En norsk Hercules-fly ble meldt savnet mellom Evenes og Kiruna.

Flyet deltar i militærøvelsen Cold Response og tok av fra Evenes kl. 13.41. Sist kontakt var på radar vest av Kiruna kl. 14.55. Ifølge telegrambyrået TT var flyet da åtte mil vest for Kiruna.

Se intervju med forsvarsministeren i videovinduet øverst i artikkelen.

Trakk pressemelding

Forsvarsdepartementet sendte ut en pressemelding i 20-tiden torsdag, hvor de bekreftet at fem offiserer var døde etter ulykken. Den ble senere trukket tilbake.

– Det er en svært alvorlig situasjon. Det er en omfattende leteoperasjon i sving, sier forsvarsminister Espen Barth Eide til TV 2 Nyhetene. Han bekrefter at flyet er styrtet, men letemannskapene har fortsatt ikke kommet frem.

LES OGSÅ: Militært fly med fem nordmenn savnet

Tenker på de pårørende

De fem om bord har fortsatt status som savnet.

– Vi har ikke kommet fram til flygemaskinen, men jeg er bekymret. Det var en svært moderne flymaskin, og erfarent personell. Som forsvarsminister er dette en av de tyngste beskjedene man kan få, sier Barth Eide, som selv besøke øvelsen Cold Response tidligere torsdag,

– Vi har ingen annen informasjon enn at de er savnet. Det er et proft apparat som tar vare på de pårørende. Mine tanker går til dem og de grusomme lidelsene de går igjennom nå mens de venter på svar.

Leter gjennom natten

Kommandørkaptein Per Rostad ved hovedkvarteret til øvelsen Cold Response sier søket fortsetter gjennom natten med bakkemannskaper og helikoptre og fly.

– Vi kan ikke bekrefte at vi ikke har fått inn noen nødsignaler eller varmesignaler, sier Rostad til TV 2 klokken 21.

– Hvorfor sender soldater inn til fots mot Kebnekaise?

– Vi ønsker å gjøre dette søket så grundig som overhodet mulig for å finne denne flymaskinen så raskt vi kan, sier Rostad.

Peiler etter signaler

Rostad vedgår at det særdeles moderne flyet burde sende signaler om det har havarert.

– Det er unormalt at vi ikke har fanget opp nødsignaler per nå, og det er nok noe man vil prøve å kartlegge senere når man eventuelt finner denne flymaskinen. Men vi bruker alle tilgjengelige ressurser vi har for å finne maskinen så raskt vi overhodet kan.

– To danske helikoptre har vært inne i søket, to norske F-16 maskiner har deltatt, og 16.000 mann er disponible gjennom øvelsen Cold Response. Hva må til for å finne flyet?

– Koordineringen av søket er i de beste hender hos redningstjenesten i Göteborg. Vi avgir alle ressurser de spør om, og de er eksperter på å søke i områder, sier Rostad.

LETER GJENNOM NATTEN: Kommandørkaptein Per Rostad kan ikke bekrefte at det er mottatt nødsignaler fra det savnede flyet. (Foto: TV 2)