KALTE NORSKE UNGDOMMER NAZISTER: Nadia Matar, lederen for nybyggergruppen «Women in Green», avbildet idet hun skjeller ut de norske studentene som nazister. På bildet til høyre har israelske soldater ankommet, og studentene blir tvunget til å avbryte olivenplantingen. (Foto: Private foto)
KALTE NORSKE UNGDOMMER NAZISTER: Nadia Matar, lederen for nybyggergruppen «Women in Green», avbildet idet hun skjeller ut de norske studentene som nazister. På bildet til høyre har israelske soldater ankommet, og studentene blir tvunget til å avbryte olivenplantingen. (Foto: Private foto)

Her blir norske elever skjelt ut som nazister på Vestbredden

100 oliventrær som KFUK-KFUM-elevene hadde plantet ble rykket opp av jødiske bosettere.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elleve norske elever fra Rønningen folkehøgskole og læreren deres opplevde onsdag at jødiske bosettere grep inn mot olivenplantings-kampanjen de deltar i på Vestbredden, og jaget dem vekk med hjelp fra israelsk politi og militære.

KFUK-KFUM-bevegelsen er involvert i i en global kampanje som skal skape engasjement og oppmerksomhet rundt palestinske bønders situasjon.

– Vi plantet litt over 100 trær i går, siden vi måtte dra før vi fikk fullført operasjonen med 200 trær, sier læreren Ottar Nesje til tv2.no.

Plantingen skal ifølge KFUK-KFUM Global bidra til at palestinere som står i fare for å miste retten til sine landområder, får beholde disse landområdene.

Den palestinske bonden som nordmennene fra den kristne folkehøgskolen besøkte, har papirer på at han eier landområdet, men en gruppe nybyggere mener at arealet tilhører Israel.

Sammenlignet med nazister

Nettstedene Palestine News Network og International Middle East Media Center skriver torsdag at de norske ungdommene ble sammenlignet med nazister av lederen for bosettergruppen «Women in Green»:

– Deres besteforeldre drepte mine besteforeldre under Holocaust, og nå hjelper dere araberne med å stjele vårt land. Dette er landet for Israels folk, og dere hjelper feil folk. Dere er som nazistene, sa lederen Nadia Matar til ungdommene.

– Dere samarbeider med folk som Ahmadinejad (Irans president, journ. anm), og støtter terrorister. Vi har vært her i 4000 år. Dette er vårt land, og ingenting av det dere gjør, kan forandre på det, lød det fra bosetterkvinnen.

På videoopptaket tv2.no har fått av Nesje, ser man også hvordan de israelske soldatene ber nordmennene forlate området, mens utskjellingen fortsetter.

Se olivenplanternes video av opptrinnet i videovinduet øverst!

Lærer Ottar Nesje sier til tv2.no at hendelsen gjorde sterkt inntrykk på ungdommene, som var der i regi av Joint Advocacy Initiative, et samarbeid med Øst-Jerusalem KFUM og Palestina KFUK.

Noen av de norske ungdommene reagerte sterkt på nazibeskyldningene etterpå, bekrefter Nesje.

– Hvordan kan de kalle meg nazist? Mine besteforeldre sloss mot nazistene under den andre verdenskrig, sa en av ungdommene.

Hevder Israel eier landet

Nesje forteller på telefon fra Betlehem at bosettergruppen som gikk til aksjon onsdag, hevder at Israel eier en del av arealet der plantingen fant sted.

Kommandøren skal dessuten ha sagt at landområdet plantingen foregikk på, tilhørte Israel, skriver Palestine News Network og International Middle East Media Center.

– De har satt opp skilt som sier at det er deres land, men den palestinske bonden som eier området, har papirer fra israelske myndigheter som er stemplet og godkjent, sier Nesje.

På landområdet til den palestinske bonden har nybyggergruppen satt opp en benk, der budskapet deres gjengis på hebraisk og engelsk. (Foto: Privat)

Han mener episoden illustrerer palestinernes situasjon på Vestbredden.

– Området på Vestbredden er under israelsk kontroll, og bøndene har ikke myndighet over egen jord, sier Nesje.

For palestinske bønder er det viktig å drive jorda, for at de ikke skal bli fratatt land av israelske myndigheter.

– Vår studietur handler om å lære om hvordan palestinerne har det, og denne hendelsen viste oss hva de opplever hele tiden, sier Nesje til tv2.no.

Har revet opp 100 av trærne

Torsdag fikk Nesje vite at om lag 100 av trærne de plantet, er revet opp.

– Cirka 100 trær ble revet opp. Noen av trærne har de tatt med seg, resten kastet på bakken. Utstyret som militæret konfiskerte har de ennå ikke fått tilbake, opplyser Ottar Nesje.

En palestinsk gutt, som var i slekt med bonden, ble pågrepet.