Letekart Kebnekaise (Foto: Sjöfartsverket)
Letekart Kebnekaise (Foto: Sjöfartsverket)

Leteaksjonen: – Alle helikoptre satt på bakken

Værforholdene har forverret seg i området hvor det norske Hercules-flyet som er savnet nord i Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Været i leteområdet har forverret seg utover fredag formiddag og klokken 10 er alle helikoptre satt på bakken.

Det melder den svenske redningstjenesten.

Lokalbefolkning i Kebnekaise-området sier til TV4 i Sverige at de hørte et fly rundt klokken 15 torsdag ettermiddag, men at lyden forsvant.

– De kommer til å finne flyet, men sjansen for å finne overlevende er ikke stor, sier Anders Silwer, innsatssjef i den svenske Försvarsmakten, til TV4.

Rundt hundre personer deltar i leteaksjonen etter det savnede norske Hercules-flyet i Kebnekaise i Sverige.

– Det finnes ingen begrensninger, vi har samlet sammen alle ressurser vi kan få tak i. Da alarmen gikk forsøkte vi umiddelbart å få ut så mange folk og utstyr, beltevogner og snøscootere, som mulig, sier militær innsatssjef Stefan Sydberg til TV 2.

Fredag morgen skaper været enorme utfordringer for redningsaksjonen.

– Forholdene er vanskelige. Det er mye vind, ingen sol, mye tåke og snø. I tillegg er det stor snøskredfare i området, sier Sydberg.

Fredag morgen ble fire helikoptre satt inn i søket, men sterk vind og dårlig sikt har ført til at tre av fire helikoptre er satt på bakken. I morgenteamene fredag er det kun et norsk Sea King-helikopter som forsøker å ta seg inn i leteområdet.

Fem nordmenn savnet

Det savnede flyet, en Hercules C-130J tok av fra Evenes 13.40 og skulle til svenske Kiruna, hvor det skulle ha landet 14.30. Men like ved Sveriges høyeste fjell Kebnekaise forsvant flyet med fem nordmenn om bord fra radaren.

De fem savnede er kaptein Ståle Garberg (42), oberstløytnant Truls A. Ørpen (46), kaptein Bjørn Yngvar Haug (40), kaptein Siw Robertsen (45) og kaptein Steinar Utne (35).

– Leter man nå etter antatt omkomne, eller har man et håp om å finne de fem nordmennene i live?

– Det kan jeg ikke svare på, sier Sydberg.

SVENSK OFFISER: – Vi ble sjokkert da flyet ikke dukket opp

Se intervjuet med militær innsatssjef Stefan Sydberg i videovinduet (Reporter: Roy-Arne Salater):

Signaler ikke fra norsk fly

Et norsk P-3 Orion-fly som sirklet over området i natt, registrerte i morgentimene en varmesignatur som de mistenkte stammet fra det norske flyet.

– Vi fikk beskjeden hit klokken 05.07 om at Orion-flyet hadde funnet en varmesignatur ved Kebnekaise som kan stemme overens med at de har funnet Hercules-flyet eller deler av det. De dirigerte umiddelbart militære søkemannskaper på bakken mot området, sier redningsleder Frode Iversen ved Hoverdredningssentralen i Nord-Norge til TV 2.

Det viser seg imidlertid at varmesignaturen ikke stammer det fra det norske flyet likevel.

– Tilbakemeldingene vi har fått fra svensk redningsledelse er at det har vært ressurser i området og sjekket, og det er ikke gjort noen funn av flyvraket, fungerende politimester i Salten politidistrikt Heidi Kløkstad.

– Betyr det at man positivt kan si at det ikke er det?

– Det betyr i hvert fall at man ikke har gjort noe funn, og det betyr også at det kan ha vært andre ting som har løst ut dette varmesignalet, sier hun.

LES OGSÅ: Generalinspektøren: – Jeg frykter de er døde

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HER LETER DE: Kartet viser hvor den svenske redningstjenesten har avgrenset leteområdet. Det er også merket av siste observasjoner på sivil radar og militær radar. (Foto: Sjö och Flygraddningscentralen)

Fire helikoptre

Fredag morgen ble det satt inn fire helikoptre i leteområdet. Det er snakk om et svensk redningshelikopter av typen Lifeguard 906, et svensk Super Puma-militærhelikopter, et svensk politihelikopter samt et norsk Sea King-helikopter.

LIke før klokken ni melder den svenske Sjö- och Flyräddningscentralen at tre av helikoptrene står på bakken og venter på bedre værforhold. Det norske Sea King-helikopteret gjør et forsøk på å nå fram til området.

Søkeområdet er redusert til et område på 5x2 kilometer, inkludert nord- og sørtoppen på Kebnekaise. Orion-flyet skal ha oppdaget et hull i tåkelaget i området som de mente helikoptrene kunne komme gjennom

Store letemannskaper

I tillegg til de fire helikoptrene er det satt inn 23 snøscootere og en stor mengde letemannskaper på ski. Norske redningshunder deltar med åtte hundeekvipasjer og operativ leder.

Styrker med beltevogner deltar også i søket etter det norske Hercules-flyet, men det er stor snøskredfare som gjør søkearbeidet risikabelt for letemannskapene

På grunn av dårlig vær i området ble letingen trappet ned i løpet av natten. Et tykt tåkelag gjorde det umulig å lete med helikopter, og letemannskaper på bakken slet med sikt ned mot 20 meter.

LES OGSÅ: Militært fly med fem nordmenn savnet

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FORSVANT FRA RADAREN: I dette området foregår militærøvelsen Cold Response. Det norske flyet forsvant da det var på vei mellom Evenes og Kiruna.

Dårlig vær i sikte

Et lavtrykk i Barentshavet gir dårlig vær i hele den nordlige delen av Skandinavia. Det er ikke spesielt kaldt, rundt minus fem grader. Den kraftige vinden er den største utfordringen for letemannskapene.

Værvarselet viser at det blåser sørlig bris. Men dette er middelvind over ti minutter, og gir ikke et reelt bilde av forholdene.

– Kebnekaise ligger i et område med fjell opp i 2000 meter, og landskapet forsterker vinden veldig, forteller Storm-meteorolog Solbjørg Apeland. Prognosene viser at vindkastene kan komme opp i 35 sekundmeter, orkan styrke altså.

Vinden holder seg hele fredag, men snur etter hvert på vest, og avtar utover kvelden og natt til lørdag. Ut på dagen lørdag vil det bare blåse frisk bris.

– Det går snøbyger fredag, disse vil også avta utover kvelden, sier Apeland.

Lørdag sender et nytt lavtrykk med nedbør inn over Nord-Sverige. Det kommer en del snø, men blir ikke like sterk vind som fredag.