Beredskapstroppen starter ferden mot Utøya i rød gummibåt ved Storøya 22.07.2011. (Foto: TV 2)
Beredskapstroppen starter ferden mot Utøya i rød gummibåt ved Storøya 22.07.2011. (Foto: TV 2)

Lydloggene fra Utøya: Hør politiets forvirring

Opptak av politiets samband viser at det hersket stor usikkerhet om oppmøtested i de avgjørende minuttene under politiaksjonen ved Utøya.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiets innsats ved Utøya 22. juli ble forsinket av problemer med samband og dårlig kommunikasjon.

Opptak av politiets samband som TV 2 har tilgang til, viser at det i de avgjørende minuttene under politioperasjonen hersket forvirring rundt oppmøtestedet for politipatruljene. Oppmøtestedet ble endret flere ganger, politipatruljer måtte snu og føreren av politibåten var egentlig på vei et helt annet sted enn dit beredskapstroppen dro.

Det har blitt reist kritikk mot politiet for at brua over til golfbanen på Storøya til slutt ble valgt som oppmøtested. Fra fergeleiet på Thorbjørnkaia er det 600 meter over til Utøya, mens det er en 3,6 kilometers båttur fra Storøya til Utøya.

Mye tyder på at valget av Storøybrua var en misforståelse. Ingen kan i dag gjøre rede for hvem som tok beslutningen.

Lydlogger

TV 2 kan bringe eksklusive utdrag av lydloggene fra politiets samband, som med all tydelighet viser kommunikasjonsproblemene under operasjonen, og at valget av oppmøtested trolig var resultatet av tilfeldigheter, mer enn et styrt, polititaktisk valg 22. juli.

Nye lydopptak: Politiet ba om helikopter til Utøya, men fikk det ikke

Klokken er 17.50 fredag 22. juli, og Anders Behring Breivik har allerede vært på Utøya i en halvtime når de to første tjenestemennene fra Nordre Buskerud politidistrikt kommer til Thorbjørnkaia, fergeleiet på landsiden av Utøya.

De to 30-årige politifolkene ankommer i en uniformert VW Passat politibil, med dekkmerket Papa 30.

Politipatruljen og andre kolleger får samtidig beskjed fra aksjonsleder om at fergeleiet - der det er 600 meter over til Utøya - blir oppmøtested for politiet.

Dette sies på politiets samband:

Papa 31 (aksjonsleder): «Ja, det er mottatt. Midlertidig oppmøtested for de vil i utgangspunktet være i området kaia på Utøya.»

Operasjonssentralen (08): «Kaia på Utøya. Mike 30, det er 08.»

Deretter kommer det en sambandsmelding fra politipatruljen som er kommet først fram til fergeleiet.

«Papa 30 bryter inn - det avfyres skudd på øya! Det ble nettopp avfyrt fem skudd på øya! Fem skudd på øya!»

Se reportasje øverst i artikkelen. Vi gjør oppmerksom på at reportasjen kan gjøre et sterkt inntrykk på enkelte.

Uklare beskjeder

Få sekunder senere tar en annen politipatrulje fra Nordre Buskerud kontakt med operasjonssentralen i Hønefoss for å få avklart hvor de skal kjøre. De får først ikke noe klart svar om oppmøtested.

Papa 42: «08, Papa 42, kan du gjenta oppmøtested?»

Operasjonssentral (08): «Ut ved... på kaia var oppmøtested for AMK.»

Papa 42: «Ja, kan du si oppmøtested politi?»

Operasjonssentral (08): «(ikke hørbart) ... Innsatsleder, 08.»

Men operasjonssentralen får til å begynne med ikke noe svar fra innsatsleder.

Frykter å bli beskutt

Fra landsiden høres det kontinuerlig skyting fra øya. Den første politipatruljen krever derfor at oppmøtestedet må flyttes bort fra Thorbjørnkaia. De mener kaiområdet kan bli beskutt fra øya.

Papa 30: «...at det er fri sikt fra øya og over hit... Blir det oppmøtested oppe på veien. Oppe på veien ovenfor parkeringen med bilen.»

Den smale grusveien ned til Thorbjørnkaia er dårlig merket.

Beredskapstroppen fra Oslo, med kallesignal Delta, har fått beskjed om å møte på fergeleiet. Men den første patruljen - en svart Chevrolet Suburban med kallesignal Delta 36 - finner ikke avkjørselen og kjører noen hundre meter for langt. De spesialtrente politifolkene må snu på Utvika camping, etter å ha spurt lokalkjente om veien.

Samtidig er frivillige med båter allerede i gang med å redde overlevende som har svømt fra øya. Fortsatt er det over en halv time til Anders Behring Breivik blir pågrepet.

Båter søker etter og plukker opp svømmende ungdommer i sjøen ved Utøya 22.07.2011. (Foto: TV 2)

U-sving

Delta-mannskapen i Delta 36 setter kursen tilbake mot fergeleiet. På veien møter de to andre Delta-patruljer som har fått beskjed om at oppmøtestedet nå er flyttet flere kilometer nordover, til Storøybrua.

De tre bilene med spesialtrente politifolk setter nå kursen vekk fra Utøya og kjører nordover.

Imens er politiets innsatsleder Håvard Gåsbakk på vei til Thorbjørnkaia i en sivil politibil, en sølvgrå Nissan Xtrail. Han har ikke fått beskjed om at oppmøtestedet er flyttet til Storøybrua.

Han må ta en u-sving når han får beskjed fra en Delta-patrulje som han møter på veien, Delta 35, om at det er valgt et nytt oppmøtested for politiet.

Delta 35: «Håvard, dette er Hammer, Delta 35.»

Papa 05: «Svarer.»

Delta 35: «Er du på stedet? Over.»

Papa 05: «Kan du gjenta?»

Delta 35: «Er du på stedet? Over.»

Papa 05: «Nei, jeg er ikke på stedet, men jeg er på vei utover. Snart på stedet.»

Delta 35: «Bra! Vi også er snart på stedet. Så... vi følger etter, så blir du vår kjentmann. Over.»

Papa 05: «Ja, jeg må få verifisert nøyaktig hvor oppmøtested er hen.»

Delta 35: «Ved golfbanen. Sving av ved golfbanen.»

Sliter med sambandet

Når politiet og beredskapstroppen kommer fram, er klokken blitt 18.05. Da er det fortsatt ikke noe tegn til politibåten.

Politibåten blir nemlig satt ut ved Vanførehjemmet i Steinsfjorden, 11 kilometer fra Utøya.

På Storøybrua står mange politifolk og venter. De har problemer med å oppnå kontakt med politibåten, blant annet på grunn av dårlig dekning på sambandet. Innsatslederen prøver gjentatte ganger å få kontakt med aksjonslederen som er om bord i politibåten.

Papa 05: «Mattis, det er Håvard.»

(...)

Papa 05: «Kan noen fortelle hvor oppmøtested er for Delta og andre mannskaper?»

Papa 31: (ikke hørbart)

Politibåten er egentlig på vei til Thorbjørnkaia, etter at aksjonsleder som er om bord sammen med båtfører har gitt beskjed om at kollegene skal møte der. Politibåten setter kursen direkte mot Storøybrua først når aksjonsleder oppdager blålys fra brua og får sambandskontakt med en av sine kolleger.

Fire minutter etter at beredskapstroppen er ankommet Storøybrua, kommer politibåten fram. Båten kom dermed ikke fram samtidig med beredskapstroppen, slik politiet har hevdet i tiden etter 22. juli.

Bistandsadvokat John Christian Elden mener lydloggene gir inntrykk av at det hersket mer kaos enn politiet har formidlet. Se innslag:

Full stopp

Ute på fjorden har enda flere frivillige kommet til i båter. De plukker opp overlevende fra Utøya. Fortsatt er det mange som svømmer bort fra øya, i et desperat forsøk på å redde livet. Det ble nettopp avfyrt fem skudd på øya! Fem skudd på øya!

Elleve politifolk er om bord i politibåten når den glir ut fra Storøybrua. Båten er så tungt lastet at motoren stanser etter bare tre minutter. Vann kommer inn i drivstoffet og fører til at motoren harker, før den stanser helt. Fra Utøya høres lyden av stadig nye skudd.

Mer enn 20 minutter at Beredskapstroppen kom til Storøya og etter to båtbytter, kommer politiet fram til Utøya. De blir da møtt av livredde AUF-ere som har reddet livet ved å gjemme seg.

Dramaet på Utøya har da pågått i over en time.

Les også: Johanne klarer ikke klippe av Utøya-båndet rundt hånden