Skjelvet som målte 9,0 på Richters skala er det kraftigste i Japans historie og ble etterfulgt av en tsunami som har rammet store deler av den japanske kysten.

Skjelvet var katastrofalt i seg selv. Bygninger raste sammen, og folk flyktet i panikk. Noe videoen under viser.

Men i kjølvannet av selve skjelvet, var den enda mer ødeleggende kraften på vei. En enorm tsunami bygget seg opp under havets overflate. Bølgene mot Japan ble anslått til en høyde på mellom fire og ti meter. Katastrofen ble dokumentert nærmest på direkten i det høyteknologiske landet. Kort tid etter de enorme bølgene slo inn mot land, rullet sjokkerende videobilder over TV-skjermer i hele verden.

SE BILDENE: Slik har Japan ryddet opp etter tsunamiens ødeleggelser

I videoen øverst i saken ser vi hvordan tsunamien skyller bort den lille byen Rikumae Takada. Under ser vi hvordan biler skylles bort som pinneved da bølgen treffer havna i Hachinohe.

Her rammes millionbyen Sendai. Episenteret til skjelvet lå bare 130 km øst for byen, og innbyggerne ble hardt rammet av katastrofen. Bildene av bilene som ble skylt bort ble ofte vist ved omtale av katastrofen.

Et stort antall etterskjelv fulgte hovedskjelvet. De tre største, hadde styrker mellom 7,0 og 7,4 inntraff innen en time etter hovedskjelvet. I løpet av de første døgnene som fulgte ble området rammet av hundrevis av etterskjelv.

SE VIDEO: Kjørte rett inn i tsunamien i Japan
SE VIDEO: Hund reddet fra drivende hustak etter tre uker
SE BILDER: Her kjemper tsunamifotografen for sitt liv

Det ble slått tsunamialarm flere steder ved Stillehavet, og man fryktet en verdensomspennende katastrofe i flere timer. Men bølgen ble ikke så høy som fryktet. To meter høye bølger slo inn mot strendene på Hawaii, og på vestkysten av USA var bølgene mellom en halv og en og en halv meter høye.

Hele Japan sto stille i ett minutt søndag for å minnes ofrene for flodbølgen, som skyllet over landet med sin ødeleggende kraft for ett år siden.

Nøyaktig klokka 14.46 lokal tid, på det eksakte tidspunktet da jordskjelvet inntraff i Stillehavet utenfor østkysten av Japan, stanset alt av trafikk og handel over hele landet.

Folk stoppet opp og senket hodene i ærbødig stillhet for de 19.000 menneskene som omkom i naturkatastrofen. Mange gråt åpenlyst, mange samlet sine hender i en stille bønn og bukket så for dem som mistet livet i flodbølgen som ble utløst av skjelvet.

Det ble holdt mange minneseremonier i områdene som ble rammet av flodbølgen, og i Tokyo, der både statsministre Yoshihiko Noda og keiser Akihito og keiserinne Michiko deltok.

SE BILDER AV HERJINGENE: Jordskjelvkatastrofen i Japan