jenssen soner karantene mot Viking. (Foto: Bertinussen, Rune Stoltz/Scanpix)

Ruben Yttergård Jenssen, Tromsø:
Yttergård Jenssen har mer eller mindre spilt seg til fast plass på Norges A-landslag takket være storspill på Tromsøs midtbane. Han har lenge vært i søkelyset til en rekke klubber, blant annet belgiske Standard Liège, nederlandske Vitesse og portugisiske Benfica, men har foreløpig ikke blitt solgt til utlandet. Leverer han nok en god sesong i Tromsø-trøya er det nok trolig snakk om et tidspørsmål før han blir solgt.

Valon Berisha, Viking:
I likhet med de Lanlay nevnes Berisha som et av de største talentene i Tippeligaen for øyeblikket. Fikk nylig sin debut for A-landslaget i vennskapskampen mot Nord-Irland i Belfast. Danske FC København har bekreftet at Berisha står på blokken. Men de får konkurranse fra klubber i både Premier League og Spania, som ved flere anledninger har dukket opp på Viking Stadion med sine representanter for å følge Berisha i aksjon.

Valon Berisha (Foto: Frode Olsen)
Valon Berisha (Foto: Frode Olsen)

Harmeet Singh, Vålerenga:
Midtbanespilleren er ute i kulden i Vålerenga fordi han ikke vil signere på en ny kontrakt. Var svært nære en overgang til nederlandske Heerenveen i januar, men overgangen strandet i siste liten. Etter det TV 2 Sporten erfarer vil imidlertid Singh bli solgt til Christian Grindheims gamleklubb til sommeren.

Mohammed Fellah, Vålerenga:
Skal være misfornøyd med situasjonen i Vålerenga og kan bli solgt til sommeren. Den tekniske midtbanespilleren nevnes som aktuell for blant annet FC København og klubber i Belgia og Nederland, men foreløpig har ikke Vålerenga mottatt noen konkrete henvendelser på fotballartisten. Har slitt mye med skader de siste sesongene og det kan hindre en overgang.

Kim Ojo, Brann:
Forrige sesongs store positive overraskelse i Tippeligaen. Bøttet inn mål for Brann og endte til slutt på 15 fulltreffere i Tippeligaen. Det har ført til at spanske og italienske klubber snuser på angriperen. Han har uttalt at drømmeklubben er å spille for Inter Milan. Kontrakt med Brann ut 2013-sesongen.

IMPONERER: Kim Ojo. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
IMPONERER: Kim Ojo. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

Saliou Ciss, Tromsø:
Ciss kom fra Diambars-akademiet i Senegal sammen med Kara foran 2010-sesongen og levert svært solid spill i Tromsøs forsvarrekke. Imponerte stort i oppgjøret mot styrtrike Anzji i Copa del Sol, noe som umiddelbart førte til at russiske klubber stemplet Ciss’ navn ned i sine notatblokker. En russisk avis hevdet nylig at Ciss var blant spillerne Spartak Moskva vurderte innkjøp av.

Michael Barrantes, Aalesund:
TV 2-ekspert Daniel Nannskog mener Barrantes er Tippeligaens beste spiller og at Aalesund bør kreve 25 millioner kroner i overgangssum for midtbanespilleren. Flere spanske klubber skal være interessert. Klubbdirektør Henrik Hoff sier følgende om et eventuelt salg av Barrantes:

- Barrantes har to år igjen av kontrakten med oss og han er en veldig viktig spiller. Jeg ser at det spekuleres i at større klubber er inne i bildet, men det er ikke kommet noen bud foreløpig. Og det blir uansett ikke billig å løse ham ut av kontrakten med oss. Han betyr mye for laget og er en av publikumsheltene våre, poengterer Hoff.

Michael Barrantes er tilbake i Ålesund etter spill for Costa Rica i Gold Cup (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/Scanpix)
Michael Barrantes er tilbake i Ålesund etter spill for Costa Rica i Gold Cup (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/Scanpix)

Sten Grytebust, Aalesund:
Stort keepertalent som blir spådd en lysende karriere. Aalesund solgte som kjent Anders Lindegaard til Manchester United, og fortsetter Grytebust med å imponere i Tippeligaen kan også han bli snappet opp av en større klubb. Klubber i engelske Championship skal ha Grytebust i kikkerten.

Adam Larsen, Strømsgodset:
Strømsgodsets keeper er nå fast inventar på Ghanas landslag og spilte i januar Afrikamesterskapet for sin nasjon. En av Tippeligaens tre beste keepere. Ble ifølge Wikipedia beskrevet som en potensiel Ghana-legende etter sin innsats i Afrikamesterskapet. Nettstedet transfermarkt.co.uk verdsetter Larsen til rundt 700.000 euro og spår en lukrativ proffkarriere for landslagsspilleren.

Herman Stengel, Stabæk:
Stengel er født så sent som i 1995, men er allerede hentet opp i A-troppen til Stabæk og fikk sin debut i Tippeligaen forrige sesong. Sammen med Mats Dæhli var han på en rekke prøvespill i Manchester United i enda yngre alder. Dæhli fikk kontrakt på Old Trafford, mens Stengel fremdeles følges av speiderne på Old Trafford.

Herman Stengel (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)
Herman Stengel (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)

Muhamed Keita, Strømsgodset:
Keita fikk sitt gjennombrudd i 2009. Han scoret blant annet to av målene da SIF slo Fredrikstad FK 4–1, og endte sesongen med fem mål. I 2010 var han med på å bli norgesmester for Strømsgodset. Nevnes nå som aktuell for klubber i Belgia, Nederland og Frankrike, men trener Ronny Deila har advart Keita mot å ha beina godt plantet på jorden dersom utviklingen fortsetter.

Torgeir Børven, Odd Grenland:
Angriperen takket nylig nei til en overgang til Aalesund fordi han trives så godt i Skien. Odd kan imidlertid slite med å beholde unggutten dersom det kommer utenlandske klubber på banen. Trener Dag-Eilev Fagermo har nemlig bekreftet at klubber med adresser i både Belgia, Nederland og Spania følger angriperen.

Björn Bergmann Sigurdarson, Lillestrøm:
Var lenge ønsket av Rosenborg, men Lillestrøm nektet å selge. Nevnes av agentene som den spilleren som har størst sjanse til å havne i utlandet av spillerne i LSK. Det islandske nettstedet Fótbolti.net har tidligere hevdet at Sigurdarson følges av flere klubber i utlandet – blant annet Watford og AEK Athen.

Nikola Djurdjic (Foto: Schrøder, Tor Erik/Scanpix)
Nikola Djurdjic (Foto: Schrøder, Tor Erik/Scanpix)

Nikola Djurdjic, Haugesund:
Haugesunds beste spiller forrige sesong og ble fortjent kåret til årets spiller. Angriperen med fem U21-landskamper for Serbia følges av AZ Alkmaar og kan bli snappet opp av en utenlandsk klubb dersom han fortsetter å imponere for Haugesund i Tippeligaen.

Tarik Elyounoussi, Fredrikstad:
Elyounoussi er tilbake i Fredrikstad etter et mislykket opphold i nederlandske Heerenveen. Men har gjort sine saker svært bra etter returen til norsk fotball. FFK sliter økonomisk og kan bli tvunget til å selge angriperen om det tikker inn et bud fra en større klubb. Står med tre mål på åtte A-landskamper for Norge og scoret nylig i vennskapskampen mot Nord-Irland i Belfast. Tidligere i vinter er han blitt koblet til både Portsmouth og klubber i Sverige og Danmark.

LES OGSÅ: Norge har 62 utenlandsproffer: – Toppklubbene vegrer seg for å hente norske spillere
DEBATT: Tror du mange av spillerne på listen havner i utenlandske klubber i løpet av sesongen? Ta debatten med andre fotballfans i kommentarfeltet under!