Drømmer du om å bo i en fabrikkleilighet i New York eller på en vingård i Frankrike? Den muligheten kan være lettere tilgjengelig enn du tror.

For på disse stedene sitter det folk og drømmer om å feriere nettopp her i Norge, og kanskje vil de bytte bolig med akkurat deg i sommer.

Les også: Romantiske reiser: Dette er de ti mest populære stedene

Økende trend

Boligbytte er en ferieform som flere og flere får øynene opp for.

– Vi har merket en oppgang de siste årene, spesielt i Skandinavia, forteller Benedikte Jansen i organisasjonen Boligbytte.com.

Hun mener det er mange fordeler med boligbytte.

– Man kan ha med mange barn, for eksempel mine-dine-våre uten at det koster mer. Og man kommer på «innsiden» av en annen kultur på en helt annen måte, for å nevne noen.

Les også: Vår Staudes familie byttet feriebolig hver sommer

Slik oppretter du en profil

Boligbytting foregår på den måten at du oppretter en profil hos en av nettstedene som formidler boligbytting.

Her beskriver du din bolig - hvor den ligger, hvor stor den er osv., og så opplyser du om når og hvor du kunne tenke deg å feriere.

Hvis noen matcher dine ønsker, kan de kontakte deg, eller du kan kontakte dem.

Hvis man kommer til enighet om et bytte, avtaler man alt det praktiske seg imellom, sånn som nøkkelutveksling osv.

Ifølge Kvernmo er det ikke nødvendig å ha et stort, staselig hus å bytte bort. – Da vi begynte med boligbytte bodde vi utenfor Oslo sentrum i et hus hvor både badet og kjøkkenet var gammelt og uoppusset. Vi var litt usikre på om folk ville være interesserte i å bytte med oss, men det har aldri vært et problem, forteller hun. Nå får familien flere forespørsler enn de trenger.

Les også: Hit vil vi reise i 2012

Se opp for falske profiler

Benedikte Jansen fra Boligbytte.com har ikke opplevd ubehagelige hendelser ved boligbytte, men ved noen få anledninger har organisasjonen oppdaget at folk har lagt ut falske boligprofiler og bedt om depositum.

– Man skal være på vakt dersom noen bringer penger inn i diskusjonen. Det strider helt imot boligbytteprinsippet, og da kan man være sikre på at vedkommende ikke har ærlige hensikter, advarer Jansen.

Les også: Nå er det lettere og billigere å reise med kjæledyr

– En livsstil for oss

Familiens hjem er registrert på tre forskjellige boligbytteorganisasjoner.

– Det er ikke nødvendig, men for oss er boligbytte blitt en livsstil nå, og med et større nedslagsfelt har vi mulighet til å kunne oppfylle mer spesifikke ønsker om reisemål, forteller hun.

Vanligvis begynner familien å planlegge neste års sommerferie høsten i forveien, men det er også mulig å bytte bolig mer spontant.

Her er de mest brukte nettstedene her hjemme:

Boligbytte.com

Boligbytte.no - HomeLink

Intervac