I FORM: Du kan ikke endre din genetiske kode, men ved å trene kan du selv øke din egen lyst til å trene mer. (Foto: Illustrasjonsfoto/ Colourbox/)
I FORM: Du kan ikke endre din genetiske kode, men ved å trene kan du selv øke din egen lyst til å trene mer. (Foto: Illustrasjonsfoto/ Colourbox/)

Ny forskning: – Mosjon påvirker genene dine

Det skal ikke mye trening til før genene begynner å tilpasse seg.

Bli medlem i TV 2 Sporty – vinn Dag Ottos sykkel

Ligger latskap i genene? Ny forskning viser at det ikke er tilfelle. Faktisk er en spasertur nok til å aktivere gener i musklene som gir styrke og bevegelsesenergi, skriver Videnskap.dk.

SJEKK TESTEN: Disse treningstoppene tar best vare på brystene dine

– Våre undersøkelser viser at vi går inn og gjør noe grunnleggende med kroppen når vi trener. Vi visste at trening er bra, og at det hindrer en rekke sykdommer som diabetes, kreft og depresjon, men vi visste ikke nøyaktig hva som skjer inne i cellene, sier Romain Barres, professor ved København Universitets Sundhedsvidenskabelige Institut, til nettstedet.

Undersøkte arvemassen
– Nå vet vi at det er en kjemisk modifikasjon i musklenes DNA når vi er fysisk aktive, sier Barres.

Han er en av forskerne bak den nye studien. Sammen med svenske og irske forskere har han undersøkt hva som skjer i musklenes arvemasse når vi bruker kroppen fysisk.

TEST DEG SELV: Hvor gammel er kroppen din?
TEST DEG SELV: Prøv TV 2 Sportys BMI-kalkulator

Forskerne undersøkte 21 kvinner og menn som trente sykling både på høy og lav intensitet. Etter treningen tok de biopsier (vevsprøver) av musklene til forsøkspersonene.

Vi kan ikke endre den koden som foreldrene våre ga oss, men vi kan endre den måten vi bruker den på.

Genene tilpasset seg
Prøvene viste at de kjemiske sammensetningene i genene ble tilpasset til å yte etter bare en bitte liten mengde mosjon.

Det viste seg også at de berørte genene lukket seg raskt ned igjen når forsøkspersonene var ferdige med treningen.

LES OGSÅ: – Nøtter kan fjerne magefett

Den genetiske koden som vi er født med, blir ikke endret når vi beveger oss. Selv om du trener regelmessig, får du derfor nødvendigvis ikke barn med mer sportsglade gener enn de du er født med selv.

– Vi kan ikke endre den koden som foreldrene våre ga oss, men vi kan endre den måten vi bruker den på. Vi kan leke med den genetiske koden ved å trene. Alle har potensial for å tenne og slukke lyset til mosjon, forklarer forskeren.

LES OGSÅ:– Overvekt kan skyldes mors hormoner

FORSKET PÅ GENER: Forskerne bak studien har  undersøkt hva som skjer i musklenes arvemasse når vi bruker kroppen fysisk. (Foto: Illustrasjonsfoto / Colourbox/MAXPPP)
FORSKET PÅ GENER: Forskerne bak studien har undersøkt hva som skjer i musklenes arvemasse når vi bruker kroppen fysisk. (Foto: Illustrasjonsfoto / Colourbox/MAXPPP)

Nye behandlingsmetoder
Forskning hvor man studerer hvordan gener aktiveres og reguleres, kalles epigenetisk forskning.

Romain Barres mener denne typen forskning gir håp for nye behandlingsmetoder for folk som av ulike grunner ikke kan trene.

– Undersøkelsene våre gir oss et grunnlag for å utvikle metoder slik at vi kan forbedre de ufrivillig inaktive sin sunnhetstilstand, uten at de trenger å trene.

LES OGSÅ: Sjekk nyhetene – her er årets store løpeskotest

Han mener for eksempel at det er sannsynlig at det i fremtiden blir utviklet medisin som får genene til å etterligne den prosessen som skjer i musklene når man trener, skriver Videnskap.dk.

På den måten kan man manipulere musklenes DNA. Folk som ikke kan trene på grunn av sykdom skal dermed kunne oppnå de fordeler som trening gir, men uten å bevege seg.

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!