Det kan være lurt å gjøre noen små grep for fremtidig helse allerede nå. For 20 åringer kan en vitaminpille gjøre susen for fremtiden.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
Det kan være lurt å gjøre noen små grep for fremtidig helse allerede nå. For 20 åringer kan en vitaminpille gjøre susen for fremtiden. (Foto: Illustrasjonsfoto)

20-årene: Ett enkelt tips til bedre helse

Det trenger ikke å være så vanskelig...

Du er i 20-årene og har et langt liv foran deg. Mest sannsynlig sender du ikke din fremtidige helse en tanke. Livet er her og nå, og du føler deg sunn, frisk og attraktiv.

Innerst inne vet du at det ikke alltid kommer til å være sånn. Six-packen kommer ikke til å følge deg inn i dine eldre dager. Gjør noen enkle, forberedende grep allerede nå!

Til alle menn: Her er den største helsetrusselen for din alder

Glemmer kosthold

– Menn i 20-årene mangler en tilstrekkelig mengde vitamin D i kosten, sier Dr. Allen Peters, medisinsk direktør i Nourishing Wellness Medical Center i California til Mens Health.

Han mener at trening delvis kan være skyld i vitaminmangelen.

– Mange veltrente, unge gutter er for opptatt til å konsentrere seg om kropp og utseende, og har en tendens til å glemme viktigheten av ernæring, sier han.

D-vitamin mot kreft

Peters mener en daglig dose D-vitaminer kan forbedre immunforsvaret og redusere risikoen for å utvikle flere krefttyper, blant andre prostatakreft.

I tillegg kan vitamin D hjelpe deg med å forbrenne fett raskere.

Les også: Mangel på vitamin D kan føre til økt risiko for kreft

Soler oss i vitamin D

For oss som bor i et land med lite sollys i store deler av året, kan det være vanskelig å få tilført nok vitamin D gjennom naturlig sollys.

Les også: Overvektige må komme seg ut i sola

Her får du D-vitaminer

Gode kilder til vitamin D gjennom mat er få, men tran/omega 3-tilskudd og fet fisk (laks, ørret og makrell) er de beste kildene.

Det finnes også små mengder vitamin D i egg.

Andre matvarer - for eksempel noen typer melk og margarin, kan være tilsatt vitamin D, men du må spise ganske mye av dette for at det alene skal gi tilstrekkelig tilførsel av vitamin. Du kan også kjøpe vitamintilskudd, for å få tilført nok vitamin D.

Her er de vanligste helseproblemene for din alder – og hvordan du kan gjøre noe med det:

30-årene: Den største trusselen for helsen

40-årene: Den største helsetrusselen

50-årene: Den største helsetrusselen