VANSKELIGE FORHOLD: Letemannskapene kjemper mot vanskelige værhold i området hvor man antar Hercules-flyet har styrtet. Disse bildene er tatt ved Kebnekaise fjellstue fredag morgen. (Foto: Svein Lian / TV 2)
VANSKELIGE FORHOLD: Letemannskapene kjemper mot vanskelige værhold i området hvor man antar Hercules-flyet har styrtet. Disse bildene er tatt ved Kebnekaise fjellstue fredag morgen. (Foto: Svein Lian / TV 2)

– En vegg av dårlig vær hindrer letemannskapene

Norsk Sea King-helikopter gjør nok et forsøk på å fly inn i leteområdet i Kebnekaise. Hele flymannskapet var utstyrt med personlige nødpeilesendere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge sender fire Bell 412-helikoptre til å bistå i leteaksjonen etter det norske Hercules-flyet som forsvant i Kebnekaise-området torsdag ettermiddag.

Dermed deltar totalt åtte helikoptre i den omfattende leteaksjonen. Natt til fredag og fredag formiddag har imidlertid det dårlige været satt en stopper for helikoptrene. To helikoptere, et svensk redningshelikopter og et norsk Sea King-helikopter har forsøkt å nå fram til området uten hell.

Like før klokken halv tolv melder den svenske Sjö- och Flygraddningscentralen at det norske Sea King-helikopteret gjør et nytt forsøk. Om forsøket er vellykket vil redningstjenesten forsøke å få inn så mange helikoptre som mulig til området.

Også et maritimt overvåkingsfly av typen Hawkeye er på vei fra Storbritannia for å bli satt inn i søket i løpet av ettermiddagen. Flytypen brukes på hangarskip.

– Det kommer til ligge i høyden og drive koordinering av flyene i området og senere delta i søket. Det er det mest avanserte søkesystemet som finnes, sier Tobias Nicander vid Sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg til Aftonbladet.

SUPERFLY: Dette E2C Hawkeye-overvåkingsflyet er på vei fra Storbritannia for å delta i søket etter den savnede Hercules-maskinen. (Foto: Bob Edme/Ap)

Fem norske offiserer er savnet etter at Hercules-maskinen fra det norske luftforsvaret forsvant i Kebnekaise-området torsdag ettermiddag.

Vegg av dårlig vær

Mannskapet på det svenske politihelikopteret som har deltatt i søket forteller til TV 2 at de møtte en vegg av dårlig vær og dårlig sikt da de nærmet seg søksområdet.

Totalt er det fire helikopter, inkludert et norsk Sea King, som er satt inn i letingen. Ingen av helikoptrene kan fly inn i området på grunn av det dårlige været.

LETEOMRÅDET: Arkivbilde fra en del av fjellmassivet i området i nord-Sverige hvor det norske Hercules-flyet er savnet. (Foto: Patrick Trägårdh/SCANPIX)

Det svenske sjøfartsverket som leder leteaksjonen opplyser at samtlige av flymannskapet var utstyrt med personlige nødpeilesendere. Disse senderne må utløses manuelt for at de skal gi fra seg nødsignal.

LES OGSÅ: Dette er mannskapet som er savnet etter flystyrten

Været er verre i høyden

TV 2 var fredag formiddag inne i leteområdet ved Kebnekaise fjellstue. Etter å ha tatt seg inn med snøscooter ble TV 2s reportasjeteam sammen med andre pressefolk bedt om å forlate området av politiet.

Det er svært vanskelige forhold og kjentfolk i området opplyser til TV 2 at det er enda verre i høyden hvor de antar at Hercules-flyet har styrtet. På turen inn møtte TV 2 en svensk beltevogn som hadde mistet ett av beltene.

LETER: Et norsk Orion overvåkingsfly søker etter det savnede Hercules-flyet. Bildet er tatt tidligere i uken på øvelse Cold Response. (Foto: Forsvarets Mediesenter)

Klokken 09.30 ble letemannskapene som har stått på gjennom natten byttet ut med nye friske mannskaper. På grunn av øvelsen Cold Response er det svært stor tilgang på ressurser i leteområdet.

Leter med full styrke

Fredag formiddag er det kun et Orion overvåkingsfly fra det norske Luftforsvaret som er i luften og søker.

To helikoptre har forsøkt å ta seg inn i området, men måtte gi opp.

Et norsk Sea King-helikopter i Kiruna torsdag kveld. Fredag morgen settes Sea King-helikopteret og tre andre helikoptre inn i søket etter det norske Hercules-flyet. (Foto: Scanpix)

Den svenske redningstjenesten har rundt 30 personer som søker på bakken med scootere og beltevogner. I tillegg brukes det hundespann for å ta seg fram i området. Det er stor skredfare i området, og to skredeksperter fra Norge er på vei for å bistå i leteaksjonen.

Innsatsleder Stefan Sydberg i det svenske forsvaret sier at de fortsatt leter med full styrke etter det savnede flyet.

– Vi står på og leter så lenge vi tror noen kan være i live. Leteaksjonen pågår for fullt, sier Sydberg til TV 2.

hercules siv (Foto: Forsvaret)

LES OGSÅ: – Alle helikoptre satt på bakken

Dette er de savnede:

Oberstløytnant Truls Audun Ørpen (46) fra Oslo.

Tjenestested: Gardermoen

Kaptein Yngvar Haug (40) fra Ullensaker

Tjenestested: Gardermoen

Kaptein Siw Robertsen (45) fra Oslo

Tjenestested: Gardermoen

Kaptein Ståle Garberg (42) fra Oslo

Tjenestested: Gardermoen

Kaptein Steinar Utne (35) fra Oslo

Tjenestested: Rygge

OMKOM I ULYKKEN: Fra venstre: Truls Audun Ørpen, Bjørn Yngvar Haug, Siw Robertsen, Ståle Garberg og Steinar Utne. (Foto: Forsvaret)