Det er som å kjøre bil uten bensin og olje. Menn med lavt testosteronnivå finner vi mange av i 40 årene.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
Det er som å kjøre bil uten bensin og olje. Menn med lavt testosteronnivå finner vi mange av i 40 årene. (Foto: Illustrasjonsfoto)

40-årene: Den største helsetrusselen

Nå går alt litt saktere...

På engelsk kalles det «slow-down-syptomer». I 40 årene begynner vi å merke at ting går litt treigere enn før.

Vi har litt mindre energi. Litt mindre sexlyst. Vi tenker litt mindre og glemmer litt mer. Dessuten sover vi ikke like godt lenger.

Maten som hjelper deg å sove

Lavt testosteron

– Mange menn opplever slike symptomer fordi kroppen deres skaper sub-optimale nivåer av testosteron, noe som pleier å være utbredt med aldring, sier Dr. Allen Peters, medisinsk direktør i Nourishing Wellness Medical Center i California til Mens Health.

Testosteron-nivåene synker langsomt med økende alder, men reduksjonen er individuell, og de fleste vil ha nivåer i normalområdet gjennom hele livet.

– Lavt testosteronnivå kan virkelig slite på kroppen, sier Peters, og sammenligner det med å prøve å kjøre bil uten bensin og olje.

Les også: Vidar hadde svulst i prostata men ingen symptomer

Evig ung?

Ønsket om evig ungdom har skapt et marked for medikamenter som kan påvirke aldringsprosessen og testosteron er ett av de hormoner som har stått i fokus. Selv om flere publikasjoner har vist at testosteron-behandling har svært gunstige effekter ved behandling av hypogonadale yngre menn er det fortsatt ikke klarlagt om testosteron substitusjon til eldre menn er gunstig, skriver Fastlegenytt ved UNN.

Med disse styrkeøvelsene forbrenner du masse fett

Pass vekten!

Ifølge Fastlegenytt er det overvektige menn som oftest har lavt testosteron-nivå. De hadde også høyere glukose-, insulin- og triglyseridverdier.

Så til alle menn i 40-årene: Pass på vekten!

Her er de vanligste helseproblemene for din alder – og hvordan du kan gjøre noe med det:

20-årene: Ett enkelt tips til bedre helse

30-årene: Den største trusselen for helsen

50-årene: Den største helsetrusselen