PAVEN OG PRESTEN: Glen Pedersen og Rudi Hansen kan nå kalle seg kirkeeiere, etter at de kjøpte metodistkirken i Sigerfjord i Sortland kommune for 365.000 kroner. (Foto: Tord Theodor Olsen / TV 2 Montasje)
PAVEN OG PRESTEN: Glen Pedersen og Rudi Hansen kan nå kalle seg kirkeeiere, etter at de kjøpte metodistkirken i Sigerfjord i Sortland kommune for 365.000 kroner. (Foto: Tord Theodor Olsen / TV 2 Montasje)

Glen og Rudi kjøpte 90 år gammel kirke

– Nå blir vi bare kalt «paven» og «presten», sier de to kompisene fra Sortland i Vesterålen. Med på kjøpet får de et pipeorgel og et flere meter høyt Jesus-maleri.

Glen Pedersen og Rudi Hansen kan nå kalle seg kirkeeiere, etter at de kjøpte metodistkirken i Sigerfjord i Sortland kommune for 365.000 kroner. Det var 135.000 under taksten på 500.000.

– Det gikk litt fort i svingene, og vi bestemte oss på kun 20 minutter på at vi ville legge inn bud da det noe uvanlige salgsobjektet dukket opp, sier Glen Pedersen.

«Presten» og «paven»

– Der og da viste vi nok ikke helt hva vi skulle bruke kirken til, men nå når vi har fått tenkt oss litt om er planene klare. Det blir boliger ut av den, sier Rudi Hansen.

– Vi har kjøpt oss arbeid kan du trygt si, mye arbeid, humrer Hansen.

LES OGSÅ: Hjort skapte panikk i kirke

Blant venner har de to fått tilnavnene, «presten» og «paven», uten at de tar det så veldig høytidelig.

Spente naboer

Lokalbefolkningen i Sigerfjord har vært veldig spent på hva de nye, og hittil ukjente eierne, har som planer for kirka.

– Ja det blir spennende å se hva de har for planer. Det er jo litt uvant og spesielt at privatpersoner overtar ei kirke som dette, sier Per Idar Hoel.

NABO: Torunn Eilertsen synes det er trist at kirken er solgt. (Foto: Tord Theodor Olsen / TV 2)

Bærer preg av å ha stått tom

Torunn Eilertsen er nærmeste nabo til kirken i Sigerfjorden. Hun lurer nå på hva som vil skje med den 90-år gamle metodistkirken.

– Kirken har stått tom i mange år og bærer preg av det. Malingen er i ferd med å ramle av, sier Eilertsen.

LES OGSÅ: Nå vil hun ha sin egen kirke

– Før gikk jo alle her i Sigerfjorden i kirken, men det er mange år siden det.

Hun synes at det likevel er litt trist at kirken nå er solgt.

Pipeorgel og jesusmaleri gir hodebry

Med på kjøpet får de nye «kirkeeierne» et fullverdig pipeorgel og et flere meter høyt jesusmaleri. Selve alterringen, døpefont og andre kirkelige effekter tilhører metodistkirken.

– Pipeorgelet fungerer perfekt, sier Glen Pedersen, og drar noen toner av «Lisa gikk til skolen», mens det ljomer ut i kirkelokalet.

– Hvilken plan har dere med pipeorgelet og jesusmaleriet da?

– Ja det vet vi rett og slett ikke. Selve jesusmaleriet er vist malt rett på veggen ser det ut som, så her må veggen demonteres. Er det noe som vil ha det, er det bare å ta kontakt, sier Glen Pedersen.

LES OGSÅ: Bryllupsbil og kirke – i ett

Lokal kunstner

–Vi har ikke bruk for verken pipeorgel eller maleri, så det blir fjernet før vi begynner å bygge leiligheter, sier Rudi Hansen.

GIS BORT: - Selve jesusmaleriet er vist malt rett på veggen ser det ut som, så her må veggen demonteres. Er det noe som vil ha det, er det bare å ta kontakt, sier Glen Pedersen. (Foto: Tord Theodor Olsen / TV 2)

Maleriet er fra 1945, og er laget av en lokal kunstner som visstnok tilhørte menigheten i Sigerfjord i Sortland kommune.

90-års jubileum

Kirken er trolig bygd i 1922, og skulle ha feiret 90-års jubileum i år, men menigheten til metodistkirken i Sigerfjord ble borte for mange år siden. Da var nedleggelse det eneste alternativet sier administrerende leder i Metodistkirken, Gunnar Bradley.

– Det er kostbart å holde gamle kirkebygg ved like, og det er alltid trist når menigheter forsvinner og legges ned, sier Bradley.

Tøffe tider for metodistkirken

Metodistkirken har i dag 12.000 medlemmer landet rundt, der Bergen sentralkirke har den største menigheten.

– Vi har vært igjennom en tøff tid når det gjelder nedgang i antall medlemmer på landsbasis. Vi opplevd tidligere at menigheter ute i distriktene forsvinner på grunn av dårlig rekruttering, sier Bradley.

LES OGSÅ: Kirke hengte nissen i galge – mener han er satans verk

Den administrative lederen utelukker ikke at flere menigheter kan bli lagt ned på grunn av forgubbing og at flere metodistkirker kan bli solgt.

Sjelden salgsvare

De to kompisene fra Svolvær overtar kirken fra 15. mai. Kirken avvigsles, noen som skjer ved en enkel seremoni. Først da kan kirkebygget godkjennes som et vanlig bygg.

Det er svært sjelden at det legges ut kirkebygg for salg men når det først skjer er det som regel stor interesse for å kjøpe.

LES OGSÅ: I fengsel etter å ha kjøpt leilighet for 1 krone

– Da prospektet for metodistkirken i Sigerfjord ble lagt ut, var det rundt 20 interessenter og fem budgivere, sier Lisveth Mastberg, megler hos Folk i husan eiendomsmekling i Vesterålen.

Selv om kirken gikk 135.000 under takst, er hun fornøyd med interessen og salget.

– Jeg selger gjerne ei kirke igjen ved en senere anledning, men det blir vel lenge til neste gang, sier Mastberg.

Lykkelige eiere

De nye eierne lover å ta godt vare på det tradisjonsrike bygget.

– Det blir nok nytt bordkledning og vinduer, så får vi håpe at bygget på utsiden blir seende likt ut på utsiden.

– Jeg tror neppe spiret blir stående, det må vi se nærmere på, sier Rudi Hansen, lykkelig eier av ei den gamle metodistkirken i Sigerfjord i Vesterålen.