Mari Meliot er klesdesigner og har skrevet en bok som skal hjelpe andre som vil sy sine egne klær.  (Foto: Fra
Mari Meliot er klesdesigner og har skrevet en bok som skal hjelpe andre som vil sy sine egne klær. (Foto: Fra "Syboka")

Finner du ikke klær som passer?
Sy dem selv!

Her får du oppskriften på et moteriktig skjørt som «alle» kan sy.

Mari Melilot (25) kaller seg «et barn av femtitallet» og digger datidens fokus på klær av kvalitet med en passform som var laget for å fremheve den kroppen man hadde.

– Jeg har ikke akkurat standard mål selv, ler hun og beskriver kroppen sin som litt «femtitalls» den også – med stor byste og smal midje.

Finn din kroppsfasong og se hvordan du bør kle deg

Passet ikke vanlige klær

Det som høres ut som enhver kvinnes drømmekropp har ikke alltid vært like lett og hanskes med. Under oppveksten på Eidsvoll var det lite i butikkene som falt i smak, og hun har ofte måttet streve for å presse sine kvinnelige former inn i standard klesstørrelser.

– Da var det mye enklere å tegne og sy selv, forteller Mari som har fått sømkunsten inn med morsmelken. Begge bestemødrene var kunstnere med symaskinen, og moren drev butikk på Eidsvoll hvor hun solgte klær som hun sydde selv. Som barn satt Mari ofte i butikken ved siden av moren og sydde dokkeklær med sine egen lille symaskin.

Les også: Sluttet i jobben for å bake cupcakes

Studerte klesdesign

Med den bakgrunnen lå det allerede i kortene at Mari skulle utdanne seg til klesdesigner, og helt siden hun gikk ut fra Kunsthøgskolen i Oslo har hun jobbet med å spre sy-glede til andre fra sin egen sømskole Mange vranges sømskole i Oslo sentrum.

Her lærer TV 2-reporter å sy. Se videoen og få egne tips:

Les også: Derfor blir du lykkeligere med alderen

Kurs i søm

Og at interessen for å sy selv har økt de siste årene har hun merket godt. – Stadig flere henvender seg til meg for å komme på kurs, også menn, forteller hun.

– Det fins også en del som gir sømkurs i gave til sine koner og kjærester, forteller Mari som tilbyr alt fra nybegynnerkurs til kurs i barneklær, femtitallsklær og gjenbruk og reparasjon.

Hun tror at mye av interessen for søm kommer som en motreaksjon til det enorme forbruket av klær.

– Folk er mer bevisste på sitt forbruk, i tillegg så er det trendy å lage selv og det finnes så mange flere formidlingsplattformer for å vise frem det man har laget, sier hun.

Gamle gardiner blir til nye barneplagg

Invester i en god maskin

syboka-front (Foto: Fra
syboka-front (Foto: Fra

Før man kommer i gang anbefaler hun at man tenker godt gjennom hvilken maskin man skal ha, og gjerne oppsøker ekspertisen i en ordentlig sybutikk. Å investere den ekstra tusenlappen i en god maskin mener hun er verdt pengene og har alt å si for sygleden.

– Der er jeg ganske streng, ler hun.

– Det er motoren man betaler for, ikke sømmen, og en god motor betyr en mer driftsikker og medgjørlig maskin som vil vare lenge. Har du en gammel, men solid maskin, så invester heller i en god service på den, anbefaler hun.

Kjøp kvalitetsstoffer

Når det gjelder stoffer så leter Mari selv etter gode kvalitetsstoffer i bruktbutikker eller på loppemarkeder. – Mange av de som jeg har på kurs hos meg finner fine stoffer på ebay for eksempel, men selv liker jeg å ta og føle på stoffer og sjekke kvaliteten på dem, forteller hun.

Det finnes ikke så mange stoffbutikker i Norge som har et godt utvalg, men «Stoff og stil» har åpnet flere utslag rundt omkring i Norge, og der kan man finne mye fint, forteller hun.

Slik gjør du shoppingkupp fra sofaen

Herreklær har best kvalitet

Ellers er Maris tips å lete etter kvalitetsstoffer i herreavdelingen i butikkene.

– Det kan virke som om kvinneklær generelt er av dårligere kvalitet enn herreklær. Det kan være fordi kvinner skifter garderobe oftere enn menn. Går man inn i herravdelingen på noen av kjedebutikkene finner man ofter klær av renere kvalitet, og har man lært å sy om ting, kan man få mye fint av et stort herreplagg.

Svanger med bok og barn

Ved siden av å drive sømskolen har den klesdesigneren gitt ut boka «Syboka» med alt du trenger å vite om kleskonstruksjon og søm. Nå venter enda større prosjekter. I april blir nemlig den driftige klesdesigneren mor for første gang, og mens hun venter på barnet er hun travelt opptatt med innspurten på neste bok som kommer ut til høsten. Denne gangen er temaet, ikke overraskende, barneklær og klær for gravide og ammende.

– Utvalget av klær for gravide og ammende er skikkelig nitrist, slår 25-åringen fast.

– Klærne som er å få kjøpt får meg til å føle meg skikkelig gammel, og selv om jeg er en ganske ung gravid, etter snittet å regne, så er det vel ingen gravide som har lyst til å kle seg i triste klær, sier Mari Melilot som lover mange spreke klær i neste bok.

Les også:

Ble gründere i mammapermisjon og fikk giganten Møllers på laget

Med gutteklær som hobby

Følg instruksjonen for å sy ditt eget skjørt.  (Foto: Fra "Syboka")
Følg instruksjonen for å sy ditt eget skjørt. (Foto: Fra "Syboka")
Konstruksjonen av skjørtet er basert på sirkelen, hvor den innerste sirkelen er midjens omkrets og den ytterste sirkelen er vidden på skjørtet.
(Hvordan regne ut radius? Se lenger ned i saken!)
For at buen skal bli pen rundt hele, bruk et stivt målband og sett flere punkter der du måler skjørtlengden fra midjelinjen. Du vil da få en buet linje som er helt parallell med midjen og derfor helt rundt.  (Foto: Fra "Syboka")
Konstruksjonen av skjørtet er basert på sirkelen, hvor den innerste sirkelen er midjens omkrets og den ytterste sirkelen er vidden på skjørtet. (Hvordan regne ut radius? Se lenger ned i saken!) For at buen skal bli pen rundt hele, bruk et stivt målband og sett flere punkter der du måler skjørtlengden fra midjelinjen. Du vil da få en buet linje som er helt parallell med midjen og derfor helt rundt. (Foto: Fra "Syboka")
1. Mønstret til sirkelskjørtet dekker en fjerdedel av kroppen. Derfor trenger du fire av denne biten. Klipp ut bitene dine. Før du fortsetter, sy en sikksakk søm rundt kanten på alle bitene. 

2. Hvis du skal ha søm midt bak, kan du begynne med å legge bakstykkene oppå hverandre med vrangen ut.  (Foto: Fra "Syboka")
1. Mønstret til sirkelskjørtet dekker en fjerdedel av kroppen. Derfor trenger du fire av denne biten. Klipp ut bitene dine. Før du fortsetter, sy en sikksakk søm rundt kanten på alle bitene. 2. Hvis du skal ha søm midt bak, kan du begynne med å legge bakstykkene oppå hverandre med vrangen ut. (Foto: Fra "Syboka")
Om du skal ha lommer i sidene, må du ha glidelåsen plassert midt bak. Hold i så fall sømmen åpen fra hoftelinjen og opp. Sy sømmen midt bak med 1 cm sømrom.  (Foto: Fra "Syboka")
Om du skal ha lommer i sidene, må du ha glidelåsen plassert midt bak. Hold i så fall sømmen åpen fra hoftelinjen og opp. Sy sømmen midt bak med 1 cm sømrom. (Foto: Fra "Syboka")
Legg forstykket og bakstykket oppå hverandre med vrangen ut.  (Foto: Fra "Syboken")
Legg forstykket og bakstykket oppå hverandre med vrangen ut. (Foto: Fra "Syboken")
Sett knappenåler langs begge sidene av skjørtet og sy en søm med 1 cm sømrom. Husk å holde den ene siden åpen fra hoftelinjen og opp, slik at du har plass til en glidelås. Før du fortsetter å sy, er det smart å prøve skjørtet, mens du ennå har mulighet til å justere det i sømmene.  (Foto: Fra "Syboka")
Sett knappenåler langs begge sidene av skjørtet og sy en søm med 1 cm sømrom. Husk å holde den ene siden åpen fra hoftelinjen og opp, slik at du har plass til en glidelås. Før du fortsetter å sy, er det smart å prøve skjørtet, mens du ennå har mulighet til å justere det i sømmene. (Foto: Fra "Syboka")
Tegningen viser ulike typer linninger. Hvilken du bruker avhenger av om du vil ha glidelås helt opp til linningen, eller om du vil ha knapper øverst. Avslutt med å legge opp kanten nederst på skjørtet.  (Foto: Fra "Syboka")
Tegningen viser ulike typer linninger. Hvilken du bruker avhenger av om du vil ha glidelås helt opp til linningen, eller om du vil ha knapper øverst. Avslutt med å legge opp kanten nederst på skjørtet. (Foto: Fra "Syboka")