BLOKKERT? Har du blokkert en side og forsøker å åpne den likevel, blir du møtt av denne meldingen. (Foto: Skjermdump, StayFocused)
BLOKKERT? Har du blokkert en side og forsøker å åpne den likevel, blir du møtt av denne meldingen. (Foto: Skjermdump, StayFocused)

Bruker du også for mye tid på Facebook?

Nå kan du blokkere nettets tidstyver. Se hvordan her!

Med mindre du har like sterk viljestyrke som et esel er sta, kjenner du deg nok igjen i følgende situasjon:

Du sitter foran dataen og skal skrive en rapport eller fullføre en presentasjon. Du åpner nettleseren din kun for en liten faktasjekk, men før du vet ordet av det har du brukt en time på å oppdatere deg på gårsdagens fotballrunde, trykket «like» på tolv av dine venners statusoppdateringer og delt noen youtubefiler på Facebook.

Men frykt ikke, nå kan du gjøre noe med problemet!

Du kan også gå til det ekstreme steget å stenge hele internett totalt.

Blokkere tidstyvene

Problemet ditt er lettere å løse enn du tror. På nettet – ja nettopp det du så sårt trenger å styre unna – finnes nemlig også løsningen.

Flere programmer ligger klare til nedlasting for å hjelpe deg å blokkere tidstyvene. Ett par tastetrykk, noen små innstillinger og så vips – du har ikke lenger tilgang til favorittsidene dine.

Les også: Er du avhengig av mobilen?

Identifiser problemområdene

Når du har lastet ned et blokkeringsprogram, vi bruker StayFocused som eksempel, vil en symbolknapp for denne siden dukke opp i bokmerkelinjen din.

Flere programmer finner du lenger ned! (NB eksterne lenker).

Da er det tid for å identifiser tidstyvene dine. Tenk over hvilken side (eller sider) som stjeler oppmerksomheten din, og gå inn på denne.

Når du så er inne på for eksempel Facebook, går du opp finner StayFocused-knappen i bokmerkelinjen og trykker på den.

Da dukker en rullgardin opp foran deg og neste steg er å trykke på «block this site». Etter det har du kun ti minutter å sløve på siden før den blir blokkert. Forsøker du å åpne siden senere vil knappen lyse rødt. Klikker du på den kan du se hvor lang tid du har igjen før tidstyven sperres.

Endre settinger

Du kan selv velge hvor streng du skal være med deg selv. Etter å ha trykket på blokker, går du inn på settinger og finjusterer etter behov.

Om du da igjen klikker på «options», kan du tilpasse hvilke dager og tider som skal gjelde for sperringen, du kan for eksempel gi deg selv kun fast «ettermiddagstilgang». Holder det med de ti minuttene du automatisk får, trenger du ikke finjustere innstillingene.

Har du først valgt å blokkere Facebook er det ingen vei tilbake.

Favorittsider som helgeaktivitet?

Er du rett og slett lei av å sløse bort tid – det være i arbeidstid eller på fritiden – kan du velge å sperre sider totalt på ukedagene.

Kanskje bor du alene og ikke er typen til å lese avisen over helgefrokosten. Da kan du heller se frem til en morgenstund hvor du med god samvittighet kan oppdatere deg på dine favorittsider.

Ved å kun tillate deg sider som Facebook, Pinterest, eller nettshopping på asos.com til lørdags- og søndagsbruk får du en hyggelig helgeaktivitet å se frem til.

Les også: Er Pinterest den nye Facebook?

Du kan også gå til det ekstreme steget å stenge hele internett totalt. For mange er nok ikke dette nødvendig, men du har altså muligheten.

Ingen angrefrist

Har du først valgt å blokkere Facebook, eller en annen side, er det ingen vei tilbake. Det nytter ikke om en kollega etter en time tipser om en spennende statusoppdatering, da får du nøye deg med vedkommenes egne sladder.

Du kan nemlig ikke gå tilbake å åpne opp blokkeringen igjen, men må pent vente til neste dag hvor du får ny mulighet til å justere innstillingene.

Forsøker du likevel å åpne blokkerte sider vil beskjeden «burde ikke du jobbe?» lyse mot deg.

Les også: Eldre som ikke bruker internett utestenges fra samfunnet

Ikke lur deg selv

En ulempe med blokkeringsprogrammene er at de ikke automatisk fungerer på flere nettlesere.

Løsningen er da å installere blokkeringen på alle nettleserne, om du har flere, naturligvis med de samme innstillingene. Husk at du bruker blokkeringsprogrammer for din egen del, så det er liten hensikt i å sperre tidstyvene på Internet Explorer om du fremdeles kan komme inn via Firefox..

Andre alternativer til StayFocused:

Minutes Please

iFreeFace

LeechBlook (kan kun blokkere seks valgfrie sider)