I God morgen Norges uhøytidelige fylkeskonkurranse, der vi skal besøke et sted i hvert fylke, er turen nå kommet til Hedmark.

Sist uke var det Frøya i Sør-Trøndelag som fikk besøk av TV 2. Se innslaget her: God morgen Norge dro på besøk til Frøya i Sør-Trøndelag.

Få turtips fra Frøya: Turopplevelser på Frøya

Her kan du også se vinneren fra Telemark fylke.

Hamar by i Hedmark.
Rondane nasjonalpark.

Følg God morgen Norge på Facebook for daglige oppdateringer!

Slik fungerer det

Annenhver fredag presenterer vi fem steder i hvert fylke som velges ut etter originalitet og interesse.

Det stedet som får flest stemmer reiser vi til. I Oppland tok det helt av med over 600 000 stemmer totalt.

I Telemark var det over 145 000.

Mjøsa, Norges største innsjø.
MS Fæmund II

For turtips, sjekk ut lommekjent.no

Dette var de fem utvalgte stedene i Hedmark

kart

1. Nes og Helgøya i Ringsaker kommune

Nes og Helgøya ligger vakkert til midt i Mjøsa. På folkemunne kalles landskapet for «Norges Toscana». I dette kulturlandskapet ligger det mange store gårder. Mest kjent er kanskje Hoel gård som tilbyr både selskapslokaler, bespisning og overnatting. Gården er en levende gård med produksjon av slaktekylling, korn, frø og potet.

På Helgøya, Norges største innlandsøy, ligger Skafferiet, en populær kafé og landlivsbutikk. Hit valfarter det turister.

2. Alvdal i Alvdal kommune

Bygda er kanskje mest kjent for multikunstneren Kjell Aukrust, som la handlingen i flere av sine bøker til hjembygda si. Aukrusts tegninger og fortellinger står sentralt i den faste utstillingen i Aukrustsenteret. Tronfjellet var bosted for Swami Sri Ananda Acharya, en indisk filosofiprofessor, yogi og poet. Den åndelige arven etter Sri Ananda er ideen om å bygge et fredsuniversitet på Tronfjell. Er du glad i ost og smør, så ligger Synnøve Finden Meierier her. Et kjent turistmål er Jutulhogget som regnes som Nord-Europas største canyon.

3. Drevsjø i Engerdal kommune

Ved inngangen til Femundsmarka, ligger Drevsjø, det største tettstedet i Engerdal. Drevsjø har kulderekorden for Hedmark fylke med minus 47,0 grader fra 1987. Her finner du Norges sørligste, samiske reindrift og reinen kan ofte sees i den nordre halvdelen av kommunen. Her ligger størsteparten av innsjøen Femunden og Femundsmarka nasjonalpark. Drevsjø er et sjekkpunkt under Femundløpet.

4. Magnor i Eidskog kommune

Magnor ligger like ved svenskegrensen og er mest er kjent for sitt glassverk, etablert i 1896. Her finner du også Norges eneste sofaprodusent på innlandet som får mye oppmerksomhet for sine designsofaer. Eskoleia, veien gjennom Eidskog, en av de viktigste ferdselsårene mellom Norge og Sverige. Den nevnes allerede i sagatiden og ble en viktig del av pilegrimsveien fra Europa til Nidaros.

5. Flisa i Åsnes kommune

Flisa ligger langs Glomma, Norges lengste elv. Flisa bru er verdens lengste trebru konstruert for full trafikklast, åpnet i 2003. Verdens største tannstikker står like ved, på østsiden av brua. Kommunens tusenårssted er «Utsikten», et parkanlegg som ligger sør i hovedgaten Kaffegata i Flisa sentrum. Kaffegata er Flisas brede handlegate, ca. 1000 meter lang og en av Norges bredeste avenyer. Flisa er også porten inn til Finnskogen. Områdene har navn etter de finske innvandrerne, såkalte skogfinner som bosatte seg der på 1500-tallet og 1600-tallet.

Få tips til hva som skjer der du bor eller legg inn dine egne tips i vår kulturkalender

Og vinnerstedet ble Nes og Helgøya

Vi gleder oss.

Del artikkelen med dine venner