Andreas Meland klarte ikke å høre barnegråt, høye kvinnestemmer eller sin egen gitarmusikk. Det endte med at han isolerte seg fra familie og venner. (Foto: God morgen Norge)
Andreas Meland klarte ikke å høre barnegråt, høye kvinnestemmer eller sin egen gitarmusikk. Det endte med at han isolerte seg fra familie og venner. (Foto: God morgen Norge)

– Jeg gikk på kino med hørselvern

Andreas Meland var så lydoverfølsom at han bare ville isolere seg fra omverdenen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Noen av oss føler at vi bli «gal» av lyden av noen som skraper en tallerken, eller om en kollega smatter på en tyggis midt i et møte. Men tenk når det blir så ille at man ikke orker omgivelsene sine.

Det skjedde med Andreas Meland (37). På et tidspunkt ville han bare bo i skogen.

Klarte ikke høre på seg selv

Andreas Meland var lærer på ungdomsskole og musiker. Han var i ferd med å gi ut CD med egenproduserte låter da han gradvis fikk det verre og verre. Lydene rundt han ble uutholdelig.

– I utgangspunktet har jeg god hørsel, men jeg tålte mindre og mindre av alle lyder. Jeg følte at jeg ble frarøvet livet, forteller Andreas.

Musikeren gjemte bort sitt eget stereoanlegg og sluttet å spille gitar. Han klarte ikke å høre på det selv.

På jobben maktet han ikke å være på personalrommet med kolleger som snakket høyt og lo.

Les også: Øyvind ble rammet av sterk tinnitus

Traumatisk opplevelse

– Jeg vet ikke hva som utløste overfølsomheten for lyder, men tror at det kommer av en traumatisk opplevelse der jeg ikke hadde mulighet å skru ned en veldig høy lyd, forteller musikeren og læreren Andreas Meland.

I fire år hadde Andreas det slik før han selv fant ut av hvordan han kunne få hjelp med de enorme plagene som ødela hverdagen og livet hans.

Går på livet løs

– Hyperakusis eller lydoverfølsomhet kan gå på livet løs uten behandling, forteller audiopedagog Guri Engernes Nielsen til God morgen Norge.

Hun nevner noen klassikere som lyden av smatting og tygging, noen som blar i avis eller lyden av noen som sparker fotball i ballbinge som vanlige lyder å irritere seg over. For noen går lydene over til å oppleves som ubehagelige og vonde, noe som kan føre til bekymring, engstelse og sinne.

– Mange som har det sånn isolerer seg. Dessverre vet ikke fastleger alltid hvem de skal henvise til, sier audiopedagogen.

Les mer om hyperakusis her (ekstern nettside)

Kognitiv behandling

Audiopedagog Guri Engernes Nielsen og audiograf Janne Hallset Mykkelbost fra Ullevål Stadion ØNH ble redningen for Andreas Meland. (Foto: God morgen Norge)

Andreas Meland startet med å bli undersøkt av øre-nese-hals-lege på Ullevål stadion ØNH i 2009. Deretter bar turen inn til audiograf for å måle hvor sensitiv han var på enkelte lyder.

Her fikk han teknisk behandling og så var han klar for kognitiv behandling hos audiopedagogen på samme klinikk, Guri Engernes Nielsen.

Les også: Sliter du med hørselen? Glem «small talk»

Kniver i vasken

Guri ba Anders øve seg på å høre på de lydene som plaget han aller mest, som når noen slang bestikk i vasken eller skrapte i en gryte.

Han begynte å spille gitar igjen, men med øreklokker og øreplugger. Sakte, men sikkert følte han at han mestret lydene bedre og bedre.

– Først presset jeg meg til å gå på kino med hørselsvern og ørepropper. Nå trener jeg meg på en kinotur uten hjelpemidler, forteller en glad Andreas Meland.

– Det er klart at jeg er litt vemodig at det gikk så lang tid før jeg fikk hjelp, forteller Anders, som isolerte seg fullstendig fra venner og familie.

– Kanskje hadde jeg til og med hatt både kone og barn nå, men det er heldigvis ikke for sent!

Les også: Dagens tenåringer kan miste hørselen allerede i 30-40 årsalderen

Nettprat

Les svarene under!