selgeretettitett (Foto: Lars Unneberg)
selgeretettitett (Foto: Lars Unneberg)

Forsøkte å selge dødssyke valper – tatt på fersken

Vi avslørte de ulovlige hundeselgerne. Nå er fire valper døde.

I byen Slubice i Polen, bugner det av kiosker, butikker og markeder hvor det selges billig røyk og alkohol til turister.

Men, på de samme markedene operer det også en annen bransje. Fra bagasjerom og skjulte sportsbager selges det også ulovlige valper.

TV 2 hjelper deg har i lengre tid jobber med å finne ut hvor hundene som smugles inn i Norge kommer fra. Sporene pekte mot Polen.

Se saken her: Fant hundevalper liggende i egen avføring

Store avlsfarmer

– Hundene avles opp lenger inn landet på store avlsfarmer. Deretter selges de fra markeder som ligger nær grensen, sier Birgitt Thiesmann i den internasjonale dyrevelferdsorganisasjonen Vier Pfoten til TV 2 hjelper deg.

Hun sier at avlerne samarbeider med selgerne, og kaller det hele for et kriminelt nettverk.

– Vi kaller dem «hundemafiaen». Selgerne samarbeider med avlerne, og hundene selges fra markeder som dette, sier Thiesmann til TV 2 hjelper deg.

Saken fortsetter under bildet.

hunderiveske (Foto: Lars Unneberg)
hunderiveske (Foto: Lars Unneberg)

Filmet på markedet

I starten av mars besøkte TV 2 hjelper deg det største markedet Slubice, og selv om det ikke var høysesong for turister, fylte markedet seg raskt opp.

I Polen er det forbudt å selge hunder utenfor oppdrettsstedet deres. Omsetning av levende dyr på markeder er også ulovlig, men allerede den første dagen vi oppsøkte markedet, oppdaget vi ulovlig hundesalg.

Se også: – De visste de omplasserte en hund noen eide

Saken fortsetter under bildet.

bulldog-net (Foto: Lars Unneberg)
bulldog-net (Foto: Lars Unneberg)

Rundt bagasjerommet til en bil i enden av markedsplassen hadde det samlet seg flere mennesker. I et bur, dekket til av et pledd, lå det tre franske bulldogger. Selgeren oppga at hundene var tre måneder gamle.

Prisen på hundene var ca 2000 kr. De samme hundene koster fra en norsk oppdretter over 20.00 kr.

Kryr av hunder og selgere

Den neste dagen var TV 2 hjelper deg på plass tidlig om morgenen for å avsløre selgerne. Før vi gikk inn på markedet, hadde vi avtalt med to dyrekontrollører som fulgte med oss på avstand om det skulle oppstå problemer.

Les også: Cecilies hund forsvant fra kennelen – fikk beskjed fire dager senere

Saken fortsetter under bildet.

politietstikke (Foto: Lars Unneberg)
politietstikke (Foto: Lars Unneberg)

I løpet av få minutter på markedet, fant TV 2 hjelper deg et titalls selgere. Hver selger hadde alt fra én til over ti valper hver.

På markedet ble vi tilbudt alt fra labrador, chihuahua, pomeranian, shi-tzu og golden retriever-valper. En selger prøvde å selge en tydelig dopet valp.

– Valpene dopes så de ikke skal lage lyd i bilene, sier Thiesmann.

Thiesmann forklarer at valper som tilbys på slike markeder kommer med vaksinasjonspapirer, men at papirene ofte er forfalsket.

Les også: Veronica betalte 2500 kr for en hund som ikke fantes

Saken fortsetter under bildet.

Hund-del2v2rf (Foto: Lars Unneberg)
Hund-del2v2rf (Foto: Lars Unneberg)

Ble oppdaget

Mens TV 2 hjelper deg bevegde seg mellom selgerne på markedet, og utga seg for å være turister, begynte selgerne å bli mistenksomme. En av selgerne med flest hunder, får plutselig øye på vår kameramann og peker ham ut til de andre på markedet.

Thiesmann, som var med inn på markedet, overhører en samtale mellom to andre selgere, og kommer for å advare om at vi har blitt oppdaget.

For vår egen sikkerhet forlater vi markedet, og ringer til dyrekontrollørene og politiet.

Les også: Hundesvindelen kostet Jeanette 16.000 kr

Saken fortsetter under bildet.

birgitt-med-blandingshund (Foto: Lars Unneberg)
birgitt-med-blandingshund (Foto: Lars Unneberg)

Politirazzia

Da politiet slo til mot markedet, hadde flere av selgerne med få hunder rukket å stikke av. En av selgerne har forlatt en kurv med to blandingshunder.

De to selgerne som ikke klarte å stikke av, hadde til sammen med seg 22 valper av rasene chihuahua, pomeranian og shi tzu.

Ingen av selgerne ville gi fra seg hundene, og i oppstandelsen som oppsto på markedet, forsøkte en av kvinnene å løpe fra politiet. Hun ble raskt tatt, og begge selgerne ble fraktet til politistasjonen hvor hundene til slutt ble konfiskert.

Se også: Disse chihuahuaene er «ubrukelige»

Dødssyke valper

Hundene som ble tatt av politiet skulle settes i en av dyrekontrollørenes kenneler for undersøkelser, men allerede før de rakk å bli undersøkt, viste det seg at hundene var alvorlig syke. Dagen etter TV 2 hjelper deg reiste fra Polen, døde den første hunden.

– Den første hunden døde kort tid etter at den kom fram til kennelen. Det viste seg at alle de 22 hundene var dødssyke med hundepest, forklarer Thiesmann. Til nå har fire av hundene dødd, mens resten er alvorlig syke.

Valpene kom med vaksinasjonspapirer og pass, men politiet og dyrekontrollørene fattet raskt mistanke om at dokumentene var forfalsket – noe de senere viste seg å være.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter