VIL IKKE STEMPLES SOM KREFTFARLIG: Coca Cola og Pepsi endrer oppskriften. Bildet er fra en reklame som ble sendt under Super Bowl i februar. (Foto: AP/Ap)
VIL IKKE STEMPLES SOM KREFTFARLIG: Coca Cola og Pepsi endrer oppskriften. Bildet er fra en reklame som ble sendt under Super Bowl i februar. (Foto: AP/Ap)

Coca-Cola endrer oppskriften

Coca-Cola og Pepsi tar grep for å unngå å bli stemplet som kreftfarlig.

Den nye oppskriften for colaens karamellfarge inneholder mindre av stoffet 4-methylimidazole, et kjemikalie som den amerikanske delstaten California har ført opp på listen over kreftfremkallende stoffer.

Stoffet har blitt koblet til kreft blant mus og rotter, men ifølge den amerikanske bransjeorganisasjonen for leskedrikker finnes det ikke bevis for at kjemikaliet utgjør en helsefare for mennesker. Det melder BBC.

Mener endringen er unødig

Cola-produsentene tar likevel ingen sjanser og endrer drikkene sine.

– Selv om vi mener at det ikke er noen helsefare som rettferdiggjør en slik endring, har vi bedt våre karamellprodusenter om å gå til dette steget slik at våre produkter ikke blir underlagt en advarsel uten vitenskapelig belegg, sier Coca-Colas representant Diana Garza-Ciarlante til AP.

Ifølge Los Angeles Times uttaler bransjeorganisasjonen at forbukerne ikke vil merke noen forskjell på produktene og at det ikke er noen grunn til å frykte helseplager.

1000 bokser kan være farlig

Ifølge amerikanske helsemyndigheter må en person drikke 1000 bokser Cola eller Pepsi for å få i seg en tilsvarende dose av stoffet som ble gitt til dyrene i laboratorietesten.

Endringen i oppskriften er allerede gjennomført i California, men selskapet vil gjøre det samme over hele USA for å gjøre produksjonen mer effektiv.

Den nøyaktige oppskriften på Coca-Cola er hemmelig.

Les også: Derfor leker du ikke med mentos og cola light