Kvinner og menn har ulike preferanser for hva de vil gjøre etter  sex, men det trenger ikke å være kjønnsforskjellene som spiller inn...  (Foto: Illustrasjonsfoto)
Kvinner og menn har ulike preferanser for hva de vil gjøre etter sex, men det trenger ikke å være kjønnsforskjellene som spiller inn... (Foto: Illustrasjonsfoto)

Dette liker vi å gjøre etter sex

Er det virkelig sånn at kvinner vil kose, mens menn vil sove?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hva liker vi å gjøre etter sex?

En klassiker fra gamle filmer er å ta seg en sigarett etter en het akt.

Noen lager seg kanskje et smørbrød. Andre koser litt. Kanskje snakker de litt om fremtiden eller tar seg en dusj.

En idé som henger høyt, er at menn ønsker at kvinnen skal holde munnen lukket etter sex. Og det virker som om alle tror det betyr noe hvem som sovner først.

Men betyr det egentlig noe?

Her er ønskelisten for den perfekte kjærligheten

Post-sex like viktig som sex

Menn er mer «tilpasset» til å håndtere tilfeldig sex.

I de senere årene har en gruppe forskere prøvd å utvikle vitenskapen post-samleie, et felt som knapt er blitt rørt.

Salon.com har snakket med to av evolusjonære psykologene bak forskningen, Daniel Kruger og Susan Hughes ved Universitetet i Michigan og Albright College i Pennsylvania. Forskerne mener det som skjer etter samleiet kan være vel så viktig som selve akten, og være en viktig del av en sunn seksuell relasjon.

Slik overlever du som voksen

Kvinner sovner også ...

Selv om de fleste kvinnemagasinene – og kvinner selv – forteller oss at menn sovner raskere enn kvinner etter sex, så er ikke dette noe Kruger og Hughes kan bekrefte. Faktisk så viser deres studie at det er like sannsynlig at kvinnen sovner først.

Men her kommer et interessant resultat:

Uavhengig av kjønn viser det seg at partneren som er våken lengst ikke synes de fikk nok kos, kyss og snakking etter sexakten – aktiviteter som styrker vennskapet mellom par.

Og undersøkelsen viser at like mange menn som kvinner er opptatt av dette.

Kvinner vil ha kos, menn mer sex

Hva med de andre aktivitetene som folk i filmer gjør etter sex, som å henge ut i sengen, bestille kinamat eller røyke sigaretter? Gjør vi det?

Tidligere i 2011 publiserte Kruger og Hughes en rapport i Journal of Sex Research der de vurderte et bredere spekter av ettersex-impulser. Denne undersøkelsen viser at kvinner og menn har ulike preferanser for hva de vil gjøre etter sex.

Å spise, fikse seg en drink, røyke eller be partneren om en tjeneste var det flest menn som ville gjøre.

Kvinnene synes intimitet, som kosing, var å foretrekke.

Forskerne tolker disse resultatene som kvinners behov for å styrke den vennskapelige relasjonen med sin partner, mens menn i undersøkelsen var mer opptatt av å få «ytre belønning» etter sex, som mat, alkohol, sigaretter – eller rett å slett prøve å ha mer sex.

Disse funnene kan tyde på at menn er mer «tilpasset» til å håndtere tilfeldig sex.

Les også: Kvinner er mer utro enn menn

Orgasmen spiller inn

75 prosent av menn får alltid orgasme under sex. Bare 29 prosent av kvinnene kan si det samme.

Etter en orgasme utskiller kroppen vår en blanding av hormoner, inkludert oksytocin, prolaktin og endorfiner. Disse stoffene bidrar til en følelse av tilfredshet, men de har også andre effekter.

Mens Oxytocin gjør deg avslappet og søvnig, reduserer Prolaktin den seksuelle opphisselsen og bringer din kropp tilbake til start. Prolaktin har til og med vist seg å gjøre deg midlertidig mindre tiltrukket av partneren din.

Og her kan et av svarene på hvorfor kvinner og menn har ulike svar på hva de foretrekker etter sex ligge:

For ifølge Kinsey Institute har 75 prosent av menn alltid orgasmer i heteroseksuell sex. Bare 29 prosent av kvinnene kan si det samme.

Les også:

En myte at menn har mer lyst på sex enn kvinner

Maten som hjelper deg å sove