MISTET MANN OG BARN: Aida (32) overlevde, men mistet nesten hele familien sin.  (Foto: Rodrigo Abd/Ap)
MISTET MANN OG BARN: Aida (32) overlevde, men mistet nesten hele familien sin. (Foto: Rodrigo Abd/Ap)
32 år gamle Aida ligger skadet på sykehus etter at syriske styrker bombet huset hennes i Idlib nord i landet lørdag. (Foto: Rodrigo Abd/Ap)
32 år gamle Aida ligger skadet på sykehus etter at syriske styrker bombet huset hennes i Idlib nord i landet lørdag. (Foto: Rodrigo Abd/Ap)

Aida (32) mistet mann og to barn da huset ble bombet

Ifølge FN har minst 8000 mennesker blitt drept i Syria siden opprøret startet. Assad-regimet har tatt over kontrollen av opprørsbyen Idlib.

På et sykehus i byen Idlib nord i Syria ligger 32 år gamle Aida hardt skadet. Byen Idlib hvor hun bodde med familien har den siste tiden blitt utsatt for omfattende bombardement av Assad-regimets styrker.

Da rakettene traff huset til familien, ble ektemannen og to av barna hennes drept, melder nyhetsbyrået Ap. Sammen med henne på sykehuset ligger hennes to andre barn, Hana (12) og Eva (13). Også de ble skadet, men kom fra bombingen med livet i behold. Familien på seks ble brått redusert til tre.

FN: 8000 drepte

Idlib er en av byene hvor opposisjonen har hatt kontroll i det snart ett år lange opprøret mot regimet til president Bashar al-Assad. Samtidig som 47 personer, mange av dem kvinner og barn ble utsatt for en massakre i byen Homs i helgen, ble Idlib utsatt for omfattende bombeangrep.

Ifølge Al Jazeera ble 25 sivile drept i angrepene mot byen i helgen. De siste dagene har opprørerne i byen begynt å gå tom for ammunisjon, og tirsdag melder statlige medier i Syria at Assad-regimet har tatt over kontrollen i byen.

Samtidig oppjusterer FN antall drepte i Syria til 8000 siden opprøret president Bashar al-Assad-regimet startet i mars i fjor.

PEACE: Hana (12) og Eva (13) viser fredstegnet til fotografen mens de ligger skadet på sykehuset i Idlib i Syria. Faren og to søsken ble drept da huset deres ble bombet av Assad-regimet.  (Foto: Rodrigo Abd/Ap)
PEACE: Hana (12) og Eva (13) viser fredstegnet til fotografen mens de ligger skadet på sykehuset i Idlib i Syria. Faren og to søsken ble drept da huset deres ble bombet av Assad-regimet. (Foto: Rodrigo Abd/Ap)

– Forholdene er redselsfulle

– Forholdene i Syria er redselsfulle. Mer enn 8000 mennesker er drept hittil, deriblant mange kvinner og barn. Bruddene på menneskerettighetene er omfattende og systematiske, sier president i FNs hovedforsamling Nassir Abdulaziz al-Nasser ifølge NTB.

FNs lederskap har tidligere opplyst at mer enn 7500 mennesker er drept i Syria siden uroen brøt ut i fjor. Aktivistkilder har satt tallet til over 8500. Nassir Abdulaziz al-Nasser kom med det nye tallet i en tale han holdt til Europaparlamentet i Strasbourg mandag.

LES OGSÅ: Flykter fra Homs i panikk etter massakre av sivile

– Minelegger grensene til Tyrkia

Minst 230.000 syrere har flyktet siden opprøret startet for litt under et år siden, ifølge FN. 30.000 skal ha kommet seg over grensene til nabolandene Libanon, Tyrkia og Jordan. De resterende 200.000 er ifølge syrisk Røde Halvmåne flyktninger i sitt eget land.

Nå melder menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch at syriske myndigheter har lagt miner i grenseområdene mot Tyrkia, langs rutene hvor flyktningene reiser.

Human Rights Watch sier minene er lagt ut i løpet av de siste ukene, melder nyhetsbyrået Ap.

Organisasjonen sier informasjonen om minene kommer fra syriske mineryddere og fra sivile. De hevder også at flere sivile liv allerede har gått tapt som følge av minene.

En representant fra syriske myndigheter bekreftet overfor nyhetsbyrået Ap allerede i november at de hadde lagt ut miner i grenseområdene mot Libanon, men hevdet dette var for å forhindre våpensmugling.

MASSAKRE I HOMS: 47 kvinner og barn funnet drept

OPPGITT: Hillary Clinton sa verdenssamfunnet ikke kan sitte og se på det som skjer i Syria.  (Foto: Afp)
OPPGITT: Hillary Clinton sa verdenssamfunnet ikke kan sitte og se på det som skjer i Syria. (Foto: Afp)

Sikkerhetsrådet blokkert av Russland og Kina

Ved to anledninger har forsøk fra FNs sikkerhetsråd på å utøve større press på syriske myndigheter blitt blokkert av Russland og Kina. Under et møte i Sikkerhetsrådet mandag ble det holdt nye møter om situasjonen i Syria.

Både USAs utenriksminister Hillary Clinton og hennes russiske kollega Sergei Lavrov, talte i Sikkerhetsrådet. I tillegg møttes de to til samtaler bak lukkede dører.

Clinton sa fra talerstolen at Sikkerhetsrådet ikke kan sitte stille når et lands myndigheter utfører massakrer på sitt eget folk, og truer sikkerheten i en hel region.

– Det er på tide at alle nasjoner, også de som tidligere har blokkert oss, stiller seg bak den humanitære og politiske tilnærmingen utformet av Den arabiske liga. Det internasjonale samfunnet bør tale med en stemme, uten forbehold, at drapene på uskyldige syrere må stoppe og en politisk overgang må settes i gang, sa hun.

Russland ønsker at Sikkerhetsrådet skal be alle parter i Syria om å legge ned våpnene.  (Foto: Ap)
Russland ønsker at Sikkerhetsrådet skal be alle parter i Syria om å legge ned våpnene. (Foto: Ap)

LES OGSÅ: Hun tryglet verden om hjelp – skutt og drept av syrisk snikskytter

Forhastede krav om regimeendring

Lavrov hevdet på sin side at det var nytteløst å stille ultimatum til Assad-regimet, og at Russland var kritiske til det de mener er forhastede krav om at regimet må gå av.

– Det er ingen tvil om at syriske myndigheter bærer et stort ansvar for situasjonen, men det internasjonale samfunnet kan ikke ignorere at myndighetene over lengre tid har kjempet mot væpnede styrker, sa han.

Lavrov la til at Russland mener FN må be om at begge sider i konflikten må legge ned våpnene, og ikke bare syriske myndigheter.

Russland og Syria har et nært samarbeid, som blant annet innebærer omfattende våpensalg. Russlands eneste militærbase utenfor det tidligere Sovjetunionen, ligger i den syriske havnebyen Tartus ved Middelhavet.