OMFATTENDE TORTUR: Ny rapport fra Amnesty avdekker grufulle torturmetoder i Syria. (Foto: Amnesty International)
OMFATTENDE TORTUR: Ny rapport fra Amnesty avdekker grufulle torturmetoder i Syria. (Foto: Amnesty International)

Slik torturerer Syria sin egen befolkning

Elektriske støt, avriving av hud og grove seksuelle overgrep.

– Funnene er at torturen nå er ekstremt utbredt. Vi finner den over hele landet. Den er voldsomt brutal. Hvis vi skal sammenligne den med tidligere tider i Syria, må vi tilbake til 80-tallet da dagens diktators far gjorde et brutalt angrep på befolkningen.

Det sier generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, til TV 2 Nyhetskanalen.

Onsdag la Amnesty International frem rapporten «I Wanted To Die - Syria's torture survivors speak out». Rapporten viser hvordan regimet bruker brutale torturmetoder mot sin egen befolkning. Ett år etter at opptøyene i landet startet, har torturen blitt stadig mer omfattende og brutal.

Amnesty har intervjuet 25 personer som har blitt utsatt for torturen. De lister opp totalt 31 torturmetoder som blir brukt i syriske fengsler.

– Syrisk politi og sikkerhetspoliti har alltid torturert. Nå gjør de det i et omfang som vi ikke har sett siden en tilsvarende situasjon på 80-tallet, og det er rett ut sagt grusomt, sier Egenæs.

LES HELE RAPPORTEN HER (PDF-FIL)

31 metoder

Forskjellige former for elektriske støt, voldtekt, knivstikking, og eksponering for ekstrem kulde over lengre perioder er noen av torturmetodene Amnesty lister opp i rapporten.

«Adnan» ble holdt fanget i to uker. Daglig i seks av dagene
  ble han banket opp av vaktene. (Foto: Amnesty International)
«Adnan» ble holdt fanget i to uker. Daglig i seks av dagene ble han banket opp av vaktene. (Foto: Amnesty International)

I tillegg har fanger blitt tvunget til å se på at andre blir torturert, deriblant venner og familie. Andre skal ha blitt tvunget til å se på at andre mennesker blir drept.

Metodene er de samme som Amnesty avdekket i en rapport på 80-tallet, da Hafez al-Assad, faren til dagens president, styrte landet med hard hånd.

Flere av torturmetodene minner om ting man har lest om fra Middelalderen. Personene Amnesty har intervjuet forteller at en av de mest brukte metodene kalles «shabeh», innebærer at fangen blir hengt opp, ofte etter håndjern, slik at bare tærne når gulvet. Her henger de over lengre tid mens de blir slått.

En annen metode kalles «Bisat al-rih», eller «flying carpet». Den innebærer at offeret blir festet på et sammenleggbart bord. Deretter blir de to endene presset mot hverandre, noe som fører til ekstrem smerte i ryggen. Samtidig som torturmetoden gjennomføres, blir offeret slått, heter det i rapporten.

Andre forteller at regimet bruker klyper for å rive av hud og kjøttstykker fra beina til fangene.

LES OGSÅ: Aida (32) mistet mann og to barn da huset ble bombet

Vannpose hengende fra kjønnsorganet

Flere av vitnene Amnesty har snakket med forteller om utstrakt bruk av seksuelle overgrep i tortursituasjonen.

Én av fangene sier han ble tvunget til å se på at en annen fange ble voldtatt av vaktene. En annen fortalte at han delte celle med en fange som hadde blitt voldtatt med en knust glassflaske.

Rapporten forteller også om en fange som fikk en stor pose med vann festet til kjønnsorganet med en tråd. Dette ble gjort mens han hang i taket etter armene.

– Etter å ha festet posen med vann til kjønnorganet hans, svingte de posen frem og tilbake for at det skulle være ekstra smertefullt, sier en av informantene som kalles «Tayseer».

LES OGSÅ: Hemmelig klinikk redder livet til skadde syrere

– Torturerer for å skremme

I rapporten står det at den grove volden startet allerede ved pågripelsen. Ved ankomst til fengslene blir fangene slått med kjepp, geværkolbe, pisker og knyttnever, en praksis som ofte ble refert til som «haflet al-istiqbal» eller «mottagelsen».

RIVER AV KJØTTSTYKKER: En av torturmetodene som brukes av Assad-regimet
  er å rive av hud og kjøttstykker på folk ved hjelp av en tang. (Foto:
  Amnesty International)
RIVER AV KJØTTSTYKKER: En av torturmetodene som brukes av Assad-regimet er å rive av hud og kjøttstykker på folk ved hjelp av en tang. (Foto: Amnesty International)

Selv om de fleste ofrene er opposisjonelle, er det flere eksempler på at folk har vært til feil sted til feil tid. Amnesty mener syriske myndigheter bruker torturen for å skremme resten av befolkningen.

– Nesten alle våre kilder til denne torturen sier at de ikke ble torturert for å gi opplysninger. De ble rett og slett torturert for å bli plaget og fornedret. Og jeg vil tro også for at de skulle fortelle andre om det, i håp om at andre skal slutte å demonstrere, sier Egenæs.

– Er dette desperate handlinger fra et regime som er i fall, eller er det handlinger fra et regime som viser styrke og kontroll?

– Jeg tror det første. Jeg tror dette kombinert med artilleriilden mot sivile områder, den totale avvisningen av samtaler, viser et regime som er så redd sin egen befolkning, er så utrygg i det internasjonale samfunnet, at de nå ser for seg at den eneste måten å bli sittende, er å knuse enhver motstand i folket, sier han.

LES OGSÅ: Hun tryglet verden om hjelp – skutt og drept av syrisk snikskytter

Nye bilder gir et unikt innblikk i hvordan gatekampene foregår i Syria (Reporter: Yama Wolasmal):

600825

Forbrytelser mot menneskeheten

Amnesty International mener at torturen er systematisk og at det dermed er snakk om forbrytelser mot menneskeheten. De krever at situasjonen i Syria blir lagt frem for Den internasjonale menneskerettsdomstolen, ICC. Dette har ved to anledninger blitt hindret med veto fra Kina og Russland i FNs sikkerhetsråd.

ELEKTROSJOKK: «Mousa» forteller at merkene på beinet stammer
  fra elektrosjokk-tortur. Bildet av foten er tatt tre måneder etter torturen
  fant sted. (Foto: Amnesty International)
ELEKTROSJOKK: «Mousa» forteller at merkene på beinet stammer fra elektrosjokk-tortur. Bildet av foten er tatt tre måneder etter torturen fant sted. (Foto: Amnesty International)

– Det første skrittet her burde være å overføre denne saken til Den internasjonale straffedomstolen som forteller Assad og hans nærmeste at de kan ende opp i fengsel i Haag. At russerne umiddelbart, og alle andre som måtte gjøre det, må slutte å selge våpen til regimet. Og at alle regimets ressurser i utlandet blir frosset. Da vil regimet virkelig begynne å kjenne det internasjonale presset, og da kan det hende man kan få dem til et forhandlingsbord, eller i hvert fall få dem til å stanse den vanvittige volden vi ser i dag.

Torsdag er det ett år siden opprøret startet i Syria.

– Det har holdt på i ett år. Mange tusen er drept, enda flere tusen sitter fengslet, og alle de har sannsynligvis opplevd noe av det jeg nettopp har fortalt om.

Har avvist Annans fredsforslag

Kofi Annan er FN og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria. Han besøkte Syrias hovedstad Damaskus i helgen og la da fram flere forslag til hvordan konflikten i Syria kan løses.

Ifølge CNN bekrefter tre ulike amerikanske tjenestemenn nå at president Bashar al-Assad avviste forslagene fra spesialutsendingen. Den syriske presidenten vil ikke anerkjenne Annan som representant for Den arabiske liga, og han vil ikke foreta seg noe før opposisjonen legger ned våpnene, sier kildene ifølge nyhetskanalen.

Annans pressetalsmann Ahmad Fawzi bekreftet tirsdag at Syria hadde svart på Annans forslag, men ville ikke si hvilket svar syrerne ga.