bilsvindel kilometer (Foto: Espen Gulbrandsen)
bilsvindel kilometer (Foto: Espen Gulbrandsen)

Vi skrudde på kilometerne og «tjente» 30.000 kr

Sjekk hvor lett det var. Broom-Benny ble «lettere sjokkert».

Skal man selge bil er det viktig at bilen ser så bra ut som overhodet mulig. Dessverre er det noen bilselgere som i tillegg jukser med kilometertelleren. Vet du hvor mye du taper på det?

Ukentlig dukker det opp biler med falsk kilometerstand. Vi har fått flere eksempler fra Finn.no, blant annet en Toyota med en kilometerstand som gikk fra 489.000 km til 223.000 km på få måneder.

Samtidig som kilometerne raste ned, føk prisen i været. Først kostet bilen 41.747 kr, deretter ble prisen justert opp til 69.512 kr.

Se også: Slik jukser svindlerne med kilometerne

Dette er kilometerne verdt

I Europa regner man med at bilkjøpere blir svindlet for opptil åtti milliarder kroner hvert år på grunn av kilometerjuks. For hver kilometer som blir justert ned blir bilen verdt fra 50 øre til én krone mer.

Det er sjokkerende enkelt å stille tilbake et speedometer. Vi tok med oss Benny Christensen, bilekspert i Broom, for å justere kilometertelleren på en Golf fra 2006. I utgangspunktet hadde bilen gått 80.000 km.

– Det er en bil til 150.000 kroner. Hver kilometer har en verdi på mellom 50 øre og en krone, litt avhengig av hvor dyr og ny bilen er, sier Benny.

I klippet under kan du se hvordan kilometersvindelen foregår. Saken fortsetter under klippet.

599515

Brukte 30 sekunder på justeringen

For å stille kilometertelleren tilbake får vi hjelp av Simco, et av Nordens ledende firmaer på bilelektronikk, som jobber for både politiet og forsikringsselskaper for å rekonstruere elektronisk informasjon i biler. I tillegg hjelper de fortvilte bilkjøpere med å avsløre om tellerverket er jukset med.

Er kilometerstanden jukset med kan det bli store uforutsette problemer med bilen.

– Vi oppdager stadig at det er biler det ryker registerreim på. Man kan oppleve motorhavari og girkassehavari. Kunden vet kanskje ikke at bilen har gått over 200.000, istedenfor kanskje 20.000, sier Simen Huse, daglig leder i Simco.

Simco har gått med på å vise oss hvordan man stiller tilbake kilometerstanden. Vi ber Simco skru ned Golfens kilometerstand fra nesten 80.000 til 40.000. Ansten Svendsen, tekniker i Simco, bruker 30 sekunder på å endre kilometerstanden.

Les også: Kun tre av åtte bilbatterier får godkjent i test

Saken fortsetter under bildet.

bilsvindel-toyota (Foto: Faksimile
  Finn.no)
bilsvindel-toyota (Foto: Faksimile Finn.no)

Sjekk den nye prisvurderingen

– Jeg er litt sjokkert når jeg ser hvor fort han gjør det, og hvor tilsynelatende enkelt det er, sier Benny.

For å undersøke verdien av kilometerjukset vårt, tar vi med oss Golfen til en av Norges beste Golf-selgere på Møller Bil. Før jukset anslo Benny at bilen var verdt 150.000 kr, med justert kilometerstand får vi en pris på 179.000 kroner.

– Vi har tjent 30.000 kr på 30 sekunder, det tror jeg faktisk er ny rekord. Det er ikke bra i det hele tatt.

Se også: Even kjøpte Corvette for 170.000 – bilen var et vrak

NAF vil at Statens Vegvesen skal lage et register med oversikt over kilometerstand. Med et slikt register slipper bilkjøpere å bli lurt, mener NAF.

– NAF har etterspurt et slikt register i årevis, sier André Fimreite, advokat og seniorrådgiver i NAF.

– Hvorfor har dere ikke opprettet et slikt register, Statens Vegvesen?

– Vi i Statens Vegvesen har selvsagt forståelse for den situasjonen bilkjøperne kan havne i. Alle som kjøper en bruktbil har ansvar for å sjekke den tekniske standen på bilen de kjøper, og at de får den varen de betaler for. Ved å kontakte et merkeverksted så kan du få de til å gjøre en teknisk vurdering av bilen din, og da vil de kunne avdekke slik juks, sier Bodil Rønning Dreyer, direktør i Statens Vegvesen.

Fram til man har et slikt register vil det beste rådet være å handle fra en seriøs bilforhandler man stoler på.

Mange lurt av Nidaros bil

I Trondheim er det flere forbrukere som føler seg lurt etter å ha kjøpt biler med falsk kilometerstand av en og samme bilselger: Nidaros bil.

Statens Vegvesen sjekket tre biler fra samme bilselger og fant ut at kilometerstanden hadde blitt lavere. Det var et stort sprik mellom import ved førstegangskontroll, og kilometer ved salg. I tillegg er serviceheftene i disse bilene forfalsket.

– Mange folk har blitt grundig lurt, sier Anne Grete Henriksen, seksjonsleder i Statens vegvesen.

Les også: Fikk tilbake vrak fra verksted to år etter

Tapt mellom 50.000 og 100.000

Enkelte av kjøperne har tapt mellom 50.000 og 100.000 kroner. Eieren av Nidaros bil ville ikke møte TV 2 hjelper deg, men har hevdet på telefon at de ikke har lurt noen, men at de selv har blitt lurt.

På Finn.no avslører de hver uke biler med falsk kilometerstand. Derfor har de fått en oversikt over hvem som selger slike biler.

– Det er ofte det man kan kalle bakgårdsforhandlere, de kjøper gjerne opp gamle biler, fikser litt på dem, gjør gjerne noen små reparasjoner, men skrur også gjerne ned på kilometerstanden, og så får de en høyere pris for bilen når de selger den videre, sier Lars Vinden, ansvarlig for forbrukertrygghet i Finn.no.

Trenger du vår hjelp med en forbrukersak? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no.

Følg oss på Facebook og Twitter