Det skal ikke så mye til for å få en god start på dagen. Noen saftige pannekaker, en oppkvikkende kaffe og god musikk er tre tips.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
Det skal ikke så mye til for å få en god start på dagen. Noen saftige pannekaker, en oppkvikkende kaffe og god musikk er tre tips. (Foto: Illustrasjonsfoto)

8 tips for en god start på dagen

Dette gjør enhver dag til en god dag.

Ikke alle er morgenfugler. For mange av oss kan morgentimene være ganske treig. Det må vi gjøre noe med!

Stå opp bittelitt tidligere enn vanlig, velg et eller to av tipsene under og gjør en liten innsats. Belønningen er mer energi, og en bedre dag!

# 1 Spis frokost

Du har hørt det før, og vi sier det igjen. Frokost er viktig!

Denne professoren provoserte da han ba folk droppe frokosten. Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky er helt uenig.

– Det er lett å tenke at man sparer kalorier ved å droppe frokost. Men det har svært ofte motsatt effekt, for du bygger deg opp en større appetitt og forskyver kaloriinntaket utover dagen, sier hun til God morgen Norge.

Når vi våkner til dagslys, starter alle prosesser i kroppen. Da trenger vi energi i form av mat, så er kroppen i gang!

Ikke tid, sier du? Sleng sammen en rask og lett omelett, eller prøv denne lette og friske varianten.

Noen mener at søtsaker til frokost kan gjøre det lettere å holde vekten. Tja, kun kake til frokost holder nok ikke. Men det er mulig at en tynt stykke ikke skader. Vi foreslår heller dette sunne grovbrødet eller disse saftige pannekakene.

Til helgen synes hun vi kan kose oss litt ekstra med frokosten og foreslår denne kraftfrokosten.

Er du på lavkarbo-diett kan denne frokosten være et alternativ.

vardoen-pannekaker2 (Foto: Fra boken
vardoen-pannekaker2 (Foto: Fra boken

# 2 Morgentrim

Å trene på morgenen frister kanskje ikke, men kroppen er absolutt mottakelig for en treningsøkt tidlig.

– Når du først har kommet i gang, er det veldig deilig, sier Kari Jaquesson til God morgen Norge.

For mange kan det være lurt å få unnagjort treningen på morgenen. I løpet av dagen dukker det gjerne opp andre, mer fristende ting å bruke ettermiddagen på. Andre ganger føler man seg rett og slett så sliten at man ikke orker treningen.

Tenk deg å starte arbeidsdagen, ferdig trent og nydusjet.

Kari Jaquesson er klar i sin tale:

– Dersom du trener om morgenen, kan jeg love at humøret får seg et realt løft! Det er nesten utrolig hvor lite som skal til før du kjenner deg mye mer opplagt!

Du trenger ikke å starte dagen med en hard treningsøkt. Hva med en kort yoga-økt?

Men det er ikke alle som mener at trening tidlig på morgenen er optimalt. Les hvorfor her.

Kari Jaquesson tester Bikram yoga som foregår i et rom med høy luftfuktighet og en temperatur på 40 grader.  (Foto: God morgen Norge)
Kari Jaquesson tester Bikram yoga som foregår i et rom med høy luftfuktighet og en temperatur på 40 grader. (Foto: God morgen Norge)

# 3 Skaff deg hund

Har du en hund må du ut på en gåtur hver morgen – uansett vær. En morgentur setter i gang blodsirkulasjonen og forbrenningen.

En frisk gåtur sammen med hunden gir en god start på dagen.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
En frisk gåtur sammen med hunden gir en god start på dagen. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Forskning viser at de som har et kjæledyr får en helsemessig gevinst. Blodtrykket og pulsen går ned. Det gir også mindre plager med angst og depresjoner. Også får jo, som nevnt, hundeeiere mer mosjon.

Barn som har dyr utvikler mer empati, de er mer aktive og de gjør det bedre på skolen. Les alle helsefordelene her!

Men en hund er ikke bare, bare, det kan vår veterinær Torill Moseng love deg. Det kan hende det kan være like greit å gå en morgentur alene, selv om det krever en noe tøffere selvdisiplin.

Bestemmer du deg likevel for å skaffe deg en valp, les dette!

Har du mer lyst på en katt får du noen gode råd her.

# 4 Pynt deg

Har du på deg noe du føler deg fin i, kan du nesten være helt sikker på at dagen blir ekstra fin.

FARGEEKSPLOSJON: 1. Sandal i gul lakk (kr 349, Nelly Shoes/Nelly.com) 2. Orange sandal med hæl (kr 599, Bianco) 3. Sandal i hot pink med korkhæl (kr 349, Din Sko)  4. Pumps med platå i brent sennep (kr 1099, Aldo) 5. Pumps med spiss tå i mintgrønt (kr 699, Bianco) 6. Orange pumps i glatt skinn fra Kmb (kr 898, Lille Vinkel Sko) 7. Turkis pumps (kr 999, Aldo).
FARGEEKSPLOSJON: 1. Sandal i gul lakk (kr 349, Nelly Shoes/Nelly.com) 2. Orange sandal med hæl (kr 599, Bianco) 3. Sandal i hot pink med korkhæl (kr 349, Din Sko) 4. Pumps med platå i brent sennep (kr 1099, Aldo) 5. Pumps med spiss tå i mintgrønt (kr 699, Bianco) 6. Orange pumps i glatt skinn fra Kmb (kr 898, Lille Vinkel Sko) 7. Turkis pumps (kr 999, Aldo).

– Hver dag er en fest! For hvem har sagt at man ikke skal pynte seg også i hverdagen?, sier TV 2s moteekspert Ida Elise Einarsdottir.

Hun råder deg å bruke fem minutter ekstra på badet.

– Bruk favotittparfymen din også til hverdags, sett farge på hverdagen med litt rød leppestift eller bruk en stor strikkegenser over festkjolen til hverdags!

Kanskje får du til og med tid til å lakke neglene i vårens kuleste farger.

Våren nærmer seg. Snøen smelter og mange steder i landet kan man allerede vandre rundt på tørr asfalt. Her er vårskoene du vil elske!

Finner du ikke klær som passer? Sy dem selv.

# 5 Hør på musikk

Kjenn etter på dagsformen. Trenger du en myk start i form av litt rolig musikk?

Eller trenger du en kickstart som denne? Eller denne?

Hva med rocka versjoner av symfonier, eller omvendt?

Uansett hva du hører på, syng gjerne med.

Musikk er viktig for hjerneutvikling, språkutvikling, motorisk utvikling og sosialutvikling, sier musikkpedagog Bente Bogen til God morgen Norge.

Hva med å starte dagen med denne godlåten?

Les alt om «Hver gang vi møtes» her!

# 6 Oppdater deg

For mange betyr en god start på dagen å være forberedt. Å bla gjennom nettavisene, høre på nyhetene og sjekke mail mens man nyter morgenkaffen er for mange en del av morgenritualet. Da møter man opp på skole og jobb oppdatert på det som har skjedd i verden i løpet av natten, og kan delta i alle lunsjens samtaleemner.

I tillegg til været og nyhetene, er det mange som er helt avhengig av å sjekke Facebook og Twitter.

Følg God morgen Norge på Twitter. Klikk her!

Det er fint å vite hva venner og bekjente foretar seg, men vær forsiktig så det ikke går over styr. Undersøkelser viser at jo mer tid man bruker på Facebook, dess mindre lykkelig blir man. Man føler seg mindre fornøyd med sitt liv, rett og slett.

Start gjerne dagen med nett og sosiale medier, men pass på så du ikke kommer for sent til det du skal! Slik blokkerer du tidstyvene.

81 MINUTTER DAGLIG: Svenske forskere har funnet ut at man føler seg dårligere jo lenger tid en bruker på Facebook daglig. I snitt er svenske kvinner pålogget i 81 minutter hver dag.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
81 MINUTTER DAGLIG: Svenske forskere har funnet ut at man føler seg dårligere jo lenger tid en bruker på Facebook daglig. I snitt er svenske kvinner pålogget i 81 minutter hver dag. (Foto: Illustrasjonsfoto)

# 7 En god natts søvn

Mulighetene for å få en god morgen øker betraktelig om du får deg en god natts søvn først. Søvn er kroppens viktigste oppladningskilde, og mangel på det kan gjøre en i utgangspunktet god dag, dårlig.

Med en nyfødt i hus er det en kjent sak at det kan bli lite søvn...  (Foto: Illustrasjonsrfoto)
Med en nyfødt i hus er det en kjent sak at det kan bli lite søvn... (Foto: Illustrasjonsrfoto)

– Stress er en av de vanligste årsakene til søvnproblemer, sier psykolog John Petter Fagerhaug til God morgen Norge.

Her er hans tips til bedre søvn.

For mange kan det hjelpe å spise riktig. Her er maten som hjelper deg å sove

For mange er det ikke hos dem selv søvnproblemet ligger, men hos sine søte små... Søvn og legging kan være en stor utfordring for nybakte foreldre.

– Alle barn over et halvt år har godt av gode leggerutiner. I praksis er det like vanskelig som det er sunt. Hjelpemidlene er ofte faste ritualer som nattasang, eventyrlesing og lignende, sier barnelege Anne Lindboe til God morgen Norge.

Barnelegen anbefaler metoder som nattamming de første seks månedene og samsoving, men synes ikke noe særlig om såkalte gråtekurer.

Les alle hennes tips her

# 8 Se på God morgen Norge

Finnes det noen bedre å starte dagen sammen med enn denne gjengen?

Denne morgenfriske gjengen står klar hver morgen fra kl. 6.55 for å gi deg en god start på dagen.  (Foto: God morgen Norge)
Denne morgenfriske gjengen står klar hver morgen fra kl. 6.55 for å gi deg en god start på dagen. (Foto: God morgen Norge)

Selv om det ikke alltid er like lett å stå opp, selv for denne gjengen, så kan du stole på at de holder deg med selskap gjennom morgenen.

Reidar Buskenes må ha tre vekkerklokker for å være sikker på at han kommer seg opp i tide, mens Peter Bubresko er så ordentlig at han ikke forsover seg uansett. Sammen med de rutinerte damene, Signe Tynning og Vår Staude har nykommerne sklidd rett inn i de norske hjem.

Følg oss på Facebook for daglige oppdateringer.

Hva er ditt beste tips for en god start på dagen? Del det med oss i diskusjonsfeltet under!

Ha en riktig god morgen!